Israelin parlamentti äänestää maata kuohuttavasta uudistuksesta – poliisien vesitykkiräiskintä vei kaksi sairaalan

Poliisien vesitykkiräiskintä vei kaksi sairaalan Israelissa – näin rajuja yhteenotot ovat olleet 0:49
Tältä poliisin ja mielenosoittajien rajut yhteenotot näyttävät Israelissa

Israelin parlamentissa knessetissä viime hetkille asti käydyt kompromissineuvottelut kaatuivat, ja parlamentti äänestää nyt kiisteltyä oikeusjärjestelmäuudistuksesta.

Lainsäätäjät alkoivat äänestää iltapäivällä yhden jälkeen uudistuksen ensimmäisestä osasta. Äänestyksen odotetaan kestävän noin kello neljään iltapäivällä.

Opposition edustajat ovat sanoneet boikotoivansa äänestystä.

Vielä iltapäivällä raportoitiin, että Israelin puolustusministeri Yoav Gallant, joka on yrittänyt painostaa osapuolia kompromissiin, keskusteli pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa.

Maanantaina Israelin presidentti Isaac Herzog kehotti kansanedustajia osoittamaan rohkeutta ja pyrkimään yhteisymmärrykseen.

–  Tämä on kansallinen hätätila. On aika ottaa vastuuta, Herzog sanoi.

Uudistus on jo nyt kirvoittanut maan historian laajimpia mielenosoituksia. Protestit esitystä vastaan ovat jatkuneet koko kuluvan vuoden sen jälkeen kun lakiuudistus esiteltiin tammikuussa.

Jos kohtuullisuuslauseke hyväksytään, odotettavissa on lisää mielenosoituksia. Parlamentin ulkopuolella odottaa tuhansia mielenosoittajia, Haaretz raportoi.

Poliisi käytti vesitykkejä mielenosoittajia vastaan

Useat mediat kertoivat, että poliisi käytti maanantaina aamupäivällä vesitykkejä mielenosoittajia vastaan.

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan kaksi mielenosoittajaa joutui sairaalaan poliisin suihkutettua heitä vesitykeillä päähän. Useita myös pidätettiin ennen keskustelujen alkamista parlamentissa.

Sadat mielenosoittajat tukkivat teitä Israelin parlamenttiin.

–  Emme luovuta koskaan, yksi kadulla makaavista mielenosoittajista sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Mielenosoitukset ovat saaneet laajaa tukea.

Israelin 150 suurinta yritystä ilmoitti pitävänsä maanantaina lakon protestina lakiehdotusta vastaan, esimerkiksi israelilainen Jerusalem Post kertoi. Yrityksiin kuuluu muun muassa suuria kauppakeskusketjuja. Jerusalem Postin mukaan yli 10 000 reserviläistä on uhannut erota armeijasta, jos uudistus menee läpi.

Uudistus heikentää korkeimman oikeuden asemaa

Parlamentti äänestää niin sanotun kohtuullisuuslausekkeen poistamisesta. Lausekkeen avulla korkein oikeus on voinut kumota hallituksen päätökset. Lausekkeen poistamisen hyväksyntä äänestyksessä olisi ensimmäinen keskeinen askel oikeudellisen uudistuksen viemisessä laiksi.

Lakiuudistus heikentäisi korkeimman oikeuden asemaa laillisuusvalvojana ja kasvattaisi hallituksen valtaa oikeuslaitoksen yli.

Uudistukseen liittyviin muihin ehdotuksiin lukeutuu muun muassa se, että hallitus saisi suuremman sananvallan tuomareiden nimittämisessä.

Vastustajat pitävät uudistusta uhkana Israelin demokratialle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyysi sunnuntaina lausunnossaan Israelia olemaan kiirehtimättä kiisteltyä uudistusta.

Biden sanoi, ettei Israelin johtajien ole järkeä kiirehtiä uudistusta vaan heidän tulisi keskittyä ihmisten yhdistämiseen ja konsensuksen löytämiseen.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 14.42.

Lue myös:

    Uusimmat