Kiira Korven runoteoksesta murska-arvion kirjoittanut Arttu Seppänen kertoo saamastaan törkypalautteesta – Korvelle kriitikko antaa kiitosta

Erikoishaastattelu: Kiira Korpi alkoi viime vuonna pohtia seksuaalista suuntautumistaan: "Minulla on aina ollut se tieto, että jollakin tavalla sytyn naisista" 9:55
Kiira Korpi kertoo Hyppää vaan! -runokirjastaan ja pohdinnoistaan sen ympärillä.

Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Arttu Seppänen arvioi Kiira Korven runokirjan Hyppää vaan! Arvostelun julkaisun jälkeen hänen yksityisviestinsä on täyttynyt ala-arvioisesta palautteesta. 

Kiira Korpi julkaisi maaliskuussa 2023 Hyppää vaan! -runokirjan. Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Arttu Seppänen arvioi teosta rankalla kädellä.

– Teos on surkea runokirja. Sen sanominen tuntuu hieman epäreilulta, sillä ei ole ensisijaisesti Korven syy, että kirja on julkaistu. Nämä runot perustuvat ajatukseen, että kun sivulle lisää vähän sanoja, niin niistä tulee automaattisesti runoja, Seppänen sanaili kirjakritiikissään Helsingin Sanomissa 20. maaliskuuta.

Sosiaalisessa mediassa niin lehteä kuin Seppästä on syytetty verkkokiusaamisesta.

Seppänen otti kantaa Twitterissä 23. maaliskuuta saamiinsa viesteihin, jotka koskevat hänen Korven kirjasta tekemäänsä kritiikkiä. Hän twiittasi aiheesta pitkän viestiketjun.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Miksi kirjoitin sen? Aihe kiinnosti, sillä julkkisrunokirjoja tulee nykyään vähän. Asialla oli uutisarvoa. Tunnetun Kiira Korven esikoiskaunoteos. Miksi ei kiinnostaisi, Seppänen kirjoittaa.

Niille, jotka epäilevät Seppäsen halunneen vain lytätä teoksen, hän haluaa sanoa, että yksittäiset sataset eivät riitä korvaukseksi siitä huomiosta, että hänen yksityisviestinsä ovat täyttyneet "vitun kusipää" -viesteistä. Hän kuitenkin tiedostaa olevansa julkisessa ammatissa ja sen tosiasian, että julkisuuden mukana tulee vastaavanlaisia viestejä.

Jotkut ovat myös epäilleet, että Helsingin Sanomat ei yleisesti edes kirjoita runokritiikkejä.

– Koko ajan julkaistaan runokritiikkiä. Jos et huomaa, et ole aiheesta kiinnostunut. Sivuutan kaikki kommentit, joissa kritiikki rinnastetaan kiusaamiseen. Hesarissa julkaistu kritiikki on journalistisen prosessin läpikäynyt julkaisu, eikä mitään kiusaamista. Kritiikkiä ei tehdä tsempiksi tekijälle. Kriitikko arvioi rehellisesti asiantuntemuksensa mukaan, Seppänen kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Seppänen kehuu Korven suhtautumista kritiikkiinsä.

– Korpi itse suhtautui kritiikkiin ihailtavan hyvin. Hän on kilpauralla tottunut julkiseen arvosteluun. Vaikutti siltä, että ihmiset loukkaantuivat hänen puolestaan enemmän kuin oli tarvetta. En ollut yhtään yllättynyt, että Korpi otti kritiikin hyvin vastaan. Oppikirjaesimerkki, Seppänen kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Seppänen toivoo, että keskustelu runoudesta, sen arvostuksesta, nykytilasta ja paikasta isojen kustantamojen katalogeissa käynnistyisi vielä jonkin uuden kirjoituksen myötä.



Kritiikki Kiira Korven kirjasta nostatti myrskyn – mutta osaako kansa erottaa kritiikin kiusaamisesta? Ammattikriitikot vastaavat 16:47
Kritiikki Kiira Korven kirjasta nostatti myrskyn – mutta osaako kansa erottaa kritiikin kiusaamisesta? Ammattikriitikot vastaavat

Lue myös:

    Uusimmat