Mainos

"Avaa turvavyösi, nouse seisomaan äläkä istu ennen kuin palautus keskeytyy" – somesta ohjeita palautuslennon pysäyttämiseksi

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levinnyt ohjeita, miten lennon lähtemisen voi keskeyttää, mikäli samalla lennolla on pakkopalautettava henkilö. Suomesta sekä vapaaehtoisia että pakkopalautuksia suoritetaan reittilennoilla päivittäin.

Ohjeita ovat jakaneet useat pakkopalautuksia vastustavat ihmiset. Ohjeissa kehotetaan tavallista matkustajaa keskeyttämään lennon lähtö, mikäli huomaa lennolla olevan pakkopalautettava henkilö.

Ohjeissa kehotetaan matkustajaa avaamaan turvavyö, nousemaan seisomaan ja vaatimaan päästäkseen puhumaan lennon kapteenille, koska lennon kapteeni voi päättää pakkopalautettavan poistamisesta lentokoneesta.

Helsingin poliisin ylikomisario Hannu Pietilä kertoo MTV Uutisille, että hän on kuullut sosiaalisessa mediassa leviävistä ohjeista. Pietilän tietoon ei kuitenkaan ole tullut tapauksia, joissa lennon lähteminen olisi keskeytetty matkustajan toimesta.

Pietilä muistuttaa, että vaikka palautus keskeytyisi, se jatkuu myöhemmin, koska lain mukaan poliisin on käytäntöönpantava maastapoistumisvelvollisuus.

– Palautus ei keskeydy vaan siirtyy eteenpäin.

Pietilän mukaan poliisi poistaa lennolta henkilön tai henkilöitä, mikäli kapteeni niin päättää.

– Mikäli kapteeni ilmoittaa, ettei henkilö voi olla koneessa, henkilö poistetaan ja maasta poistamista jatketaan myöhemmin.

Häiriötilanteet palautuksissa ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

– Kyllä häiriöt ovat harvinaisia, mutta eivät tavattomia. Verrattuna palautuksien määriin, joita tehdään vuositasolla, se on hyvin pieni määrä.

KSML: Irakilaisnaisen palautus keskeytettiin maanantaina

Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan Helsinki-Vantaalla keskeytettiin maanantaina irakilaisnaisen palautus, koska hän huusi koneessa ennen sen lähtöä. Lehden mukaan myös tänä keväänä on ollut tapauksia, joissa kapteeni on kieltäytynyt ottamasta koneeseen rimpuilevia henkilöitä.

Lehti myös kertoo, että Suomesta Istanbulin kautta Bagdadiin lentää esimerkiksi Turkish Airlines. Lentoyhtiön reittilennolla on ollut alkuviikosta vastentahtoisesti palautettavia irakilaisia. Lisäksi kymmenet ihmiset ovat protestoineet pakkopalautuksia Helsinki-Vantaan lentoasemalla ennen lentojen lähtöä.

Finnair: Lentojen lähtöjä ei ole keskeytetty

Finnairin viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, että Finnair tekee jonkin verran viranomaisyhteistyötä palautuksissa eli tällöin Finnair toimii palautuksissa kuljettavana yhtiönä. Finnair ei operoi charter lentoja, joten palautettavat kulkevat tavallisilla reittilennoilla.

Finnairin mukaan viranomaisyhteistyössä tehtävät maastakarkoitukset sujuvat kuitenkin pääsääntöisesti ongelmitta.

– Tiedossamme ei ole tapauksia, että lähtö olisi keskeytetty, Annina Metsola Finnairin viestinnästä kertoo MTV:lle.

Yhtiön viestinnästä korostetaan, että Finnairille turvallisuus on tärkeä asia, jonka vuoksi häiriötilanteiden varalle on olemassa selkeät käytännöt, joiden mukaan toimitaan.

– Matkustajia joudutaan joskus häiriökäyttäytymisen vuoksi poistamaan lähtövalmisteluiden aikana. Tyypillinen tilanne on, että matkustaja käyttäytyy muita matkustajia kohtaan häiritsevästi. Tällaiset tilanteet ovat varsin harvinaisia.

Mikäli lennon lähtöä häiritään ja lähtö viivästyy, aiheutuu siitä yhtiölle luonnollisesti kustannuksia. Minkälaisia sanktioita lennon lähtemisen estämisestä voi seurata?

– Näitä arvioidaan aina tapauskohtaisesti, ja sanktiot riippuvat tilanteesta ja viivästyksen aiheuttamista kustannuksista.

Suurin osa palaa vapaaehtoisesti

Ylikomisario Pietilän mukaan suurin osa henkilöistä poistuu maasta vapaaehtoisesti. Joitakin henkilöitä lähtee Maahanmuuttoviraston avustetulla paluulla.

Mikäli vapaaehtoinen palautus ei onnistu, se toteutetaan saattamalla henkilö, jolloin poliisimies tulee lennolle mukaan.

– Saattamalla poistaminen on selkeästi vähemmistö.

Pietilän mukaan palautuksia tehtiin yli sataan kohdemaahan viime vuoden aikana.

– Irak on yksi merkittävä, mutta kyllä kohdemaita on satoja, hän toteaa.

Päivitetty kello 20:00: Täsmennetty viimeisen kappaleen tietoja, että suurin osa poistuu maasta vapaaehtoisesti, ei Maahanmuuttoviraston avustetulla paluulla, ja kohdemaita on satoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.