Kielletyt kuukautiset: Nainen ja hänen kaksi lastaan karkotettiin "kuukautismajaan" – kuolivat yrittäessään taistella talven kylmyyttä vastaan

Nainen ja kaksi lasta karkotettiin kuukautismajaan – kuolivat taistellessaan kylmyyttä vastaan 0:36
Vuosisatoja vanha perinne näkee naiset kuukautisten aikana likaisina ja epäonnea tuovina.

Äiti ja hänen kaksi lastaan kuolivat, kun nainen karkotettiin kuukautisvuotonsa takia eroon muusta perheestä Nepalissa. Muinainen perinne on kiellosta huolimatta yhä laajasti käytössä.

Nainen ja hänen kaksi nuorta poikaansa löydettiin kuolleina niin sanotusta kuukautismajasta Nepalin länsipäässä Bajuran piirikunnassa. Nainen teki majaan tulen, koska yritti pitää itsensä sekä 9- ja 12-vuotiaat lapsensa lämpiminä purevassa talvisäässä. Uhrien uskotaan kuolleen, koska he hengittivät savua nukkuessaan, uutisoi BBC News.

Majan sisällä olleet peitteet olivat osittain palaneet, ja naisella havaittiin palovammoja. Ruumiit on luovutettu lähimmille perheenjäsenille viimeisiä riittejä varten. Poliisin mukaan uhreille on suoritettu ruumiinavaus, mutta kuolinsyy ei ole vielä varmistunut.

Useita tukehtunut ja ainakin yksi kuollut käärmeen puremaan

Chhaupadi perinne, jossa naiset karkotetaan perheen kodista kuukautistensa ajaksi on kielletty Nepalissa. Tapaa noudatetaan tästä huolimatta yhä laajasti maaseudulla. Chhaupadin kieltävä laki tuli voimaan vuonna 2017.

Kyseessä ei ole ensimmäinen perinteestä seurannut tragedia. Useita naisia on tukehtunut majoissa ja ainakin yksi teinityttö on kuollut käärmeen puremaan.

Naisilta voidaan kieltää perheen wc- ja pesutilojen käyttäminen

Muinainen, hindulainen perinne näkee naiset kuukautisten aikana likaisina ja epäonnea tuovina. Sama pätee naisiin, jotka ovat juuri synnyttäneet. Näillä perusteilla heidät voidaan pakottaa nukkumaan muusta perheestä erillään sijaitsevissa, pienissä majoissa ja karjalle tarkoitetuissa katoksissa.

Naisilta voidaan kieltää kuukautisten aikana karjaan ja miehiin koskeminen, tietyt ruuat ja koulussa käynti. Lisäksi heiltä voidaan kieltää talossa sijaitsevien wc- ja pesutilojen käyttäminen. Majoissa naiset ovat rikollisten armoilla ja altistuvat talvisin äärimmäiselle kylmyydelle.

Nepalin lain mukaan naisen pakottamisesta chhaupadin noudattamiseen rangaistaan kolmen kuukauden vankilatuomiolla ja reilun 20 euron sakolla. Aktivistit ovat vaatineet, että lakia valvottaisiin entistä tiukemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat