Vantaalainen Kristian kävelee 1 500 kilometriä, lähes Suomen päästä päähän – "Halusin kokea seikkailun, jossa haastaisin itseni sekä fyysisesti"

Kristian päätti kävellä Suomen läpi edistääkseen ympäristöystävällistä matkailua 0:31
Kristian kävelee Suomen lähes päästä päähän kesän aikana.

Vantaalainen Kristian Muthugalage tahtoi nähdä mahdollisimman monia uusia paikkoja Suomessa kesän aikana. Muthugalagen tapa toteuttaa toiveensa oli lähteä kävelemään Suomi lähes päästä päähän, aina Nuorgamista Helsinkiin asti. Matkaa tulee yhteensä 1 500 kilometriä.

Toukokuun 19. päivästä asti matkalla ollut Muthugalage vastaa puhelimeen Kuopiosta. Hän on juuri vieraillut Suonenjoella, mistä mukaan tarttui mansikansyönnin Suomen mestaruus.

– Tavoitteenani oli voittaa matkani aikana jonkinlainen mestaruus. Kävin jo yrittämässä eukonkannon MM-kisoissa, mutta mestaruus tuli nyt näin, Muthugalage nauraa.

Ajatuksen kävelykesästä Muthugalage sai omalta seikkailunhalultaan.

– Tämä oli tavallaan realistisin ja helpoin kaikista reissusuunnitelmistani. Halusin kokea seikkailun, jossa haastaisin itseni sekä fyysisesti että henkisesti ja samalla tutustuisin uusiin paikkoihin.

Muthugalage kertoo, ettei hän suunnitellut reittiään pitkään, ja reitti on myös hieman muuttunut kävellessä.

– Aluksi ajattelin mennä Kuusamon ja Suomussalmen kautta Kajaaniin ja sitten viitostietä etelään. Kemijärven jälkeen muutin suunnitelman ja lähdin kulkemaan Lapin oikotietä Ranuan ja Pudasjärven kautta Kajaaniin.

Painava rinkka oli viedä uskon

Muthugalage sanoo kävelevänsä kerrallaan noin 20–30 kilometriä. Hän pitää myös vapaapäiviä kävelystä.

– 50 päivän kohdalla olin kävellyt 35 päivää, joten lepopäiviä oli ollut 15. Sen jälkeen en ole laskenut.

Matkan haasteena on Muthugalage mukaan ollut pysytellä terveenä. Satunnaisia polvivaivoja ja hetkellisesti kipeytyneitä jalkapohjia lukuun ottamatta kävely on kuitenkin sujunut hyvin. Unen ja ravinnon merkitys on korostunut. 

Myös sääolosuhteet ovat toisinaan hankaloittaneet matkaa.

– Ukkosta on ollut muutamana päivänä, sateita hieman useammin. Yhtenä päivänä tuli kunnon vesi- ja raekuuro, ja kastuin täysin, Muthugalage kertoo.

Luovuttamista Muthugalage ei ole edes harkinnut.

– Usko ei ole meinannut loppua missään kohtaa, mutta epätoivon hetkiä on ollut. Alkuvaiheessa rinkkani painoi niin paljon, että mietin, olisiko koko matka pelkkää tuskaa.

Rinkkaongelmankin Muthugalage ratkaisi lähettämällä muun muassa painavia kuvausvälineitä postitse kotiinsa Vantaalle: ensin Sodankylästä kolme kiloa ja sitten Raunualta neljä ja puoli kiloa. Taakka keveni huomattavasti ja tuska helpotti. 

Kymmeniä uusia kavereita

Yönsä Muthugalage on viettänyt niin teltoissa kuin varaamissaan mökeissäkin, mutta suurimman osan majoituspaikoista hän on löytänyt sosiaalisen median avulla.

– Olen kirjoittanut Facebookissa eri paikkakuntien puskaradioihin, että haluaisin tutustua paikallisiin ja saada juttuseuraa. Nyt minulla on Nuorgamiin saakka paljon uusia kavereita, Muthugalage toteaa.

Kuopiossa vietetyn yön jälkeen Muthugalage matka jatkui kohti etelää. Suunnitelmana oli jatkaa viitostietä Mikkeliin asti ja sen jälkeen Kouvolan ja Loviisan kautta Helsinkiin.

– Olen Helsingissä toivottavasti elokuun alkupuolella, Muthugalage toteaa.

 Juttua muokattu 14.7. klo. 20:42 ja 18.7. klo 12.13: Korjattu haastateltavan etunimi ja sukunimi. Lisäksi korjattu, ettei haastateltava kävele Suomea täysin päästä päähän. 

Lue myös:

    Uusimmat