Kiinalaisalus putkivauriotutkinnan ytimessä – näin kommentoi Kiina

Juuri nyt: Painava esine löydetty läheltä vaurioitunutta kaasuputkea – mikä on mysteerinen möykky merenpohjassa? 1:58
Painava esine löydetty läheltä vaurioitunutta kaasuputkea – mikä on mysteerinen möykky merenpohjassa?

Kiinan ulkoministeriö on kommentoinut väitteitä, joiden mukaan kiinalaisaluksella voisi olla jotain tekemistä Itämeren vaurioituneen kaasuputken kanssa. Kiinalaisministeriön lausunnoista kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiinan mukaan epäilyksen kohteena oleva kiinalaisalus Newnew Polar Bear seilasi Itämerellä normaalisti, eikä se havainnut mitään epätavallista.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi perjantaina, että tutkinnan painopisteenä on nyt kiinalaisen konttialuksen Newnew Polar Bearin mahdollisen osallisuuden selvittäminen Balticconnector-kaasuputken vaurioitumiseen. Aluksen liikkeet sopivat KRP:n mukaan yhteen kaasuputkivaurion syntyajan ja -paikan kanssa.

Suomi ja Kiina ovat keskustelleet asiasta toistensa kanssa, Kiina sanoo. Kiina kertoo toivovansa, että totuus vauriosta saadaan selville niin pian kuin mahdollista.

Kiinan mukaan tulee varmistaa, että kaasuputkivauriosta tehdään objektiivinen, reilu ja ammattimainen tutkinta.

Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolaisen mukaan nykytiedon valossa näyttää siltä, että vaurioiden takana olisi todennäköisesti yksi laiva. Suomalaisviranomaiset ovat sanoneet, että vaurion aiheutti varmuudella putken ulkopuolinen voima. 

Keskusrikospoliisi puolestaan on todennut, että vauriokohdan läheltä on löytynyt erittäin painava tuntematon esine.

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Suomi ei syytä mitään valtiota tai muuta tahoa kaasuputkivauriosta ennen kuin todisteita löytyy.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja muut suomalaisviranomaiset kertoivat kaasuputkivauriosta 10. lokakuuta.

Juttua korjattu 23.10.2023 kello 12.20: Jutussa luki, että Hybridiosaamiskeskuksen mukaan vauriot aiheutti yksi laiva. Tämä virke on korjattu seuraavaan muotoon: "Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolaisenmukaan nykytiedon valossa näyttää siltä, että vaurioiden takana olisi todennäköisesti yksi laiva". Lisäksi kyse ei ole Suomen Hybridiosaamiskeskuksesta, vaan kansainvälisestä toimijasta.

Lue myös:

    Uusimmat