Mainos

Hallituksen olutsirkus vain pahenee: Nouseeko alkoholivero, mutta ei prosenttiraja?  

Mikä valmistuu ensimmäiseksi: länsimetro, Olkiluoto3 vai alkoholilain uudistus, kysyy MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki kommentissaan.

Puolitoista vuotta hallitus on veivannut alkoholilain uudistuksen kanssa, mutta sotku vain pahenee. MTV Uutiset kertoi keskiviikkona, että eduskunnan suuren salin äänestys uhkaa lykkääntyä ensi vuoden puolelle. Syy on se, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ramppaa väkeä kuultavana vielä joulukuun alkupuolella.

2:01

Nämä kuulemiset tuskin tuovat uutta lisätietoa tai kääntävät kansanedustajien päitä suuntaan tai toiseen. Jo alkusyksystä MTV Uutisten kyselyssä valiokunta torppasi selvin lukemin 10-4 vahvempien oluiden ja aidon lonkeron myynnin ruokakaupoissa.

Pahat kielet (=kokoomus ja siniset) sanovat, että kyse on keskustan kansanedustajan Pekka Puskan jarrutuksesta. Tunnustusta on annettava keskustan osaamiselle siitä, että se on vienyt alkoholiuudistuksessa hallituskumppaneita kokoomusta ja sinisiä kuin litran mittaa. Vieläpä yhdellä kahta vastaan.

Nyt tähän tulee vielä ylimääräinen koukero, joka kiinnostaa jo valtion kirstunvartijaakin. Nimittäin hallitus on sopinut alkoholiveron korottamisesta ensi vuonna ja näin kerättäisiin 100 miljoonaa euroa. Kokoomuksen ja sinisten mielestä veronkorotus ja prosenttirajan nostaminen kulkevat käsi kädessä. Keskusta on ollut toista mieltä.

Tästä tulee kalenteripulma, jos äänestys 5,5-prosenttisista alkoholijuomista lykkääntyy ensi vuodelle. Alkoholiveron korotuksesta pitäisi päättää normaalisti budjettikäsittelyssä ennen joulutaukoa. Alun perin veronkorotus sovittiin kompensoimaan haittoja, joita voi syntyä, jos tai kun alkoholin saatavuus lisääntyy.

Vaihtoehtoja, miten tästä pattitilanteesta pääsee ulos, on ainakin kaksi: keskustan voimahahmot ministeri Annika Saarikko ja ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen jyrähtävät omilleen, että valiokunnan kuulemisia ei saa venyttää joulukuulle.

Tai alkoholiveroesitys on kirjoitettava niin, että se tulee voimaan vasta samaan aikaan kuin uusi alkoholilaki. Ja vieläpä ehdollisena eli veronkorotus toteutuu vain jos prosenttiraja nousee 5,5:een.

Tämä puliveivaus aiheuttaa toki ongelmia valtion budjetissa. Kauniisti sanottuna – ei näytä hyvältä, että budjetissa on 100 miljoonaa euroa epävarmoja tuloja. On surkeaa, että alkoholikiistaan on sotkettu myös yleensä raha-asioita ammattitaidolla hoitava valtiovarainministeriö.

Siinä on virkamiehille keksittävää, minkä maton alta puuttuvat 100 miljoonaa euroa etsitään. No, ainahan voi tehostaa harmaan talouden torjuntaa.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tässä höykytyksessä kansalaisen pää on mennyt sekaisin ilman viinantippaakaan.

Kun tokenette, veikatkaapa mikä valmistuu ensin: länsimetro, Olkiluoto3 vai alkoholilaki?

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.