Mainos

Kiina ja Japani lämmittelivät välejään

Presidentti Hu ja pääministeri Koizumi neuvottelivat tänään Indonesian Jakartassa. Molemmat olivat tyytyväisiä neuvottelujen sisältöön.

Kiinan ja Japanin johtajat pyrkivät tänään lämmittämään maidensa kiristyneitä suhteita kahdenvälisissä neuvotteluissaan. Kiinan presidentti Hu Jintao ja Japanin pääministeri Junichiro Koizumi tapasivat lyhyesti iltapäivällä Aasian ja Afrikan maiden huippukokouksen yhteydessä Indonesian Jakartassa.

Sekä Hu että Koizumi kertoivat tapaamisen jälkeen olevansa tyytyväisiä neuvottelujen sisältöön. Koizumi kuvasi niitä suorapuheisiksi ja tärkeiksi, lisäten, että maat eivät aio väitellä kiistan yksityiskohdista.

- Vahvistimme tapaamisessa, että ennemminkin kuin arvostelisimme puutteita toistemme menneisyydessä ja kiusallisen vihamielisiä tunteita, meidän pitäisi ponnistella kehittääksemme kahdenvälistä ystävyyttämme, Koizumi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hu vaati Japania pohtimaan sodanaikaista historiaansa, vaikkakin hän sanoi myös haluavansa parantaa maiden välisiä suhteita.

- Viimeaikaisista Kiinan ja Japanin välisistä vaikeuksista huolimatta Kiinan politiikka Japanin ja Kiinan välisen ystävällisen yhteistyön turvaamisen ja kehittämisen suhteen jatkuu muuttumattomana, Hu sanoi tapaamisen jälkeen. Hu muistutti myös, että Japanin pitäisi pidättäytyä kommentoimasta Taiwanin tilannetta.

Suhde tärkeä Aasian kehitykselle

Sekä Hu että Koizumi olivat yhtä mieltä siitä, että Kiinan ja Japanin hyvä suhde on ensisijaisen tärkeää koko Aasian kehitykselle.

- Jos Kiinan ja Japanin väleihin tulleita ongelmia ei käsitellä kunnolla -- se ei ole ainoastaan haitallista Kiinalle ja Japanille, vaan se vaikuttaa myös koko Aasian kehitykseen ja tasapainoon, Hu muistutti.

Kiinan ja Japanin välejä ovat viime viikkoina tulehduttaneet tulkintakiistat toisen maailmansodan sotarikoksista. Tunnelmaa on kiristänyt myös Japanin pyrkimys päästä pysyväisjäseneksi YK:n turvaneuvostoon sekä riitely kaasunporauksesta Itä-Kiinan merellä.

Pääministeri Koizumi pyysi eilen Kiinalta anteeksi toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.