Mainos

Kiistelty alkoholilaki yhä jumissa, äänestys prosenttirajan nostosta saattaa siirtyä ensi viikkoon

Alkoholilain uudistus on edelleen jumissa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tämä voi johtaa siihen, että keskustelua alkoholilaista ei ehditä käymään torstaina, jolloin myös perjantain äänestys lykkääntyisi ensi viikkoon.

Alkoholilain äänestyksessä ratkaistaan, nouseeko kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nykyisestä 4,7:stä 5,5 prosenttiin.

– En pysty nyt sanomaan, saammeko tämän meidän osaltamme valmiiksi niin, että äänestys olisi perjantaina, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.).

Viime hetken viivästyksiä valiokunnassa on aiheuttanut kiistely siitä, onko alkoholin etämyynti sallittua vai kiellettyä.

Lähituntien aikana iltapäivään mennessä ratkeaa, jatkaako valiokunta alkoholilain käsittelyä vielä tänään. Ja samalla se, pääseekö eduskunta äänestämään prosenttirajoista alkuperäisen suunnitelman mukaan perjantaina.

Samalla on mutkistunut ensi vuoden budjetin käsittely joulun alla. Hallituksen ensi vuodelle suunnittelema alkoholiveron korotus on edelleen epävarma. Veronkorotus toteutuu vain, jos kaupoissa sallitaan vahvempien oluiden ja lonkeron myyminen.

Jos prosenttiraja ei nouse, alkoholiveroa ei koroteta. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Kallin (kesk.) mukaan puuttuvat sata miljoonaa euroa on löydettävä tälläisessä tilanteessa jostain muualta.

– Yksi vaihtoehto on, että velanottoa lisätään, mutta en usko hallituksen lähtevän niin helppoon ratkaisuun vaan säästöt kohdistetaan hallituksen miettimällä tavalla, Kalli arvioi asiaa tiistaina valtiovarainvaliokunnan budjetti-infossa.

8:24

2:20

2:01

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja