Kirgisian vaalitulos julistettiin lailliseksi

Kirgisian presidentti ei aio turvautua voimakeinoihin tai julistaa maahan poikkeustilaa levottomuuksien lopettamiseksi.

Kirgisian keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja on julistanut maan kiisteltyjen vaalien tulokset päteviksi.

Virallisten tulosten mukaan parlamentin 75 paikasta 69 on täytetty helmi-maaliskuun parlamenttivaalien tuloksen perusteella, vaalikomission puheenjohtaja Sulaiman Imanbajev ilmoitti.

-Olemme saaneet tänään uuden parlamentin, Imanbajev sanoi.

Mielenosoittajat ovat vaatineet, että parlamenttivaalien tulokset julistetaan mitättömiksi. Myös vaalitarkkailijat ovat havainneet vaalien kulussa useita puutteita.

Presidentti ei kannata voimakeinoja

Kirgisian presidentti Askar Akajev on sulkenut pois mahdollisuuden turvautua laajaan voimankäyttöön opposition liikehdintää vastaan. Akajev ilmoitti myös, ettei hän aio julistaa maahan poikkeustilaa.

Akajev sanoi marginaalisten oppositioryhmien yrittävän tarkoituksella kärjistää maan tilannetta.

-Kaiken tämän tarkoituksena on yllyttää viranomaiset massiiviseen voimankäyttöön. Presidenttinä haluan lujasti ilmoittaa, ettemme aio koskaan turvautua tällaisiin toimiin, Akajev lausui uuden parlamentin kokoontuessa.

Opposition mielenosoittajat pitävät edelleen hallussaan kahta kaupunkia Etelä-Kirgisiassa. Presidentti Akajev on luvannut aloittaa neuvottelut vastustajiensa kanssa, kun jännitys alkaa laantua.

Kymmenettuhannet ihmiset ottivat eilen hallintaansa Oshin kaupungin. Väkivaltaisuuksilta vältyttiin, kun poliisit poistuivat eilen illalla kaupungista. Tilannetta kuvailtiin myöhemmin rauhalliseksi. Opposition kannattajat ovat vallanneet lisäksi Jalal-Abadin kaupungin.

EU huolissaan Kirgisian tapahtumista

EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana kertoi myöhään eilisiltana, että EU on huolissaan Kirgisian tapahtumista.

- Seuraamme Kirgisian tapahtumia tarkkaan, Solana sanoi lausunnossaan Brysselissä.

Lausunnon mukaan tapahtumat kiristävät jännitettä alueella. Lisäksi siinä todetaan, että uutiset voimankäytöstä protestoijia vastaan sekä väkivallanpurkaukset Oshin ja Jalal-Abadin alueella ovat järkyttäviä.

Kirgisia on köyhä valtio keskisessä Aasiassa, jossa on noin viisi miljoonaa asukasta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 22.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat