Kimi Räikkösen pomolta tulikivenkatkuinen palaute tuomaristolle: "Saa kaikki näyttämään tyhmiltä!"

Alfa Romeon tallipäällikkö Frederic Vasseur ei ymmärrä, miksi Venäjän F1-kisan tuomaristo lievensi rangaistuslinjaansa voittotaistelunsa dramaattisesti menettäneen McLaren-kuski Lando Norrisin kohdalla.

Norris taisteli viimeiseen asti radalla kuivan kelin renkailla kieltäydyttyään tulemaan varikolle sateen alettua viimeisten kierrosten aikana Sotshin radalla.

Lopulta nuorukainen menetti tarjolla olleen avausvoittonsa, kun Lewis Hamilton porhalsi välikelin renkailla liukastelevan McLarenin ohi. Norris tuli lopulta itsekin varikolle, mutta epäonnistui ensiyrityksellään varikon sisääntulossa.

Toisella kerralla Norris teki sisääntulon väärältä puolelta sulkuviivaa, mistä tuomaristo päätti olla rankaisematta häntä, mutta näpäyttää virallisella huomautuksella. Lopulta Norris sijoittui kisassa seitsemänneksi Alfa Romeon Kimi Räikkösen edellä.

Kauden tähän asti parhaat pisteensä saavuttaneen Alfa Romeon päällikkö Frederic Vasseur ei voi ymmärtää tuomariston rankaisupolitiikkaa. Norrisin kohdalla varikon sisääntulon väärältä puolelta oikaisemista katsottiin selvästi sormien läpi tämän kokeman pettymyksen takia.

– Kaikki pitävät Landoa mukavana kaverina, eikä kukaan varikolla sano hänestä pahaa sanaa. Emme kuitenkaan voi muuttaa sääntöjä pelkästään sen takia, että hän on mukava kaveri ja olisi ansainnut voiton, Vasseur sauhuaa Motorsport-Total-sivustolle.

Säännöt ovat ranskalaisen mukaan hyvin selvät.

– Jos ylität viivan, sinun pitää saada siitä rangaistus. Niin se on ollut määrässä x tapauksia, kuten (Yuki) Tsunodalle Spielbergissä tai Räikköselle viime vuonna Mugellossa, Vasseur luettelee.

F1-kisojen tuomaritoiminnasta on riittänyt viime vuosina puhetta pitkälti poukkoilevan kurinpitolinjan takia. Jokainen sääntötulkinnan selkeyttävä päätös tuntuu ponnauttavan hetken päästä uuden ongelmakohdan esiin.

Aina sama keskustelu

Tällä kertaa tuomaristo kuittasi päätöksessään, ettei Norrisin varikkoviivan ylitys ollut olosuhteista johtuen tahallista tai ennakoitavissa olevaa. Vasseurille tämä ei mene jakeluun.

– Säännöissä ei ole missään mainintaa, että kuinka ison edun on saanut tai mitkä olosuhteet ovat olleet. Sääntö on sääntö. Jopa Lando itse sanoi kisan jälkeen odottavansa rangaistusta.

– Lando sai siitä välittömän edun. Tässä tapauksessa on joko otettava viiden sekunnin rangaistus tai ajettava uusi kierros slickseillä renkailla ja hävittävä 25 sekuntia. Joskus viisi sekuntiakaan ei tunnu riittävältä rangaistukselta, Vasseur toteaa.

– Kysynkin itseltäni: haluammeko joutua joka kerta tähän samaan keskusteluun, kun joku ajaa viivan yli? Koska aina löytyy hyviä selityksiä sille. Se johtaa loputtomaan keskusteluun. Ei meillä ole varaa näyttää tyhmiltä joka maanantai kisan jälkeen.

Mazepin-päätös Monzasta toinen kivi kengässä

Toinen Vasseuria sapettanut päätös oli Italian aika-ajoista, joissa Haasin Nikita Mazepin pääsi Alfa Romeon Antonio Giovinazzin estelystä ilman rangaistusta, koska tuomaristo totesi Mazepinin jääneen radalla ilman tallinsa varoitusta lähestyvästä autosta.

– Tämä ei ole hyväksi lajille, mutta ennen kaikkea se saa meidät kaikki näyttämään tyhmiltä. Niin kauan kuin meillä on sääntö, siinä pitäisi pysyä. Muuten ollaan hukassa, Vasseur kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat