Kipupotilaan suru: Sairauttani ei aina uskota

Krooninen kipu ei näy ulospäin, ja joskus kivun kanssa kamppailevan voi olla vaikea todistaa tuntemuksiaan. Kipupotilas Riitta Salmi kertoo omista kokemuksistaan.

Kroonisesta kivusta kärsivä kipupotilas Riitta Salmi kertoo, että monet ihmiset ovat kyseenalaistaneet hänen sairautensa, koska kipu ei näy ulospäin. Jossain vaiheessa Riitalla oli sauvat apunaan, mutta ei enää.

– Se on rasittanut. Minulle on sanottu, että "et voi olla sairas, kun eihän sulla mitään ole".

– Olen kokenut, että ihmiset eivät usko, jopa lääkäreistä lähtien. Koen myös, etten ole ollut uskottava, koska olen luonteeltani positiivinen, sosiaalinen ja nauravainen ihminen. Minulle on sanottu, että "ei sairas hymyile". Se on aika raadollista kuultavaa.

Riitta kertoo, että häneltä on myös kyselty, kuinka ihmeessä hän on saanut työkyvyttömyyseläkepaperit.

– En halunnut eläkkeelle, vaan koen ennemminkin, että olen joutunut eläkkeelle. En päivääkään nauti kivusta, ja olisin paljon mieluummin työelämässä mukana, Riitta sanoo.

– Jätän sellaiset kommentit kuitenkin omaan arvoonsa.

Ihmissuhteet koetuksella

Riitta kertoo kivun vaikuttaneen myös ihmissuhteisiin.

– Läheisillekään kipuni ei ole varmasti ollut helppoa. Heitä on koeteltu ja he ovat joutuneet kestämään vaikka millaisia tunnetiloja ja tunnekuohuja, Riitta tunnustaa.

– Kiitos heille, että he ovat jaksaneet.

Riitta Salmi kertoo kipupotilaan elämästä Studio55.fi-ohjelmassa maanantaina 14. tammikuuta klo 9.05. Lähetys on katsottavissa myös nettisivuillamme ja Katsomossa.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja