Kirja-arvio: Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan

Pekka Vahvanen: Kone kaikkivaltias - Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan (Atena 2018)

Muistattehan kuinka vhs-kasetit olivat vielä jokin aika sitten viemässä nuorison hunningolle? Vhs-kasetteja kauhisteltiin vuodesta toiseen mediassa kunnes yhtäkkiä alettiin kauhistella internetiä. 

Uusimmat kauhistelun kohteet päivitetään Pekka Vahvasen tuoreesta teknologiakriittisestä kirjasta: nyt muun muassa älykännykät ja some vievät nuorison hunningolle.  

"Tutkimusten mukaan ne teinit, jotka käyttävät sosiaalista mediaa päivittäin mutta näkevät kavereitaan harvemmin, tuntevat itsensä tavallista yksinäisemmiksi ja kokevat muita useammin jäävänsä ulkopuolisiksi. Sosiaalinen media voimistaa ohittamisen kokemuksia. On entistä hempompaa nähdä, mihin juhliin ei kutsua saanut", Pekka Vahvanen kirjoittaa kirjassaan Kone kaikkivaltias, kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan.

Voin kertoa Vahvaselle, että ennen älypuhelimia tieto siitä, että ei päässyt juhliin, selvisi viimeistään seuraavana koulupäivänä ja aiheutti ihan saman ulkopuolisuuden kokemuksen.

Äly näivettyy, demokratia tuhoutuu

Mutta siis, Vahvasen kirja kertoo teknologisen kehityksen ongelmista. Kirjan perussanoma on, että teknologinen kehitys, erityisesti digitalisaatio on jotain sellaista, joka olisi saanut jäädä keksimättä. Vahvasen yhden luvun alaotsikko on lupaavasti: Kuinka digilaitteet tuhoavat ajattelua, näivettävät älyllistä kulttuuria ja uhkaavat demokratiaa.

Ajatus on, että sähköpostit, sometilit, youtube ja muut jatkuvasti käden ulottuvilla olevat palvelut tekevät keskittymiskyvystämme harhailevan. Edes kirjoittaminen ei onnistu yhtä sutjakasti kuin kirjoituskoneiden aikakaudella.

"Monen nettiyrityksen ansaintamalli perustuu siihen, että emme pysty keskittymään vaan klikkailemme kaikkea turhaa. Maksimoidakseen ihmisten keskittymiskyvyttömyyden yhtiöt ovat palkanneet maailman parhaita psykologeja, jotka tietävät, miten ihmismieltä kuljetetaan."

Paljon turhaa kritiikkiä

On totta, että keskittymiskykyämme koetellaan. Mutta miten sitten on mahdollista, että maailmassa julkaistaan kirjoja enemmän kuin koskaan - jos niitä ei siis enää jakseta lukea, kuten kirjassa todistellaan.

Entäpä internet ja hakukoneiden tuottama mahdollisuus hakea hetkessä tietoa melkein mistä tahansa asiasta maailmassa. Vahvanen näkee tämänkin ongelmallisena, koska hakutuloksia ohjaillaan ja vain ensimmäisiä tuloksia luetaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että internet ja google ovat kaikkine ongelmineen loistavia keksintöjä. Niiden avulla tiedon saanti on tasa-arvoistunut ja nopeutunut maailmassa huomattavasti.

On kuin tämä kirja haluaisi nähdä kaikessa teknologisessa kehityksessä vain huonoja puolia ja toki huonoja ja pelottavia tulevaisuuden skenaarioita löytyy. Facebookiin lataamiamme tietoja on käytetty kaupallisesti ja poliittisesti hyödyksi. Siinä missä kone oppii monia asioita nopeasti, me laiskistumme ja annamme koneiden hoitaa tarkkuutta vaativat asiat. Listaa voi jatkaa.

Paljon oleellista kritiikkiä

Kaikesta teknologiavastaisuudesta ja mielestäni vääränlaisesta katsontakannasta huolimatta tämä on hyvä kirja. Kirja on myös varsin viihteellisesti eli lukijaystävällisesti kirjoitettu. Kirjoittajalla on laaja sivistys ja hän viittaa johtopäätöksissään lukuisiin tutkimuksiin, joten mistään mutu-kirjasta ei voi puhua.

Vahvanen käy läpi median muutosta, some-maailman syrjäytyjiä ja digitalisoinnin vaikutusta vaikkapa siihen, että viranomaiset ja muut toimijat saavat meistä yllin kyllin tietoa. Esimerkiksi google-haut kertovat, että miehet ovat usein huolissaan peniksensä koosta ja naiset vaginansa tuoksusta. Tuo naisten huoli oli minullekin uusi tieto.

Ehkä pelottavimpia tarinoita tulevaisuudesta (ja nykyisyydestä) ovat tiedot erilaisista profiloinneista, joista kirjassa on useita esimerkkejä. Yhdysvalloissa on isoa dataa hyödyntäviä toimijoita, jotka myyvät tietoja yrityksille, jotka haluavat rekrytoida "oikeanlaisia" henkilöitä. Kun rekrytointi on jätetty koneiden algoritmien tehtäväksi, saattaa "vääriä" asioita Facebookissa tykännyt jäädä rannalle, vaikka omaisi Nobel-luokan aivot. Toisaalta voi kysyä, ovatko kasvotusten tapahtuvat rekrytoinnit loppujen lopuksi yhtään parempia.

Kaiken maailman pahuudet odottavat meitä

Lopuksi vielä Vahvasen muutamia varsin pessimistiä tulevaisuudenennusteita: päädymme pian joukkotyöttömyyden kurimukseen, koska digitalisaatio ja tekoäly vievät hyvätkin työpaikat. Lisäksi yhteiskunnat epätasa-arvoistuvat vauhdilla, koska digitaloudessa vain harva eli käytännössä paras toimija pärjää - muilla ei ole arvoa. Ja kun suuri osa ihmisistä köyhtyy, yrityksetkin voivat joutua vaikeuksiin, kun tuotteille ei löydy enää ostajia.

Mikä masentavinta, tekoäly voi ottaa ihmistä ovelampana vallan ja uhata koko ihmiskunnan olemassaoloa. Ja jos meitä ei tuhoa tekoälyrobotit, loppunamme voi olla meitä tappamaan ryhtyvät robottisotilaat. Onkin siis aika siirtyä sammuttamaan valot. Hyvää yötä, tämä taisi olla tässä.  

Lue myös:

    Uusimmat