Kevätsää on tulossa etuajassa! Meteorologi lupailee normaalia lämpimämpää kuukautta – ensin pitää kestää jojoilua sekä yksi kylmä rysäys

Tänään julkaistu Forecan pitkän ajan ennuste lupailee lauhoja lämpötiloja kuukaudeksi eteenpäin. Luvassa on poukkoilevaa jojosäätä ja lumisateita luoteesta.

Maaliskuun puoliväliin saakka sää on ainakin muutaman asteen tavanomaista lämpimämpi. 

Kun tavallisesti maaliskuun puolivälissä lämpömittari näyttää maan etelä- ja keskiosissa nollaa tai muutamaa lämpöastetta, nyt päästään mahdollisesti korkeampiin lukemiin.

– Nyt lämpötilat voivat olla ihan keväisiäkin, Forecan päivystävä meteorolgi Anna Latvala väläyttää varovaisesti.

Lämpimämpiäkin lämpötiloja voidaan nähdä, mutta sää on poukkoilevaa ja sahaa plussan ja miinuksen ristiaallokossa.

Kylmä kiristyy

Heittelystä saadaan esimakua jo tämän viikon aikana.

– Kuluva viikkokin on alkanut lauhana, mutta vähitellen lämpötila viilenee niin, että etelässä ja maan keskivaiheillakin voi olla ihan kireät pakkasetkin mahdollisia, Latvala kertoo.

Viikonloppuna pakkaset hellittävät, kun läntinen matalapaine vyöryttää Suomen ylle lämmintä ilmavirtaa. Lämpötila nousee viikonlopun aikana koko maassa 3–5 asteen pintaan, yksittäisillä paikkakunnilla mahdollisesti korkeammallekin. 

Tavallisesti helmikuun puolivälin tienoilla etelässä on vajaat viisi astetta pakkasta, ja Lapissa on noin 10 astetta pakkasta.

Termistä kevättä saa odottaa

Uskalletaanko jo väittää, että kevät on tulossa etuajassa?

– Se on periaatteessa mahdollista. Tällä hetkellä on sellainen säätyyppi, että välillä on lämmintä, sitten taas menee pakkaselle. Vaikea siis sanoa, milloin varsinainen kevät alkaa, Latvala arvioi.

Terminen kevät määritellään alkaneeksi silloin, kun keskilämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle vähintään kymmenen vuorokauden ajanjaksoksi. Siksi pikapyrähdyskin pakkasen puolella katkaisee kevään tulon, ja sitä on tämänhetkisen ennusteen perusteella hankala ennustaa.

Sateita luvassa monessa eri muodossa

Luoteen suunnasta on luvassa jälleen lumisateita perjantaista alkaen. Suurin osa laskeutuu maahan lumena, mutta muitakin veden olomuotoja saatetaan kokea. 

– Mahdollista on, että tulee myös jonkin verran jäätävää sadetta. Viikonlopun jälkipuolella voi tulla jonkin verran vesisateitakin. Ja kun kylmä palaa, vesisateet palaavat lumisateiksi, Latvala kuvailee jojosäätä. 

Oikukkaan sään selkein seuraus on lumen sulamisvesistä pakkasella jäätyvät jalkakäytävät ja tiet. Tälläkin hetkellä tiet ovat paikoin hyvin liukkaita. 


Lue myös:

    Uusimmat