Kiekkokisoissaan kiinni roikkuva Valko-Venäjä julkaisi hämmentävän ja uhmakkaan tiedotteen – tarjoaa erikoista hyväntahdonelettä

Valko-Venäjä pitää kynsin hampain kiinni kevään jääkiekon MM-kilpailuista. Tapahtuman siirtoa toisaalle on vaadittu kovasanaisesti jo pitkään maan ihmisoikeusloukkauksien vuoksi. Kisojen toinen järjestäjämaa Latvia on ilmoittanut, ettei se suostu järjestämään tapahtumaa yhdessä Valko-Venäjän kanssa.

Kasvava kansainvälinen paine on viemässä jääkiekon MM-turnauksen pois Valko-Venäjältä. Julkisuudessa maan kisaisännyyttä on viime aikoina puolustanut ainoastaan Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtaja Rene Fasel, joka vieraili viime viikolla Minskissä keskustelemassa kisajärjestelyistä muun muassa maan itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Tapaamisen jälkeen Fasel ilmoitti, että tapahtuma pyritään yhä järjestämään Valko-Venäjällä maan epävakaasta tilanteesta ja ihmisoikeusloukkauksista huolimatta. Varapuheenjohtaja Kalervo Kummola puolestaan on jo pitkään pitänyt kisojen järjestämistä maassa mahdottomana.

Valko-Venäjällä MM-kiekkoon uskotaan yhä voimakkaasti. Maan olympiakomitea julkaisi perjantaina verkkosivuillaan MM-kiekon järjestelytoimikunnan tiedotteen, jossa se vakuuttelee maan kykyä ja valmiutta järjestää MM-tapahtuma epävakaasta tilanteesta ja koronaviruspandemiasta huolimatta.

Tiedotteen mukaan Valko-Venäjä sitoutuu MM-tapahtumassa noudattamaan IIHF:n suosituksia ja sääntöjä koronavirustilanteeseen liittyen. Samalla maa sitoutuu takaamaan kansainväliselle medialle vapaan pääsyn raportoimaan tapahtumista ja vakaan internet-yhteyden. Samalla järjestäjät vakuuttavat maan varmistavan osallistujien ja kannattajien täyden turvallisuuden tapahtuman aikana.

"Hyväntahdon ele"

Kansainvälisessä mediassa on pitkin syksyä ja talvea uutisoitu Valko-Venäjän mielenosoituksissa tapahtuneista ihmisoikeusloukkauksista, kun Lukashenkaa vastustavia mielenosoittajia on pahoinpidelty ja pidätetty. Myös hallituksen vastaisia näkemyksiä esittäneiden urheilijoiden on kerrottu joutuneen ongelmiin.

Tiedotteessa Valko-Venäjä kiistää, että maan urheilijoiden osallistuminen maajoukkuetoimintaan olisi estetty näiden poliittisten näkemysten vuoksi. Tiedote tyrmää väitteet ”perättöminä”. Tämän todistaakseen maan hallinto on valmis tarjoamaan IIHF:lle kaiken tarvittavan todistusaineiston, minkä se kertoo lähettäneensä toistuvasti myös Kansainväliselle olympiakomitealla ja muilla urheiluorganisaatioille.

Tiedotteessa kuitenkin myönnetään maassa tapahtuneen urheilijoiden pidätyksiä. Myös kansainvälisessä mediassa on aika-ajoin uutisoitu urheilijoiden joutuneen pidätetyiksi mielenosoituksissa.

– Yksittäisiä urheilijoita on pidätetty ja heitä on asetettu syytteeseen Valko-Venäjän lainsäädännön puitteissa, kun he ovat osallistuneet tapahtumiin, jotka uhkaavat yleistä järjestystä.

Myös Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Dimitri Baskov on liitetty maassa tapahtuneisiin väkivaltaisuuksiin. Baskovin on epäilty liittyvän poliittisen vastustajansa kuolemaan johtaneisiin tapahtumiin. Tiedotteessa Baskovin todetaan olevan syytön, kunnes toisin todistetaan.

Faselin ja Baskovin tapaamisesta nousi kohu viime viikolla, kun kaksikko kuvattiin yhdessä muun muassa KHL-ottelussa. Aiemmin Fasel sanoi IIHF:n käynnistävän tutkinnan Baskoviin liittyen.

Tässäkin tapauksessa Valko-Venäjä sanoo olevansa valmis yhteistyöhön.

– Hyväntahdon eleenä olemme valmiit järjestämään tapaamisen IIHF:n kurinpitokomitean ja Valko-Venäjän yleisen syyttäjän kanssa tutkinnan tuloksiin tutustumiseksi.

"Ei poliittisia lyömäaseita"

Kisojen toinen järjestäjämaa Latvia ilmoitti jo syksyllä, ettei se halua vallitsevassa tilanteessa järjestää MM-tapahtumaa Valko-Venäjän kanssa. Valko-Venäjän kisajärjestäjä on kuitenkin valmis yhteistyöhön.

– Valko-Venäjä on valmis keskustelemaan toisen järjestäjämaan Latvian kanssa, kuten minkä tahansa muun maan kanssa siitä, mikä on paras tapa järjestää yhteinen MM-turnaus niin, ettei sitä käytetä poliittisena lyömäaseena maatamme vastaan.

Tähän liittyen tiedotteessa todetaan, ettei MM-tapahtuman järjestämistä tulisi yhdistää maan sisäisiin asioihin, kuten maan perustuslakiin tehtäviin muutoksiin. Tällaiset vaatimukset tiedote tyrmää absurdeina.

Järjestäjät väittävät, että maassa on käyty jo lokakuusta lähtien laajaa kansalaiskeskustelua kansakunnan asioiden kehittämiseksi.

Tiedote päättyy uhmakkaaseen viestiin Kansainväliselle jääkiekkoliitolle. Kisojen järjestelytoimikunta odottaa IIHF:n noudattavan tiukasti olympia-aatteen periaatteita. Valko-Venäjän mukaan urheilukilpailut ovat urheilukansaa yhdistävä tekijä, joita ei pitäisi käyttää poliittisten intohimojen ajamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat