Mainos

Kiirettömän erikoissairaanhoidon ohjeet julki

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkistanut yhtenäiset ohjeet kiireettömään hoitoon pääsystä. Uudistus liittyy maaliskuussa voimaan astuvaan hoitotakuuseen.

Kiireettömään hoitoon pääsyn perusteet ilmestyivät tänään sosiaali- ja terveysministeriön internet-sivuille kaiken kansan katseltaviksi. Kansainvälisestikin ainutlaatuista on, että maallikotkin pääsevät nyt tutkimaan, millaisin perustein esimerkiksi leikkauksia tehdään.

Kahden sadan sairauden osalta on määritelty, millä oireilla ja testeillä erikoissairaanhoitoon pääsee. Uudistus liittyy maaliskuussa voimaan astuvaan hoitotakuuseen, jonka on määrä tehostaa ja yhdenmukaistaa annettavaa hoitoa. Ohjeet helpottavat hoidon porrastusta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.

- Työnjako on nyt selkeämpi ja ennen kaikkea yhtenäisempi koko maassa, yhtenäisempi esimerkiksi yhden sairaanhoitopiirin alueella, jossa kaikki terveyskeskukset toimii samalla tavalla, kuvailee ylilääkäri Martti Pärnänen Siilinjärven terveyskeskuksesta.

Esimerkiksi vaivaisenluun kiireetön leikkaushoito on uusissa ohjeissa pisteytetty. Lääkäri selvittää, miten pahat potilaan kivut ovat, rajoittavatko ne hänen elämäänsä, ja joutuuko hän käyttämään erikoisjalkineita. Lisäksi katsotaan, näkyykö vaivaisenluu ja onko varpaassa virheasento. Jos 50 pisteen raja ylittyy, leikkaus tehdään, jos lääkäri arvioi siitä olevan todellista hyötyä potilaalle.

Kaikissa sairauksissa pisteytystä ei ole, mutta keskustelua hoidon saatavuudesta saattaa potilashuoneissa kehkeytyä jatkossa entistä herkemmin. Monissa kunnissa hoitotakuun vaatimuksiin ei ole varauduttu lisäresurssein.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.