Kiire rakentamisessa tulee kalliiksi

Ammattilaiset ovat huolestuneita rakentamisen kireistä aikatauluista, koska ne johtavat puutteellisten menetelmien käyttöön, virheisiin ja korjausvelan kasvuun, sanoo Tikkurila Oyj:n ammattilaismyynnin johtaja Jarkko Mattila.

Rakennusalan ammattilaiset törmäävät usein pintakäsittelyvirheisiin, jotka olisi voitu välttää paremmalla projektinjohdolla. Tämä kävi ilmi Tikkurilan Pintakäsittelyn ROI-barometrista, jossa selvitettiin ammattilaisten käsityksiä pintakäsittelyn vaikutuksesta kiinteistöjen arvoon.

Rakennusprojektien virheet syövät rahoitushyödyn

– Ammattilaisia turhauttaa, että rakentamisen kiire johtaa epärealistisiin tulostavoitteisiin ja aikatauluihin. Aikataulupaineissa työn laatu kärsii, kun päädytään oikaisemaan ja käyttämään aikatauluun paremmin sopivia, mutta puutteellisia pintakäsittelymenetelmiä. Yksinkertainen esimerkki ovat liian lyhyet kuivumisajat. Tämän jälkeen seuraava työvaihe ei voi onnistua, kertoo Tikkurilan ammattilaisasiakkaista vastaava myyntijohtaja Jarkko Mattila.

Aikataulujen kireyttä lisää vaatimus pääoman nopeasta kierrosta.

– Nopeassa rakennusprojektissa pääoma on aktiivisessa käytössä, mutta jos korjauskulut nousevat korkeiksi, on kaikki rahoitushyöty syöty saman tien. Uskon, että pääoman tuotto olisi parempi suunnitelmallisuutta lisäämällä ja kerralla oikein tekemällä, Jarkko Mattila sanoo.

Ammattilaisten taidoissa on eroja

Barometrin vastauksissa korostuu ammattiylpeys. Vastaajat kritisoivat sekä päätöksentekijöiden osaamista pintakäsittelyasioissa että monien tekijöiden pätevyyttä.

– Pintakäsittelyammattilaiset korostavat, että heidän tavoitteensa on nostaa kohteina olevien kiinteistöjen arvoa. Siksi on loogista, että he kaipaavat päätöksentekijöille lisää tietoa pintakäsittelystä. Noin 75 prosenttia vastaajista piti merkittävänä pintakäsittelyyn liittyvien ongelmien syynä myös sitä, että ei käytetä riittävän päteviä ammattilaisia tai laadukkaita tuotteita, Mattila toteaa.

Tikkurilan Pintakäsittelyn ROI -barometriin vastasi 459 henkilöä, joista 39 prosenttia on suunnittelijoita, 22 prosenttia urakoitsijoita, 15 prosenttia tilaajia ja loput runsaat 20 prosenttia muita ammattilaisia. Tutkimus tehtiin toista kertaa.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat