Kiinan ex-presidentti poistettiin kommunistipuolueen kokouksesta turvamiesten mukana – spekulaatioita valtapelistä ja terveydentilasta

Kiinan ex-presidentti talutettiin ulos puoluekokouksesta kameroiden edessä 1:05
Kiinan ex-presidentti poistettiin puoluekokouksesta kameroiden edessä, mikä on herättänyt spekulaatioita valtapelistä. REUTERS

Kiinan entinen presidentti Hu Jintao poistettiin kommunistisen puolueen kongressista. Koska kokoukset ovat yleensä tarkkaan käsikirjoitettuja, ei kameroiden edessä sattuneen tapauksen uskota olevan sattumaa.

Kiinassa on viikonloppuna päättymässä viikon mittainen, viiden vuoden välein järjestettävä kommunistisen puolueen kokous. Kokouksessa on määrä muun muassa vahvistaa nykyisen presidentin Xi Jinpingin jatkaminen kolmannelle kaudelle. 

Huomiota on herättänyt välikohtaus, jossa Xin vieressä istunutta, 69-vuotiasta edeltäjää Hu Jintaoa lähestyi kaksi turvamiestä, jotka nostivat tämän tuoliltaan ja pyysivät poistumaan mukanaan. 

Hu vaikuttaa videolla selvästi yllättyneeltä, ja yrittää kääntyä uudestaan pöytänsä puoleen. Lähtiessään lopulta turvamiesten matkaan hän vielä kääntyy puhumaan Xille jotakin, ja Xi vastaa hänelle. Sitten Hu talutetaan ulos salista.

Spekulaatioita valtapelistä ja terveysongelmista

Erikoinen tapaus on herättänyt runsaasti kysymyksiä, etenkin koska tilanne sattui juuri, kun mediat olivat tuoneet kamerat saliin. Yleensä puolueen kokoukset ovat tarkkaan käsikirjoitettuja, ja Hu vaikuttaa silmiinnähden haluttomalta lähtemään, arvioi BBC. Tapausta ei ole kommentoitu Kiinan toimesta mitenkään, vaan se on jopa poistettu virallisesta tallenteesta.

Yksi syy voi olla ex-presidentin terveysongelma. Toisena mahdollisuutena pidetään valtapeliä, sillä Xi on kokouksen myötä pönkittämässä valtaansa historiallisesti kolmannelle kaudelle, pidempään kuin kukaan aiempi Kiinan johtaja Mao Zedongin (1893-1976) jälkeen.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu esittää esillä olleita arvioita, mistä tapaus mahdollisesti kertoo. 

– On arvioita siitä, että tässä Xi halusi näyttää sen, että vanha kaarti on nyt poissa ja, että hän on vähintään päätä ylempänä kaikkia.

Hopsun mukaan on mahdollista, että Xi halusi kertoa tällä hämmennystä herättäneellä teollaan, että näin käy, jos häntä vastustetaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kiinan puoluekokouksessa hämmentävä tilanne: Entinen presidentti saatettiin eturivistä pois – ulkomaantoimittaja tiivistää kokouksen annin 6:43
Kiinan puoluekokouksessa hämmentävä tilanne: Entinen presidentti saatettiin eturivistä pois – ulkomaantoimittaja tiivistää kokouksen annin.

Hu myös edustaa hyvin erilaista johtoa kuin Xi, sillä edellisen on katsottu vieneen kaudellaan 2003-2013 maata avoimempaan ja johtoa kollektiivisempaan suuntaan. Xin uudesta keskuskomiteasta onkin poistettu liberaalimpia jäseniä, ja se vaikuttaa olevan nyt täysin Xi-myönteinen.

Kohti yhä tiukempaa autoritäärisyyttä

Xi edustaa edeltäjäänsä paljon jyrkempää linjaa, ja juhlisti muun muassa viime sunnuntaisessa puheessaan Hong Kongin demokratiaa ajavien mellakoiden tukahduttamista.

Lauantaina Kiinan kommunistipuolue myös lisäsi peruskirjaansa kannan, jonka mukaan maa vastustaa Taiwanin itsenäistymistä, ja oikeuttaa itselleen saaren hallinnan tarvittaessa voimalla. Kirjauksen mukaan Kiina päättäväisesti vastustaa ja estää "Taiwanin itsenäisyyttä tavoittelevia separatisteja".

Kommunistinen puolue pitää Taiwania Kiinan kapinoivana maakuntana.

Vuonna 2018 Xi poisti rajoituksen presidentin kahteen kauteen, mikä käytännössä mahdollistaa hänen pysyä presidenttinä miten pitkään tahtoo. Kongressin odotetaan sunnuntaina vahvistavan Xin aseman puolueen pääsihteerinä seuraavat viisi vuotta, ja hänen odotetaan tulevan nimitetyksi kolmannelle presidenttikaudelle maaliskuussa.


Lue myös:

    Uusimmat