Sonyn vastaisku: Testissä premium-puhelin 4K-näytöllä ja huippukameralla

Jos etsit ulkoisesti ja sisäisesti todellista premium-puhelinta, Sonylla on sinulle asiaa.

Sony Xperia Z5 Premium lunastaa lupauksensa, vaikka sen eniten kohuttu uutuus, 4K-näyttö, on varsin huonosti hyödynnettävissä älypuhelimissa.

Xperia Z5 Premium on maailman ensimmäinen älypuhelin, jonka näyttö toimii 4K-tarkkuudella. Näin paljon pikseleitä ei siis ole koskaan nähty puhelimessa.

Tällä hetkellä älypuhelimille ei tarjota vielä 4K-sisältöä, joten lähtökohta näyttötekniikan arvioimiseen on kinkkinen. Pikselitarkkuuden kasvattaminen tälle tasolle alkaa tulla jo ihmissilmän näkökyvyn rajamaille. 4K- ja full hd -tarkkuuden eron huomaa isossa tv-näytössä, mutta ei välttämättä älypuhelimessa.

Eikä 4K:ta välttämättä tarvita senkään takia, että nykyisissä älypuhelimissa näytöt ovat lähtökohtaisesti erittäin tarkkoja. Monelle käyttäjälle riittää varsin mainiosti full hd -näyttö. Tässä mielessä 4K:sta maksaminen on pitkälti rahan haaskaamista.

Sonyn uutuus onkin ennen kaikkea teknologinen taidonnäyte ja vastaus kilpailijoille, joilla vastaavaa näyttöä ei vielä ole. Eikä välttämättä tule.

Xperia Z5 Premiumin teknologinen riemuvoitto ei jää pelkkään näyttöön. Aikaisemmin kameraominaisuuksissa takamatkalle jäänyt Sony on tuonut Z5 Premiumiin peräti 23 megapikselin kennolla varustetun kameran, joka tarkentaa 0,03 sekunnissa. Käytännössä kamera nappaa hyvälaatuisen kuvan nopeassakin tilanteessa.

Z5 Premiumin 5,5-tuumainen näyttö on sopivan kokoinen. Kädessä puhelin pysyy selvästi paremmin kuin iPhone 6S. Sony ei ole luopunut kulmikkaasta muotokielestä, mikä jakaa mielipiteet. Joidenkin mielestä puhelin saattaa näyttää jopa vanhahtavalta, toiset pitävät kulmista. Xperia Z5 Premium ei ole kevyt älypuhelin, sillä massaa on 181 grammaa.

Z5 Premiumin sivulta löytyy nyt sormenjälkitunnistin, joka toimii erinomaisesti. Viive sormen painalluksen ja näytön avautumisen välillä on erittäin lyhyt.

Sonyn Premium-uutuus on kiinnostava puhelin etenkin niille, jotka pitävät Sonyn muotoilusta ja joille eilispäivän tekniikka ei riitä. 4K-näytöstä on silti turha odottaa liikoja.

Lue myös:

    Uusimmat