Mainos

Kilpapelaamisessa liikkuu jäätäviä rahasummia – parhaiten tienanneen suomalaispelaajan voitot jo yli puoli miljoonaa euroa

Elektronisen urheilun ammattilaiset päihittävät turvausvoitoillaan ja keräämillään katsojilla jo monet perinteiset urheilulajit.

Jos kilpapelaajien määrän suhteuttaa väkilukuun, löytyy maailmasta eniten pelaajia ehdottomasti Pohjoismaista. Suomessa heitä on kolmanneksi eniten.

Pelaajamäärän lisäksi suosiosta kertonee jotain myös kilpapelaamisessa liikkuva raha. Ammattilaistason voittopotit kansainvälisissä turvauksissa keikkuvat jopa parissa miljoonassa eurossa.

Esimerkiksi parhaiten tienaava suomalaispelaaja Jesse Vainikka on tienannut tähän mennessä yli 600 000 dollaria eli noin 550 000 euroa. Seuraavaksi parhaiten tienaavia suomalaispelaajia ovat Lasse Urpalainen, Lauri Happonen ja Aleksi Jalli, joiden voitot voidaan laskea sadoissatuhansissa euroissa.

Kilpapelaajien huippujen palkintosummat ovat jo verrattavissa perinteiseen urheiluun. Esimerkiksi tämän vuoden golfin Masters-turvauksen voittaneen Sergio Garcian palkintosumma oli 1,98 miljoonan dollaria. Summa on vain hieman enemmän kuin viime vuonna WIngs Gaming -pelijoukkueen Dota 2 -pelin suurimman kansainvälisen turnauksen palkintopotti. Tuolloin kukin joukkueen pelaaja kuittasi 1,83 miljoonaa dollaria.

Suosion kasvu huimaa

Vain kymmenen vuotta takaperin kilpapelaamisessa jaettiin voittorahaa yhteensä 6 700 dollaria eli hieman yli 6 000 euroa. Tänä vuonna voittopottien suuruuden arvellaan nousevan 93,3 miljoonaan dollariin eli 83,8 miljoonaan euroon.

Ammattipelaajien määrä suhteutettuna väkilukuun:

 1. Ruotsi
 2. Tanska
 3. Suomi
 4. Norja
 5. Etelä-Korea
 6. Yhdysvallat
 7. Iso-Britannia
 8. Kiina

Suurimpia turnausvoittoja jaetaan maailmalla Kiinassa. Toisena tulee Yhdysvallat ja kolmantena Etelä-Korea.

Ammattitason pelaajien määrän ja palkintopottien summien huiman kasvun lisäksi myös katsojamäärä on noussut. Viime vuonna esimerkiksi The League of Legends -pelin finaalia seurasi 36 miljoonaa katsojaa, kun koripallon NBA-finaalisarjan viimeinen ottelu keräsi 31 miljoonaa katsojaa.

Yhdysvalloissa nuoret katsovat elektronista urheilua yhtä paljon kuin baseballia tai jääkiekkoa. Reilu 20 yhdysvaltalaisyliopistoa jakaa lisäksi stipendejä elektroniseen urheiluun muiden urheilulajien tapaan.

Lähde: E-Sports Mestarit

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.