Kirja: Charles ei ollut Balmoralin linnassa kuningatar Elisabetin kuolinhetkellä – odottamattomassa paikassa tuoreelle kuninkaalle lausuttiin sanat, jotka muuttivat tämän elämän

Kuningatar Elisabetin kuolemasta tasan vuosi – näin kuninkaallisten elämä on muuttunut 7:39
Katso videolta: kuningatar Elisabetin kuolemasta tasan vuosi – näin kuninkaallisten elämä on muuttunut

Tammikuussa julkaistavan kuninkaalliskirjailija Robert Hardmanin teoksen mukaan kuningas Charles olisi ollut kuningatar Elisabetin kuollessa sienimetsällä.

Kuningatar Elisabetin  menehtymisestä on kulunut jo puolitoista vuotta, ja yksityiskohdat Ison-Britannian pitkäaikaisimman monarkin kuoleman ympärillä kiinnostavat yhä. Tammikuun 18. päivä julkaistaan kuninkaalliskirjailija Robert Hardmanin uusi teos The Making of a King: King Charles III and the Modern Monarchy, jossa valotetaankin uudella tavalla tietoja hetkistä, jotka ympäröivät 96-vuotiaana menehtyneen monarkin kuolemaa syyskuussa 2022. 

Kirjan, josta julkaistiin kuluvalla viikolla ensimmäiset otteet, mukaan kuningatar Elisabetin yksityissihteeri Edward Young kertoo monarkin poismenon olleen "hyvin rauhallinen" ja sen tapahtuneen Elisabetin nukkuessa. 

–  Hän lipui pois. Korkeassa iässä. Hän ei olisi ollut tietoinen mistään. Ei kipua, Young kirjoittaa aiemmin julkisuudelta piilossa olleessa muistiossa, joka nyt on osa kuninkaallisia arkistoja. 

Kuningatar Elisabetin terveydentila aiheutti hyvin laaja-alaista huolta vuoden 2022 aikana, kun iäkäs monarkki joutui jättämään useita edustustilaisuuksia sekä työtehtäviään väliin terveysongelmien tähden. Elisabetin kunnon todellinen romahtaminen sekä lopulta nopeasti koittanut kuolema oli kuitenkin monille yllätys – mukaan lukien hänen perheenjäsenilleen ja jopa esikoiselleen, silloiselle Walesin prinssille Charlesille.

Charlesin kerrotaan kiirehtineen Balmoraliin helikopterilla ja lukeneen matkalla London Bridge -protokollan muistiinpanoja, jotka olivat tarkkaan laaditut ohjeet kuningatar Elisabetin kuolemaa seuraaville toimille. 

Balmoraliin päästyään Charles ja hänen puolisonsa Camilla  viettivät kuningatar Elisabetin rinnalla noin tunnin mittaisen yksityisen hetken. Elisabetin luona olivat vuorotellen myös Charlesin sisko prinsessa Anne  ja hänen henkilökohtainen avustajansa sekä vaatettajansa Angela Kelly, joka oli myös kuningattaren läheinen ystävä. Paikalla oli myös pappi, joka luki otteita raamatusta. 

Charles otti yhteyttä kumpaankin poikaansa prinssi Williamiin  ja prinssi Harryyn  ja kehotti heitä matkustamaan Balmoraliin pikimmiten. Vaikka Charles kehotti poikiaan kiirehtimään, hän kuitenkin kirjan mukaan itse uskoi, että aikaa kuningattaren hyvästelemiseen olisi ollut enemmän. 

Yhdysvalloissa asuva prinssi Harry, joka oli Elisabetin kuoleman aikaan matkalla Isossa-Britanniassa, kertoi myöhemmin julkaistussa elämäkertakirjassaan Spare (suom. Varamies), että hän olisi vääntänyt isänsä Charlesin kanssa ennen Balmoraliin matkustamistaan siitä, voisiko hänen vaimonsa herttuatar Meghan  tulla mukaan. 

Charles oli pyytänyt Harrylta, ettei hän ottaisi Meghania Balmoraliin ja kertoi myös, ettei Williamin vaimo, silloinen herttuatar Catherine  olisi myöskään tulossa. Kirjan mukaan Charles ei kuitenkaan maininnut sitä, ettei ollut pyytänyt Catherinea olemaan tulematta, vaan tämä oli itse päättänyt jäävänsä hänen ja Williamin kolmen lapsen luokse, joista Charlotte  ja George  aloittivat koulun samana päivänä. 

Yksi mielenkiintoisimmista uusista yksityiskohdista, joka kirjassa paljastuu, koskee hetkeä, kun Charles sai tietää äitinsä kuolleen. Aiemmin on annettu olettaa Charlesin olleen äitinsä rinnalla tämän kuollessa, mutta kirjan mukaan hän ei ollut Elisabetin kuolinhetkellä edes Balmoralin linnassa. 

Kirjan mukaan Charles oli lähtenyt ulos selvittääkseen päätään henkilökohtaisesti vaikealla hetkellä ja oli avustajansa kanssa lähtenyt sienimetsälle. Charles on tunnetusti vankkumaton luonnon ystävä, ja saattoikin hakea lohtua hänelle tutusta ja turvallisesta paikasta: metsästä. 

Teoksessa kerrotaan Charlesin ja hänen avustajansa olleen ajamassa takaisin Balmoraliin, kun Charlesille soitettiin. Avustaja vastasi puhelimeen ja kehotti ratissa ollutta Charlesia ajamaan tien sivuun. Seuraavaksi avustaja lausui Charlesille pysäyttävät sanat, jotka muuttivat hänen elämänsä lopullisesti. 

– Teidän majesteettinne, avustaja totesi ensimmäistä kertaa Charlesille, joka sai näin tietää äitinsä kuolleen ja että hänestä oli tullut kuningas. 

Prinssi William ja muut hänen kanssaan Skotlantiin matkustaneet kuninkaallisen perheen jäsenet eivät ehtineet hyvästelemään kuningatar Elisabetia. Kuten ei ehtinyt myöskään prinssi Harry, jonka lentokone oli ilmassa Elisabetin kuollessa. 

Kirjan mukaan Charles yritti jatkuvasti tavoittaa kuopustaan kertoakseen tälle henkilökohtaisesti uutisen isoäidin poismenosta, mutta ei saanut tätä kiinni. Harry kertoi niin ikään elämäkertakirjassaan, että olisi saanut tiedon Elisabetin kuolemasta lukemalla aiheesta BBC:n julkaiseman uutisen. 

Harryn kirjan mukaan "kukaan ei olisi kertonut hänelle" Elisabetin kuolemasta. Kuninkaalliskirjailija Hardmanin teoksen mukaan se ei pitäisi paikkansa. Kirjassa palatsin työntekijä kertoo Charlesin "yrittäneen jatkuvasti" saada yhteyden nuorempaan poikaansa.

– Häneen yritettiin saada yhteyttä toistuvasti, mutta puhelut eivät menneet läpi, koska Harry oli ilmassa.

Kuningatar Elisabet kuoli 8. syyskuuta. Monarkin näyttävät hautajaiset järjestettiin Lontoon Westminster Abbeyssa 19. syyskuuta. Charlesista tuli välittömästi äitinsä kuoleman jälkeen kuningas, mutta hänen ja kuningatar Camillan viralliset kruunajaiset järjestettiin vasta 6. toukokuuta. 

Lähteet: People, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat