Kiertävä suomalainen sauna villitsee Yhdysvalloissa: ”Parempaa kuin Botox”

Yhdysvaltoja kiertää suomalainen sauna 1:56

Minnesotan osavaltiosta aloitti eilen matkansa hyvin erikoislaatuinen kulkupeli. Pieni auton perässä vedettävä punainen mökki aikoo matkata lähes kokonaan Yhdysvaltojen ympäri eikä talo ole mikä tahansa vaan suomalainen sauna.

- Kun suomalainen lupaa jotakin, niin hän tekee sen kanssa, kiteyttää Risto Sivula, toinen Traveling Sauna -hankkeen vetäjistä.

Saunakiertueen idea lähti Minneapolisissa asustavalta suomalaiskaveruksilta Sivulalta ja Jouko Sipilältä. Kumpikin halusi juhlia ulkomailla asuessa jotenkin Suomen sadan vuoden itsenäisyyttä ja mikä olisi parempi tapa kuin sauna. Kaksikko halusi tarjota suomalaiset löylyt mahdollisimman monelle ja pysähdyspaikkaehdotuksia onkin riittänyt. 

- Ihan mukava retki tästä tulee! Ainakin 19 000 kilometriä pitäisi kertyä. Ensin ajamme Texasiin, sieltä länsirannikolle ja maan läpi itärannikolle asti. Viimeiset löylyt saunotaan Washingtonissa itsenäisyyspäivän alla joulukuussa, toinen perustajista Jouko Sipilä kertoo.

Sauna on myös Suomi 100 -juhlavuoden virallinen maskotti ja kiertueen takana on paljon sponsoreita. Ennen ensimmäisiä löylyjä Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Kirsti Kauppi antoi saunalle jopa nimen, Sisu. 

”En ole ikinä ollut saunassa renkaiden päällä”

Viikonlopun kunniaksi ensimmäiset löylyt päätettiin testata jo heti Minnesotan osavaltiossa. Minneapolisissa asuva amerikansuomalainen Richard Baso halusi aitoihin suomalaisiin löylyihin, sillä hän rakastaa saunomista.

Baso ei puhu suomea eikä ole koskaan asunut Suomessa, mutta sukujuuret näkyvät löylyinnostuksessa. Lähemmäs 70-vuotias Baso myös uskoo, että löylyt pitävät nuorena.

- Kerron aina kaikille, että sauna on parempi ja halvempi kuin Botox! Saatan liioitella ihan vähän, mutta saunon 275 kertaa vuodessa, joskus kahdesti päivässä, Baso kertoo.

Bason oma sauna on kellarissa, mutta pihalle kurvannut matkasauna vetää heti puoleensa.

- En ole ikinä ollut saunassa renkaiden päällä, Baso ilahtuu.

Baso istuu saunassa löylyä heittäen kauan. Kuistilla saunan jälkeen höyryävä mies on pelkkää hymyä.

- Saimme eilen satoja uusia yhteydenottopyyntöjä, että katsotaan missä kaikkialla sitä lopulta pysähdytään, Sipilä kertoo nauraen.

Texasiin matkasaunan pitäisi ehtiä helmikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja