Kiinan kommunistien puoluekokous sementoi Xin aseman – ei kuitenkaan vielä Maon rinnalle

Tutkijan mukaan Xin nimen kirjaaminen puolueen peruskirjaan ei nosta häntä vielä Maon rinnalle.

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous päätti tiistaina kirjata presidentti Xi Jinpingin nimen ja ideologian puolueen peruskirjaan. Puoluekokouksen noin 2 300 edustajaa päättivät asiasta yksimielisesti.

Päätöksen merkitystä arvioitiin eri tavoin. Maailmalla monet Kiina-asiantuntijat tulkitsivat kirjauksen nostavan Xin puolueen hierarkiassa Kiinan kansantasavallan perustajan Mao Zedongin rinnalle. Esimerkiksi BBC:n mukaan kilpailijat eivät nyt pysty haastamaan Xitä uhkaamatta samalla kommunistisen puolueen valtaa.

Kirjausten tyylissä on kuitenkin eroa, huomauttaa Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Matti Puranen, jonka väitöskirja käsittelee kiinalaisia maailmanpolitiikan teorioita.

– Peruskirjassa lukee yksinkertaisesti "Mao Zedong -ajattelu" ja "Deng Xiaoping -teoria", kun uusi fraasi on suurin piirtein muodossa "Xi Jinpingin ajattelua uuden aikakauden kiinalaistyyppisestä sosialismista", Puranen arvioi STT:lle.

Purasen mukaan jäykkä ja pitkä muotoilu kertoo siitä, että Xi ei ole saanut nuijittua läpi omaa ajatteluaan ilman kompromisseja.

Xin ja Maon lisäksi vain talousuudistaja Deng Xiaopingin nimi on kirjattu puolueen peruskirjaan. Dengkin sai nimensä siihen vasta kuoltuaan.

Purasen mukaan kirjauksella tuodaan näkyväksi vuosia jatkunut vallan keskittyminen presidentin ympärille.

– Kirjauksella ikään kuin virallistetaan, että tämä henkilö on se keskeinen johtaja, muttei uusi Deng tai Mao.

Vallan määrä varmistuu keskiviikkona

Puoluekokouksen odotetaan vielä äänestävän Xin toiselle viisivuotiskaudelle Kiinan johtoon. Hänen asemansa vahvistaminen jo puolivälikaudessa antaa Purasen mukaan myös signaalia siitä, että Xi on keskeinen hahmo Kiinan lähitulevaisuuden kannalta.

– Ilmeisesti puoluejohdon tavoitteena on laajemminkin ollut vallan keskittäminen tietylle henkilölle, koska Kiinassa tarvitaan lähivuosina niin suuria reformeja. Ei ole varaa entiseen kollektiiviseen johtotapaan, vaan monet tahot kokevat olevan hyvä, että yksi tyyppi käskee ja sitten alkaa tapahtua.

Purasen mukaan Kiinan keskeinen tavoite on nostaa maan sisäinen kulutus talouskasvun vetäjäksi sen sijaan, että jatkuvasti investoitaisiin massiivisiin hankkeisiin tai haettaisiin kasvua viennin kautta.

Xin aseman vahvuuden varmistaa se, keitä valitaan hänen seurakseen puolueen politbyroon pysyvään komiteaan. Tästä päättää keskiviikkona puolueen vasta valittu keskuskomitea.

Puranen jännittää, saako Xi nostettua suosikkejaan seitsenhenkiseen komiteaan, joka muodostaa tosiasiallisen hallituksen. Pysyvän komitean uusissa jäsenissä voi olla itsestään selviä Xin seuraajaehdokkaita – tai sitten ei.

– On ollut spekulaatioita siitä, että Xi haluaa uudistaa johtajavalintajärjestelmän niin, että seuraavat johtajat valittaisiin laajemmasta porukasta sen sijaan, että heidät nostettaisiin jo ennakkoon pysyväiskomiteaan, kuten aiemmin on tehty.

– Se, että seuraava johtajasukupolvi on etukäteen tiedossa vuosien ajan, johtaa siihen, että heitä vastaan hyökkäillään ja heidän ympärillään pyörii kaikenlaisia pyrkyreitä.

Purasen mukaan tällaisilta ilmiöiltä vältyttäisiin, jos seuraajia mietittäisiin vasta lähempänä vuotta 2022, jolloin Xin on määrä astua syrjään kahden viisivuotiskauden jälkeen.

Odotus on, että seitsenhenkisessä pysyvässä komiteassa jatkaa Xin lisäksi pääministeri Li Keqiang

Lue myös:

    Uusimmat