Kilpailukyky huolettaa - "Suomi on hinnoitellut itsensä piloille"

Suomen kilpailukyky huolestuttaa MTV Uutisten lukijoita. Nettikyselyyn osallistuneista 76 prosenttia pitää tilannetta huolestuttavana.

Eurostatin julkaiseman raportin mukaan työvoiman hinta vaihtelee huimasti EU:n alueella. Kalleimmissa maissa - kuten Suomessa - työtunnin hinta on kymmenkertainen verrattuna halvempiin jäsenmaihin.

Suomessa työtunti maksaa selvityksen mukaan 32,3 euroa, kun taas Bulgariassa työtunti maksaa 3,8 euroa.

MTV:n kyselyyn vastaajista suuri joukko pitää työtunnin hintaa liian korkeana.

– Työtunnin hintaa olisi pitänyt heti saada alaspäin kun näytti, että Suomessa alkaa työttömyys lisääntyä. Suomen "kärkipään" sijoitus kertoo siitä, että maasssa on liian vahva työntekijäjärjestökulttuuri ja nämä järjestöt kiistämättä heikentävät Suomen kilpailukykyä, yksi vastaaja arvioi.

– Suomi on hinnoitellut itsensä piloille, kiteyttää toinen.

– Kilpailukykyä on vaikea palauttaa, jos ei alenneta kustannuksia kaikilta osa-alueilta, visioi kolmas.

Moni vastaaja pitää ongelmana palkkatyön välillisten kustannusten suuruutta.

– Työn teettäminen on liian kallista. Palkat sekä niiden sivukulut ovat liian korkeat, arvioi yksi.

– Työntekijälle maksetaan suhteellisen hyvä ja asiallinen palkka työstään, mutta yritys joutuu maksamaan aivan liikaa ennen kuin työntekijä saa mitään. Yritysten maksuja alemmas! vaatii toinen.

– Työnantaja joutuu maksamaan sietämättämän tuntikorvauksen työntekijälle mielettömiksi nousseiden verojen ja maksujen takia, kiteyttää kolmas.

– Työtunnin hinta ei ongelma, vaan sivukulut, joilla pyöritetään näin pienelle maalle liian isoa hallintokoneistoa, arvioi neljäs.

Toisaalta ongelmana pidetään työn tuottavuutta.

– Huono ja olematon ihmisten johtamistaito on tehnyt työn tekemisestä tuottamatonta. Lopetetaan turhan työn tekeminen, niin kiirekin helpottaa, eräs toteaa.

– Suomen tuottavuutta heikentävät esim. pekkaset, lomaltapaluuraha ja sairaspoissaolon helppous sekä turha sääntely ja valvonta, luettelee toinen ongelmia.

Lukijat tarjoavat paljon ohjeita Suomen kilpailukyvyn ja tuottavuuden parantamiseksi. Toisaalta suunnitelmien muuttamisessa teoiksi nähdään omat haasteensa.

– Tuottavuuden nosto on erittäin vaikeaa, kun kukaan ei ole valmis luopumaan mistään, epäileekin eräs.

Lue myös:

    Uusimmat