"Kiinnostaisiko joku päivä vaunulenkit?" – nämä viattoman oloiset viestit johtivat katalaan vauvasieppaukseen

Huittisten vauvasieppauksesta syytetty nainen lähestyi pahaa-aavistamatonta uhria Facebookissa. Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella naiset tutustuivat vastasyntyneiden äideille tarkoitetussa ryhmässä. Tällaisia viestejä hän lähetti.

Koko Suomea järkyttänyt tapahtumasarja alkoi viattomalla yhteydenotolla viime syyskuussa:

– Moikka kattelin et oot samal paikkakunnal kuin itte kiinnostaisko joku päivä vaunulenkit? Itte siis vast huittisii muuttanu enkä tunne vielä paikkoja, syytetty kirjoitti ja näpytti perään hymiön.

– Ittellä on kaks lasta, hän jatkoi hetken kuluttua. 

Huttisten vauvakaappauksen uhri soitti hätänumeroon: "Mä en tiedä missä mun vauva on, se on se ongelma" 2:10
Kuuntele videolta, millaiset hätäpuhelut kaappaaja ja pikkuvauvan äiti soittivat hätäkeskukseen. Videolla näkyy myös kaksikon viestinvaihtoa. 

Todellisuudessa lapsia ei ollut. Syyttäjän näkemyksen mukaan nainen oli sen sijaan punonut katalan juonen perheen perustamiseksi.

Syyttäjän mukaan nainen oli uskotellut tuttavamiehelleen, että oli saanut tämän lapsen ja sen jälkeen ryhtynyt valmistelemaan Facebookissa tapaamansa naisen lapsen kaappausta. 

– Moikka onnistuuks tuo torstai? :) nainen kyseli maanantaina 24. syyskuuta. 

Viestit ovat osa poliisin esitutkintamateriaalia, joka tuli julkiseksi oikeudenkäynnin alettua. 

Esitutkintamateriaalista paljastuu, että keskiviikkoiltana nainen tallentui valvontakameraan Porin Mikkolan Prismassa. Hän lastasi koriinsa vasaran ja vauvatarvikkeita.

Saman päivän aikana nainen teki nettihakuja hakusanoilla "Helsinki synnäri" ja "Onnibus vauva" sekä ilmoitti huijaamalleen miehelle, että hän olisi kotiutumassa synnytysosastolta torstai-iltana.

Napsahdus takaraivossa

Torstaina nainen tapasi uhrin Huittisissa. Hän tosin uskotteli uhrille, että on eri henkilö kuin jonka kanssa uhri oli aiemmin viestitellyt. Hän väitti olevansa Facebook-viestittelijän ystävä ja kertoi, että alun perin kävelylenkkiä ehdottanut nainen oli nukkumassa. 

Puolen päivän aikaan kaksikko käveli joen vartta Huittisten keskustan liepeillä. 

Pahaa-aavistamaton äiti työnsi lastaan rattaissa ja ihmetteli, miksi lenkkeilykaveri jää jatkuvasti hänen taaksensa. Hän kertoi myöhemmin kuulusteluissa, että joutui jatkuvasti kääntyilemään puhuakseen naiselle, vaikka reitti olisi sallinut kävelyn vierekkäinkin.  

Sitten äiti tunsi yhtäkkiä takaraivossaan voimakkaan napsahduksen. Hän romahti polvilleen, eikä tiennyt, mikä häneen iski. Päästä alkoi valua runsaasti verta. 

Äiti komensi lenkkeilykaverin soittamaan hätäkeskukseen. Nainen soittikin, mutta väitti puhelun aikana, ettei nähnyt lainkaan, mitä uhrille tapahtui. 

Ambulanssin saavuttua naiset sopivat keskenään, että äiti jäisi hoidettavaksi, ja lenkkeilykaveri toimittaisi vauvan isän huostaan, perheen yhteiseen kotiin.

Niin ei tapahtunut. Sen sijaan nainen ilmoitti miestuttavalleen, että pääsisi jo muutaman tunnin päästä synnytysosastolta. Hän sopi tapaavansa miehen Naistenklinikan pääaulassa vielä saman päivän aikana. 

Tämän jälkeen hän nousi Onnibusiin ja suuntasi Helsinkiin.

Näin Huittisten vauvasieppaaja valmisteli tekoaan 0:31
Poliisin esitutkintamateriaaliin kuuluvat videot näyttävät, miten nainen osti ennen tapahtumapäivää vasaran ja kuvasi itseään rintarepun kanssa. Repussa oli nukke.

"Yhteystietojen salaaminen"

Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella nainen googlaili matkan aikana muun muassa tietoja yhteystietojen salaamisesta. Hän myös väitti miestuttavalleen, että hänen Facebook-tilinsä olisi kaapattu ja että sitä olisi käytetty rikosten tekemiseen. Hän pyysi miestä hankkimaan hänelle prepaid-liittymän.

Samaan aikaan Huittisissa alkoi olla hätä. 

Vauvan perheessä ihmeteltiin, miksei vauvan huostaansa ottanut nainen ollut tuonut lasta sovitusti. Nainen ei enää vastannut puhelimeenkaan.

Poliisi alkoi selvittää asiaa kiireellisesti ja sai selville, että numero, josta ensimmäinen hätäkeskuspuhelu oli soitettu, paikantui nyt Helsinkiin. 

Jostain selvisi, että nainen oli ostanut Onnibus-lipun.

Vielä matkalla ollut linja-auto pysäytettiin iltapäivällä näyttävästi Meilahdessa. 

Sekä vauvakaappauksesta epäilty nainen että vauva löydettiin auton kyydistä. Vauva oli vahingoittumaton ja hyvässä kunnossa. 

Syyttäjä vaatii vankeutta

Nyt syyttäjä vaatii vauvan vieneelle naiselle usean vuoden mittaista ehdotonta vankeusrangaistusta. 

Syyttäjän mukaan nainen suunnitteli koko tapahtumapäivän ennalta ja löi uhria vasaralla takaapäin päähän anastaakseen tämän vauvan. 

Syyttäjän näkemyksen mukaan suunnitelmallisuudesta kertovat paitsi ennalta tehdyt ostokset, esimerkiksi se, että nainen oli tapaamista varten pukenut ylleen kantorepun, jossa oli oikeaa lasta muistuttava vauvanukke.

Nainen on kiistänyt raskaimmat syytteet jyrkästi. 

Hän on myöntänyt olleensa tapahtumien aikaan paikalla sekä huijanneensa miestuttavaansa raskaudella, mutta kiistänyt lyöneensä huittislaisnaista vasaralla päähän tai anastaneensa tämän lasta tarkoituksella.

Jo kuulusteluissa nainen arveli, että naisen päävammat aiheutti joku muu. Hän myös kertoi, että otti vauvan mukaansa Helsinkiin ainoastaan siitä syystä, ettei lapsen isä ollut tullut hakemaan lasta. Nainen väitti, että hänen tarkoituksenaan oli viedä lapsi helsinkiläiseen sairaalaan turvaan. 

Käräjäoikeus antaa asiassa tuomion myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat