"Kieltäydymme palvelemasta diktatuuria" – tuhannet israelilaiset jatkoivat oikeusjärjestelmäuudistuksen vastustamista

Israelin presidentti puhuu jo sisällissodan uhasta – tästä on kyse 10:13
Aiemmin tällä viikolla: Israelin presidentti puhuu jo sisällissodan uhasta – tästä on kyse

Israelissa tuhannet mielenosoittajat jatkoivat kiistellyn oikeusjärjestelmäuudistuksen vastustamista lauantaina. Uudistuksen vastustajia kokoontui Tel Avivin kaupunkiin protestoimaan maan parlamentin eli knessetin maanantaista päätöstä uudistuksen hyväksymiseksi.

Israelilainen televisiokanava Channel 13 arvioi, että noin 170  000 ihmistä osallistui mielenosoituksiin lauantaina. Protestit esitystä vastaan ovat jatkuneet koko kuluvan vuoden sen jälkeen, kun lakiuudistus esiteltiin tammikuussa.

– Rakastamme edelleen tätä maata ja yritämme korjata kaikki ongelmat, sanoi elokuvasäveltäjä Itay Amram uutistoimisto AFP:lle.

Israelilaiset lääkärit osallistuivat protestiin lyhyellä ulosmarssilla, kun taas joukko maan asevoimien veteraaneja on luvannut lopettaa vapaaehtoistyönsä ja ammattiliitot harkitsevat uusia työtaistelutoimia.

– Kieltäydymme palvelemasta diktatuuria, luki mielenosoittajan julisteessa Tel Avivissa.

Uudistus heikentää korkeimman oikeuden asemaa

Parlamentti äänesti maanantaina niin sanotun kohtuullisuuslausekkeen poistamisesta. Lausekkeen avulla korkein oikeus on voinut kumota hallituksen päätökset, kuten ministerinimitykset. Sen poistamisen hyväksyntä äänestyksessä oli ensimmäinen keskeinen askel oikeudellisen uudistuksen viemisessä laiksi.

Lakiuudistus heikentäisi korkeimman oikeuden asemaa laillisuusvalvojana ja kasvattaisi hallituksen valtaa oikeuslaitoksen yli. Sen on katsottu uhkaavan maan demokratiaa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo muutosten olevan välttämättömiä paremman voimatasapainon varmistamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat