Kirjailija Jari Tervo syöpädiagnoosinsa jälkeen: "Olenkohan koskaan ollut näin hyvässä fyysisessä kunnossa?"

Tästä asiasta Kati ja Jari Tervo olivat erimielisiä uuden Ukko ja mökki -kirjansa suhteen 0:53
Katso videolta, mistä Kati ja Jari Tervo olivat erimielisiä kirjansa suhteen.

Aviopari Jari ja Kati Tervo julkaisivat äskettäin toisen yhteisen kirjansa Ukko ja mökki. Kirja kertoo pariskunnan rakkaasta koirasta, mutta myös sairauksista.

Pariskunta Jari ja Kati Tervo julkaisi toisen yhteisen kirjansa Ukko ja mökki (Otava) huhtikuussa 2024. Teos on jatko-osa vuonna 2022 ilmestyneelle Ukko-kirjalle (Otava). Molemmissa kirjoissa syvennytään avioparin rakkaan Ukko-koiran elämään.

– Aiemmin en voinut kuvitella elämää koiran kanssa, ja nyt on täysin mahdotonta ajatella elämää ilman Ukkoa. Hän on suuri osa elämäämme. Nytkin mietin koko ajan, onko hän olohuoneemme sohvalla vai makuuhuoneen ison ikkunan edessä odottamassa. Pihalta näkee, kun hänen totinen, ihana naamansa ilmestyy sinne ja hän odottaa meitä. Hän on positiivisin persoona, jonka olen koskaan tavannut, Jari kertoi Huomenta Suomessa 12. huhtikuuta. 

Ukko tuo pariskunnalle ilon ja rakkauden lisäksi myös paljon muuta.

– Hetkessä kiinni olemista – koiran kanssa ollaan koko ajan tässä ja nyt. Päivärytmiä, joka on muutenkin tässä iässä hyvä olla. Koira vielä korostaa sitä säännöllistä arkea: mennään tiettyyn aikaan ulos ja hänet ruokitaan tiettyyn aikaan. Illalla, kun makaan sohvalla ja katson tv:tä, niin se onkin Ukon nukkumaanmenoaika, ja sohva on hänen nukkumapaikkansa. Hän tulee tuijottamaan minua ja jopa tönii tassullaan, että häivy, Kati kertoi. 

Kirjan kirjoittaminen oman puolison kanssa on Katin mukaan jännittävää. Molemmat kirjoittivat itsenäisesti kesäkuusta elokuun loppuun.

– Sitten näytimme ne toisillemme. Se on jännää nähdä, miten toinen on kirjoittanut samasta ajasta ja aiheesta, Kati kertoi. 

– Ei haittaa, jos kertoo samasta tapahtumasta, koska vääjäämättä tulee eri näkökulma, Jari jatkoi.

Kirjassa puhutaan myös Jarin eturauhassyöpädiagnoosista. Hänen sairaalassa olonsa ei koskaan vuotanut julkisuuteen, mistä Jari on tyytyväinen. 

– Kerron asiasta kirjassa sen vuoksi, että olen taitavampi kertomaan siitä kuin Seiska, joka olisi voinut olla tässä toinen vaihtoehto. Sairastuin melkein 1,5 vuotta sitten, ja hämmästyttää itseänikin, että se pysyi salassa. Halusin itse kertoa sen, jotta se tulee oikein, Jari sanoi. 

Tällä hetkellä kirjailija voi oikein hyvin.

– Olenkohan koskaan ollut loppujen lopuksi näin hyvässä fyysisessä kunnossa, mikä johtuu siitä, että en polta tupakkaa, juon viinaa vähemmän, poljen kuntopyörää ja ulkoilen Ukon kanssa, Jari kertoi. 

Syöpää seurataan kolmen kuukauden välein, ja Jari käy PSA-arvon mittauksissa ja hiukan harvemmin laajassa magneettikuvauksessa. 

– Syöpähän on sellainen paskiainen, että kenenkään ei pitäisi sanoa, että tämä on nyt selätetty. Se harvoin on, Jari totesi. 

Katso yllä olevalta videolta, mistä Kati ja Jari Tervo olivat erimielisiä kirjansa suhteen. 

Alta voit katsoa haastattelun kokonaisuudessaan. 

Jari ja Kati Tervo kirjoittavat elämän onnesta ja hauraudesta 10:45
Kati ja Jari Tervo kirjoittivat yhdessä toisen kirjansa.

Lue myös:

    Uusimmat