Kirje paljasti kuningatar Elisabetin todellisen tahdon – Harryn ja Meghanin väitteet turvallisuuspalveluista joutuivat outoon valoon

Prinssi Harryn kohuelämäkerta on nyt julki – asiantuntija kertoo, mitkä kysymykset kysyisi itse kuninkaalliselta 13:56
Prinssi Harryn kohuelämäkerta on nyt julki – asiantuntija kertoo, mitkä kysymykset kysyisi itse kuninkaalliselta

Lontoon korkeimmassa oikeudessa esitetyn kirjetodisteen mukaan kuningatar Elisabet olisi tahtonut lapsenlapselleen prinssi Harrylle ja tämän vaimolle herttuatar Meghanille lapsineen järjestettävän tehokkaan turvallisuuspalvelun sen jälkeen, kun he vetäytyivät kuninkaallisesta elämästään vuonna 2020.

Edesmennyt kuningatar Elisabet  olisi halunnut prinssi Harrylle  ja herttuatar Meghanille  järjestettävän turvallisuuspalvelun pariskunnan ilmoitettua vuoden 2020 alussa aikeistaan vetäytyä kuninkaallisista velvollisuuksistaan ja muuttaa Pohjois-Amerikkaan.

Asia ilmenee hiljattain julkisuuteen tulleesta kirjeestä kuningattaren yksityissihteeriltä Edward Youngilta Ison-Britannian kabinettisihteerille Mark Sedwillille tammikuussa 2020. Kirje lähetettiin kuningattaren, prinssi Harryn, prinssi Williamin  sekä nykyisen kuningas Charlesin  kesken järjestetyn "Sandringhamin kriisikokouksen" jälkeen, jossa nelikko tiettävästi kokoontui keskustelemaan Sussexin herttuaparin vaihtoehdoista heidän ilmoitettua aikeistaan. 

Lähteet ovat kertoneet herttuaparin ilmoituksen tulleen muulle kuninkaalliselle perheelle yllätyksenä. 

Kuningatar Elisabet oli kirjeen mukaan todennut sen "olleen välttämätöntä", että Harrylle ja Meghanille "tarjotaan jatkossakin tehokasta turvallisuutta ekstremistejä vastaan". Kirje toimitettiin Lontoon korkeimpaan oikeuteen todisteeksi kunnianloukkaustapaukseen, jonka prinssi Harry nosti The Mail on Sunday -sanomalehteä vastaan. 

– Ymmärrätte varmasti hyvin, että Sussexin herttuan ja herttuattaren turvallisuuden takaaminen on ensiarvoisen tärkeää hänen majesteetilleen ja hänen perheelleen, kirjeessä luki. 

Prinssi Harry on haastanut Daily Mail - ja Mail on Sunday -lehtien kustantajan Associated Newspapers Ltd:n oikeuteen väitetystä kunnianloukkauksesta, joka koskee vuonna 2022 julkaistua artikkelia koskien prinssi Harryn ja hänen perheensä turvallisuusjärjestelyjä. Harry väittää artikkelin olleen "hyökkäys hänen rehellisyyttään ja rehtiyttään vastaan".  

Harry ja Meghan ovat puhuneet julkisuudessa useaan otteeseen siitä, kuinka heidän turvallisuusjärjestelynsä sekä kuninkaallisten taloudellinen tuki loppuivat heidän vetäydyttyään kuninkaallisista töistään ja muutettuaan Yhdysvaltoihin. Harry on vääntänyt pitkään nimenomaan siitä, ettei saa synnyinmaassaan enää suojelua poliisin toimesta. 

Edellisviikolla esitetyt todisteet ovat nyt herättäneet laajalti kysymyksiä herttuaparin esittämistä väitteistä. 

Mail on Sunday -lehden mukaan prinssi Harryn lakimiesten lausunnoista poiketen Harry ei olisi tarjoutunut maksamaan poliisin suojelusta Sandringhamin kriisikokouksen jälkeen, vaan esittäneen idean vasta sen jälkeen, kun oli aloittanut oikeudellisen muutoksenhaun väitteisiin liittyen. 

Tapaus etenee oikeudenkäyntiin, joka odotetusti järjestetään vuonna 2024.

Viime viikolla järjestetyssä kuulemistilaisuudessa prinssi Harry kertoi haluavansa lastensa Archien,  4, ja Lilibetin, 2, tuntevan olonsa kotoisaksi kotimaassaan, mikä ei ole voinut tapahtua, sillä "heitä ei ole mahdollista pitää turvassa, kun he ovat Ison-Britannian maaperällä". 

Harry ei ollut kuulemisessa mukana paikan päällä, vaan hänen lausuntonsa esitettiin asianajajien välityksellä. Lausunnon mukaan Harry ja Meghan tunsivat vuonna 2020, että "heidät pakotettiin" astumaan syrjään kuninkaallisista velvollisuuksistaan ja jättämään Ison-Britannian taakseen. 

Ison-Britannian sisäministeriön mukaan prinssi Harryn ja hänen perheensä turvallisuudesta olisi päätettävä tapauskohtaisesti, sillä he eivät enää ole kuninkaallisen perheen kuninkaallisina työskenteleviä jäseniä ja asuvat suurimman osan ajastaan ulkomailla. 

Lähteet: BBC, People

Lue myös:

    Uusimmat