Kiristyvä koronavirustilanne uhkaa vielä Tero Mäkisen 2 000 kilometrin kävelyurakkaa halki Suomen – "Tässä kiehtoo oma suhtautuminen joutenoloon ja yksinäisyyteen"

MTV Uutiset Live: Koronatilanne juuri nyt 1:06:24
Suomen koronavirustilannetta päivitettiin MTV Uutiset Livessä 20. maaliskuuta.

Jos koronaviruksen hallintatoimenpiteet eivät romuta suunnitelmaa, Tero Mäkinen lähtee 6. huhtikuuta 2 000 kilometrin kävelyretkelle halki Suomen. Idea sai alkunsa vajaa vuosi sitten noin 15 000 kilometrin päässä, Etelä-Amerikan Patagoniassa. 

Etiopia. Huippuvuoret. Uusi-Seelanti. Lesotho. Bolivia. 

Tässä vain muutamia maailmanmatkaaja Tero Mäkisen kokemia kohteita. Seuraavaksi hän aikoo täydentää kokemuksiaan Suomessa, varsinkin sen itäosissa. Reitille ei satu hänen kotipaikkansa Kokemäki, eikä nykyinen asuinpaikka Turku.  

– Kun lähden 6. huhtikuuta Hangosta, niin saavun aikataulun mukaan sen viikon perjantaina Karjaalle, Mäkinen selvittää viikkotasolla tekemänsä suunnitelman alkuvaiheita MTV Urheilulle.  

Noin kuuden kuukauden ja 2 000 kävelykilometrin jälkeen Mäkisen pitäisi saapua Nuorgamiin. 

– Se reissaaminen minua motivoi ja inspiroi. Haluan nähdä Suomea laaja-alaisesti, suomalaisia ihmisiä ja paikallismeininkiä. Toissijaisena juttuna tulee fyysinen suoritus ja testi, ja siitä selviäminen.

Reittisuunnitelma Hangosta Nuorgamiin. Juttu jatkuu Mäkisen julkaiseman Instagram-kuvan alla. 

Yhdistys elämäntavan rinnalle

Ensi viikolla 36 vuotta täyttävä Mäkinen tekee matkoillaan myös hyvää. Hän perusti vuoden 2016 loppupuolella Alpha Aid & Travel ry:n. Reissu Suomen läpi tulee olemaan yhdistyksen neljäs avustusprojekti. 

Aiemmat ovat suuntautuneet ulkomaille. 

– Olen kiertänyt reissuillani yhtä tai useampaa mannerta. Olen pyrkinyt valitsemaan ennakkoon jonkun tietyn maan, ja sieltä maasta olen etsinyt paikallisia yhteistyökumppaneita. Sitten matkallani olen pysähtynyt avustuskohteisiini hetkeksi, tutustunut toimijoihin ja ihmisiin ja seurannut varainkäyttöä.

– Tällä Suomen-reissulla minulla on sovittu lahjoitukset Savonlinnaan ja Kajaanin. Pysähdyn matkallani näissä kohteissa, Savonlinnassa kesän alussa ja Kajaanissa kesän lopussa, Mäkinen selvittää. 

Avustussummat ovat muutamien tuhansien eurojen luokkaa. 

– Tämä on henkilökohtainen sivuprojekti, hyvin marginaalista ruohonjuuritason yhdistystyötä elämäntapani rinnalla, päätöikseen sosiaaliohjaajana toimiva Mäkinen lisää.  

"Parisuhde antaa myöden"

Mäkisen aiemmat avustusprojektit eivät ole sisältäneet massiivista kävelyurakkaa, vaikkakin retkeily ja vaeltaminen ovat tulleet tutuiksi. Idea heräsi retkeilyreissulla Patagoniassa.  

– Ajattelin, että tulevaisuudessa olisi mahtava kulkea esimerkiksi yksi Pohjois-Amerikan halki kulkevista vaellusreiteistä, jotka ovat monen tuhannen kilometrin mittaisia. Siinä tuli sitten vaan mieleen, että pitäisikö omia rajoja testata vähän turvallisemmassa ympäristössä, ja kävellä vaikka Suomi päästä päähän.

– Viime kesänä vielä tunnustelin ajatusta, päätös tuli sitten loppukesästä. Siitä saakka on tehty valmisteluja: suunniteltu ja aikataulutettu reittiä ja haettu yhteistyökumppanit reissulle. Suurin tekijä näissä reissuissa on aina päätös sen toteuttamisesta, Mäkinen taustoittaa. 

Mäkinen on tehnyt vuodenvaihteesta lähtien pidempiä kävelylenkkejä ja panostanut kehonhuoltoon. Pohjalla on aktiivista liikuntaa sisältävä elämäntapa.  

Fyysisen puolen pitäisi siis olla kunnossa. Mutta mitä sanoo kotiin jäävä avopuoliso?

– Olen pyrkinyt viime vuosina toteuttamaan syklistä kiertoa töiden ja matkailun välillä. Olemme reissanneet yhdessä avopuolison kanssa, mutta myös erikseen. 

– Suomen reissulle lähden yksin. Totta kai avopuoliso ja muita tuttuja tulee eri etapeille mahdollisuuksien mukaan seuraksi. Tätä reissua tukee myös parisuhteen laatu. Matkailu on molemmille iso juttu, joten parisuhde antaa myöden, Mäkinen perustelee. 

Lykkääkö koronavirus joutenoloa maaseututeillä?

Vaikka Mäkinen on luonnostellut matkalleen viikkokohtaisen suunnitelman, on kävelijän mukaan jopa todennäköistä, että suunnitelma muuttuu matkan varrella. 

Isomman poikkeaman saattaa aiheuttaa leviävä koronavirus. 

– Jos liikkumisvapautta aletaan rajoittaa, niin lähtöni siirtyy. Jos näin käy ja pääsen matkaan vasta myöhemmin, olen suunnitellut, että starttaan siitä paikasta, missä minun pitäisi laskennallisesti olla sinä päivänä. Sitten jos saavun Nuorgamiin syksyllä suunniteltuun aikaan, niin täällä etelässä on vielä leudompaa. Palaan sitten tänne etelään ja kävelen jäljelle jääneen osuuden. 

Lähtökohtaisesti Mäkisen matka ei ole riski muille tai hänelle itselleen.  

– Kuljen yksin maaseututeitä. Mahdollisuus siihen, että tartuttaisin tautia eteenpäin, ei ainakaan kasva tällä matkalla nykytilanteeseen verrattuna.

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Mäkinen aikoo kävellä päivittäin maanantaista perjantaihin ja kerätä voimia viikonloppuisin. Matkapäivinä hän lepää teltassa, viikonloppuisin majataloissa, leirintäalueilla sekä tuttujen ja sukulaisten luona. Huoltotoimenpiteet hän suorittaa viikonloppuisin. 

– Vain välttämättömät retkeily- ja elintarvikkeet kulkevat mukana rinkassa. Niin sanotut huoltokassit kulkevat etukäteen postin tai muun kuriiripalvelun välityksellä paikkakunnalta toiselle. 

Mäkinen tulee olemaan kontaktissa muihin ihmisiin varsinkin viikonloppuisin, mutta valtaosan ajasta hän taivaltaa maantien reunaa yksin omien ajatustensa kanssa. 

Mikä tässä kiehtoo?

– Siinä kiehtoo oma suhtautuminen joutenoloon ja yksinäisyyteen. Siinä pärjääminen. 

Mäkisen matkaa Suomen halki voi seurata esimerkiksi hänen omalta Instagram-tililtään tai yhdistyksen verkkosivuilta.  

Lue myös:

    Uusimmat