Israelissa ihmiset osoittivat taas mieltä kiistanalaista oikeusjärjestelmäuudistusta vastaan

Israelissa tuhannet kiistanalaista oikeusjärjestelmäuudistusta vastustavat ihmiset tungeksivat tiistaina rautatieasemille ja tukkivat teitä. Uudistusta vastustavat katsovat uudistuksen uhkaavan maan demokratiaa.

Oikeusjärjestelmäuudistus on jakanut kansaa ja synnyttänyt yhden Israelin historian suurimmista protestiliikkeistä.

Väkijoukot kerääntyivät aikaisin tiistaina Tel Avivissa sen jälkeen, kun järjestäjät olivat kehottaneet ihmisiä osallistumaan "kansalliseen vastarintapäivään". 

Israelin lippuja kantaneet ihmiset huusivat "demokratia, demokratia" marssiessaan teitä pitkin. Mielenosoittajat tukkivat useita teitä kuten myös sisäänkäynnin armeijan päämajaan Tel Avivissa, kertoi uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Myöhemmin tiistaina mielenosoittajat kokoontuivat useilla rautatieasemilla Tel Avivissa sekä muun muassa Haifassa, Herzliyassa, Beersebassa ja Binyaminassa. Protestoijat huusivat "Israel ei ole diktatuuri".

Tiistai-iltana satoja ihmisiä kokoontui puolestaan korkeimman oikeuden lähelle Jerusalemissa.

Poliisi sanoi ottaneensa kiinni ainakin 45 ihmistä yleisen järjestyksen rikkomisesta.

Lakiuudistus heikentäisi korkeimman oikeuden asemaa laillisuusvalvojana ja kasvattaisi hallituksen valtaa oikeuslaitoksen yli. Vastustajat pitävät uudistusta uhkana Israelin demokratialle.

Israelilaiset ovat osoittaneet mieltään uudistusta vastaan läpi kevään sankoin joukoin.

Lakiuudistus pantiin maaliskuun lopulla jäähylle hallituksen ja oppositiopuolueiden välisten neuvottelujen ajaksi. Neuvotteluyritykset kuitenkin kariutuivat, ja pääministeri Benjamin Netanjahun johtama hallinto päätti jatkaa kiistanalaisen uudistuksen läpiviemistä.

Lue myös:

    Uusimmat