Kiire haittaa keskittymiskykyä ja lopulta myös työpanosta: Ota itsellesi edes vessarauha

14:30

Kiire aiheuttaa keskittymiskyvyn herpaantumista ja se myös kuormittaa. Kiireestä ja sen rauhoittamisesta olivat puhumassa Huomenta Suomessa professori Minna Huotilainen ja tutkija Virpi Ruohomäki.

Liiallinen kiire vaikuttaa keskittymiskykyyn negatiivisesti, joka voi lopulta näkyä myös tehottomuutena esimerkiksi työelämässä tai opiskelussa.

– Kun koetaan kiirettä tai arjessa on kiireen merkkejä, se ajaa meidän aivot toisenlaisen toiminnan tilaan. Me ei olla yhtä tehokkaita kuin normaalisti, Helsingin yliopiston professori Minna Huotilainen sanoo.

Huotilainen jatkaa, että kiireisessä tilanteessa koetaan myös enemmän kuormitusta.

– Kyllä se vaikuttaa aivojen tietojenkäsittelyyn, Huotilainen toteaa.

Vinkki vessaan

Hänen mukaansa kiireessä ollaan eräänlaisessa hälytystilassa, jossa vain mietitään sitä, miten tilanteesta selvitään. Pitkän tähtäimen suunnittelu sekä asiaan perehtyminen ja pohtiminen ovat hyvin vaikeaa kiireisessä tilanteessa.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki ehdottaa, että arjessa ja työelämässä etsittäisiin keinoja kiireen rauhoittamiseen. Työrauhaa voi yrittää pyytää töissä esimerkiksi ilmoittamalla kyltillä tai lapulla työtovereilleen, että nyt tehdään keskittymistä vaativaa työtä.

Yksi käytännön vinkki kiireen helpottamiseksi on esimerkiksi jättää ottamatta puhelin mukaan, kun mennään vessaan. Näin Huotilaisen mukaan itselleen saisi edes viitisen minuuttia ilman keskeytyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja