Kirja: Matti Nykänen kaahasi viimeiseltä keikaltaan kotiin rajua ylinopeutta – soitti matkalta ystävälleen: "Mikään ei kuulemma pysynyt sisällä, ei keltainen jaffa, ei jugurtti, ei mikään"

5:02
Matti Nykänen herkistyi kyyneliin haastattelussa.

Matti Nykänen menehtyi helmikuussa vuonna 2019.

Mäkilegenda Matti Nykäsestä ilmestyi tänään kirja Matin maailma (Kirjapaja), jonka ovat kirjoittaneet Arto Teronen ja Jouko Vuolle. Kirjassa käydään läpi Nykäsen värikästä elämää niin urheilun saralta kuin myös siviilielämän vauhdikkaita käänteitä. Nykänen menehtyi kotonaan helmikuussa vuonna 2019.

Matilla todettiin diabetes vuonna 2018. Haimatulehduksia Nykäsellä oli ollut kaiketi jo lähes 30 vuoden ajan, vuodesta 1992. Leskeksi jääneellä Pia Nykäsellä ei ollut mitään tietoa Matin haimatulehduksista.

Matti esiintyi elämänsä viimeisen kerran Helsingin Laajasalossa sijaitsevassa Pallogrilli-ravintolassa. Matin kanssa keikalla oli kitaristi Aleksi Hirvonen, joka oli ollut keikkaillut Matin kanssa vuodesta 2011.

Keikan jälkeen Matti meni ystävänsä Vesa Finskan luo yöksi, jonka koti sijaitsi parin kilometrin päässä esiintymispaikasta.

– Matilla ei ollut kaikki kunnossa, oli jotenkin tosi levoton ja halusi yllättäen lähteä kuitenkin ajamaan kotiin Joutsenoon heti. Sen verran tiesin Matin kuitenkin ottaneen olutta, että sanoin olevan parempi, jos käy vähän nukkumassa ensin, ettei käry käy ja kortti lähde, sitten ollaan taas lirissä, Aleksi Hirvonen kertoo kirjassa.

Mitä ilmeisemmin Matti ei nukkunut silmäystäkään tuona yönä, sillä hän soitti parhaalle ystävälleen Ari Saariselle aamulla kello seitsemän aikoihin, kun oli jo matkalla kotiin Joutsenoon.

– Oli joutunut pysähtymään ja oksentamaan. Mikään ei kuulemma pysynyt sisällä, ei keltainen jaffa, ei jugurtti, ei mikään. Sen piti olla nukkumassa Finskan luona mutta oli lähtenyt ajamaan ja ollut kyllä kai aika sekaisin, Ari Saarinen kertoo kirjassa.

Nykänen sai viimeisimmältä automatkaltaan ylinopeussakot, kun Kouvolan kohdalla peltipoliisi välähti. Hän oli ajanut 80:n alueella 130: vauhtia. Nykänen pääsi kuitenkin turvallisesti kotiin aikaisin lauantaiaamuna.

Matti oli koko viikon huonovointinen, eikä mikään pysynyt sisällä. Sunnuntaina ja maanantain vastaisena yönä Pia havahtui, kun Matti lähti viemään lakanoita pyykkiin. Pian Pia meni katsomaan, miksi Matti jäi pesuhuoneeseen. Hän näki rakkaan miehensä kuolleena maassa ja petivaatteen vierellään.

– Hää istui siinä suu ja silmät auki, oli kai käynyt kaikki nopeasti. Mie menin ihan sokkiin, en ollut koskaan kuollutta nähnyt, ja nyt oma mies. Sit mie huusin yläkerrassa nukkuneelle Miskalle, että Matti on vissiin kuollut, soita 112. Ne sanoivat, että jättäkää ulko-ovet levälleen, ja mie siihen, että eihän sitä voi, kun se paleltuu. Niin sokissa olin, Pia kertoo kirjassa.

Pia muistaa sen jälkeen laittaneensa Matin selälleen ja alkaneensa elvyttää.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja