Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Kokoomus aluevaalien voittoon, SDP kiilasi viime metreillä kakkoseksi – näin historiallinen vaali-ilta eteni

Kokoomus voittamassa vaalit, keskusta saamassa eniten valtuustopaikkoja – tästä se johtuu 1:46
Katso video: Kokoomus on voittamassa vaalit, keskusta saamassa eniten valtuustopaikkoja – tästä se johtuu.

Kokoomus sai suurimman äänisaaliin sunnuntaina järjestetyissä Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa 21,6 prosentin äänisaaliilla. Eniten valtuustopaikkoja keräsi keskusta, jonka 297 läpi päässyttä ehdokasta aloittaa aluevaltuustoissa.

Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen. 

Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.

Muista myös kattava Tulospalvelu!

Toiseksi eniten ääniä sai SDP 19,3 prosentin ja kolmanneksi eniten keskusta 19,2 prosentin ääniosuuksilla. Perussuomalaiset jäivät neljännelle sijalle saaden vain 11,1 prosenttia äänistä.

Vasemmistoliitto sai vaaleissa 8,0 prosenttia, vihreät 7,4 prosenttia, RKP 4,9 prosenttia, kristillisdemokraatit 4,2 prosenttia, Liike Nyt 1,8 ja Valta kuuluu kansalle -puolue 1,3 prosenttia äänistä.

Aluevaalien valtakunnallinen äänestysaktiivisuus oli 47,5 prosenttia.

MTV Uutiset seurasi vaalipäivän tapahtumia hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Maanantai 24.1.

0.28: Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko hehkutti kiitospuheessaan puolueensa nousseen ahdingostaan.

Keskusta nousi ahdingostaan – puheenjohtaja Saarikko loppupuheessaan:"Tämä vaali katkaisi kannatuksen kaamoksen" 3:55

Keskusta nousi ahdingostaan – puheenjohtaja Saarikko loppupuheessaan: "Tämä vaali katkaisi kannatuksen kaamoksen."

0.14: Kun kaikista annetuista äänistä on laskettu 99,6 prosenttia, aluevaalien kärkisijalla on kokoomus 21,6 prosentin ääniosuudella.

Toiselle sijalle nousi viime metreillä SDP, jonka osuus äänistä on 19,3 prosenttia. Keskustan osuus kaikista äänistä on 19,2 prosenttia.

Kokoomus nappasi vaalivoiton aluevaaleissa – katso Petteri Orpon voitonpuhe tästä 2:23
Kokoomus nappasi vaalivoiton aluevaaleissa – katso Petteri Orpon voitonpuhe tästä.

Sunnuntai 23.1.

23.56: Oli alkujaan selvää, että perussuomalaisten kannattajat eivät välttämättä innostu sote-vaaleista. Näin kommentoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolueen vaatimatonta tulosta vaali-iltana Ylen ennusteen perusteella. Perussuomalaiset jäisivät ennusteen mukaan aluevaalien neljänneksi suurimmaksi puolueeksi 11 prosentin kannatuksella.

– Se, että olemme näin kaukana meidän valtakunnallisesta kannatuksesta ei tietenkään ole hyvä asia. Toisaalta se ei ole valtava yllätys. Nämä vaalit ja tämä uudistus eivät ole olleet helppoja. Me olemme vastustaneet tätä uudistusta ja ylipäätänsä tähän vaaliinkin monien perussuomalaisia kannattavien ote on jäänyt varsin kaukaiseksi, Purra analysoi heikkoa tulosta alkuillasta.

Purra luonnehti 47,5 prosentin äänestysaktiivisuutta karmean alhaiseksi.

– Olen tästä lukemasta huolissani ja valitettavasti se osuu perussuomalaisiin aivan erityisesti.

Aluevaalit ovat Purran ensimmäiset vaalit perussuomalaisten puheenjohtajana ja hän myönsi, että itsetutkiskeluakin on ennakkoäänten perusteella tehtävä.

Purra sanoi, että hänellä ei ole tiedossa, mitä hän tai muu puoluejohto tai kenttäväki olisi voinut tehdä toisin. Hän kertoi, että puolueen jälkipuinti käydään ensi viikolla, jolloin mietitään myös strategiaa seuraaviin vaaleihin.

Näin perussuomalaisten Riikka Purra perusteli puolueen vaalitappiota – katso koko puhe tästä 9:47
Näin perussuomalaisten Riikka Purra perusteli puolueen vaalitappiota – katso koko puhe tästä.

23.49: SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin kuvaili kolmen kärkipuolueen tasaista taistoa kolmen suuren paluuksi.

– Luvut ovat SDP:lle erittäin hyvät. Voitamme gallupit ja olemme kuntavaaleja korkeammalla tasolla. Vaali oli kolmen suuren paluu, ehkä perinteisemmän politiikan paluu, Marin sanoi.

Pääministeri oli toivonut yli 50 prosentin äänestysaktiivisuutta, joten sillä rintamalla vaalien anti oli Marinille pettymys.

SDP:ssä riemuitaan aluevaalituloksesta – katso puheenjohtaja Sanna Marinin puhe 1:41
SDP:ssä riemuitaan aluevaalituloksesta – katso puheenjohtaja Sanna Marinin puhe.

23.39: RKP sai aluevaaleissa koko maan äänistä 4,9 prosenttia.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo, onko puolueen aluevaalitavoite täyttynyt:"On ilmeistä, että viestimme kannattajillemme on mennyt perille" 1:57
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo, onko puolueen aluevaalitavoite täyttynyt: "On ilmeistä, että viestimme kannattajillemme on mennyt perille."

23.32: Kun äänistä on laskettu 98,5 prosenttia, keskustan osuus annetuista äänistä on 19,3 prosenttia. SDP:n osuus äänistä on sama. Keskustan kokonaisäänimäärä on 353 834 ja SDP:n 353 891.

23.27: Vihreiden koronaeristäytynyt sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela myönsi, että ensimmäiset aluevaalit olivat vihreille tappiolliset. Vihreiden ääniosuus oli 7,3 prosenttia, kun äänistä oli laskettu melkein 98 prosenttia.

Suomelan mukaan aluevaalit eivät vihreiden sote-alan osaajien panoksesta huolimatta ole olleet vihreille helpoimmat, koska kampanjan aikana ei ollut mitään aiempaa kokemusta, johon olisi voinut nojata. Hän sanoi myös kampanjoinnin olleen pandemia-aikana monelle haastavaa. Niin se toki on ollut myös muille puolueille, hän lisäsi.

Näin Iiris Suomela kommentoi vihreiden vaalitulosta – katso puhe kokonaisuudessaan tästä 8:01
Näin Iiris Suomela kommentoi vihreiden vaalitulosta – katso puhe kokonaisuudessaan tästä.

23.24: Aluevaalien valtakunnalliseksi äänikuninkaaksi on nousemassa SDP:n turkulainen kansanedustaja, tiukan koronalinjan kannattajana profiloitunut erikoislääkäri Aki Lindén. Lindén oli saanut kello yhteentoista mennessä lasketuista äänistä yli 7 200. Hän oli jättämässä Varsinais-Suomessa taaksensa muun muassa kolmen puolueen puheenjohtajat.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson oli saanut yli 7 000 ääntä, koko maan toiseksi suurimman äänipotin. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli kerännyt yli 2 900 ääntä ja keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko yli 1 900 ääntä.

Asukasluvultaan suurimman hyvinvointialueen, Pirkanmaan ykkösääniharavaksi nousi Tampereen edellinen pormestari ja entinen ay-johtaja Lauri Lyly (sd.), joka oli saanut noin 4 300 ääntä. Tampereen nykyinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) oli hänkin kerännyt yli 3 300 ääntä.

Vihreiden puheenjohtajan sijaisena toimiva Iiris Suomela ei mahtunut Pirkanmaalla ääniharavien kärkikymmenikköön.

Valituksi oli tulossa peräti 108 kansanedustajaa, eli yli puolet eduskunnasta, ja heistä peräti 101 toimii myös kunnanvaltuutettuina. Tunnettujen poliitikkojen ohella ääniharavien joukkoon nousi eri puolilla maata myös tuntemattomampia nimiä.

Länsi-Uudellamaalla äänikuninkaaksi nousi inkoolainen kunnanvaltuutettu Henrik Wickström (r.) yli 5 600 äänellä, mikä oli valtakunnallisesti kolmanneksi suurin potti. Hän jätti taakseen kokoomuksen espoolaiset Mia Laihon, Kai Mykkäsen ja Jarno Limnellin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei yltänyt Länsi-Uudellamaalla aivan ääniharavien kärkisijoille. Kirkkonummelainen Purra oli saanut yhteentoista mennessä lasketuista äänistä noin 2 500.

Keski-Uudellamaalla entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli ääniharavista omaa luokkaansa. Nurmijärveläinen Vanhanen oli saanut yli 1 500 ääntä ja jätti selvästi varjoonsa muun muassa toisen entisen pääministerin, mäntsäläläisen Antti Rinteen (sd.), joka oli saanut reilut 400 ääntä.

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan dominoi Pohjois-Pohjanmaalla. Kempeleläinen Sipilä oli saanut yli 3 200 ääntä.

Pohjois-Savossa äänikuningattareksi nousi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Lapinlahtelaiselle Essayahille oli laskettu yli 3 900 ääntä.

Etelä-Savossa kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen jäi ääniharavien kakkoseksi. Mäntyharjulainen Häkkänen oli saanut reilut 1 800 ääntä, kun Liike Nytin savonlinnalainen kaupunginvaltuutettu ja erikoislääkäri Panu Peitsaro oli saanut yli 3 300 ääntä.

Lapissa suurin ääniharava oli entinen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni. Torniolainen Kulmuni oli saanut yli 1 900 ääntä.

23.10: Kun äänistä on laskettu 97,2 prosenttia, keskustan osuus äänistä on 19,5 prosenttia ja SDP:n 19,4.

23.04: Keskustan ja SDP:n välinen ero pienenee. Kun äänistä on laskettu 95,7 prosenttia, keskustan tulos on 19,6 prosenttia ja SDP:n 19,4.

22.58: Aluevaaleissa annetuista äänistä on laskettu noin 95 prosenttia. Vaalien voiton vievä kokoomus on kerännyt äänistä 21,3 prosenttia. Kakkossijaa pitää vielä keskusta, jonka osuus äänistä on 19,7 prosenttia. SDP:n äänisaalis on 19,4 prosenttia.

22.53: Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas sai aluevaalien alla paljon julkisuutta kampanjoituaan vaalimainoksella, jossa kehotettiin "äänestämään bensan hinnan korottajat pihalle".

Aluevaaleissa ei päätetä polttoaineen hinnasta, vaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista hyvinvointialueilla. Peltokangas on sitä mieltä, että polttoaineesta ja sen hinnasta puhuminen ei ole aiheella ratsastamista.

Mauri Peltokangas kommentoi keskustelua herättänyttä bensamainostaan:"Bensan hinta liittyy näihinkin vaaleihin" 4:35
Mauri Peltokangas arvioi puolueensa laihaksi jäänyttä vaalitulosta – kommentoi myös keskustelua herättänyttä bensamainostaan: "Bensan hinta liittyy näihinkin vaaleihin."

22.49: Aluevaalien ääntenlaskentaa johtavan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus haluaa aitoja uudistuksia, kun sote-alueita aletaan rakentaa. Samalla hän painotti yhteistyön tärkeyttä.

– Uhkana on todellinen sotku, jos alueilla ei saada yhteistä säveltä. Kokoomus tulee olemaan yhteistyöhaluinen, mutta me haluamme myös, että voimme aidosti uudistaa. Jos me tulemme ykkösenä maaliin, se on selvää, että meidän uudistusagendaa halutaan, hän sanoi Helsingin Kuntatalolla STT:lle.

Orpo pitää aluevaalien äänestysprosenttia (47,5) huolestuttavana.

– Se on todella surullinen alku tälle uudistukselle. Se osaltaan valitettavasti kertoo siitä, että kansalaiset eivät riittävällä tavalla usko tähän malliin, hän sanoo.

– Hallituspuolueiden tulee vakavasti tämä asia miettiä.


Myös MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund pitää alhaista äänestysprosenttia huonona.

Äänestysprosentti jäämässä erittäin heikoksi – vaaliasiantuntija:"Onhan se toivottoman huono" 1:20
Äänestysprosentti jäämässä erittäin heikoksi – vaaliasiantuntija: "Onhan se toivottoman huono."


22.40: Kun aluevaaleissa annetuista äänistä on laskettu noin 91 prosenttia, suurimman äänisaaliin puolueista on kerännyt kokoomus (21 prosenttia). Toiseksi suurin äänisaalis on keskustalla (20 prosenttia) ja kolmanneksi eniten SDP:llä (19,4 prosenttia). Keskustan ja SDP:n välinen ero on siis hyvin pieni.

Neljänneksi eniten ääniä on kerännyt perussuomalaiset (11,1 prosenttia), viidenneksi eniten vasemmistoliitto (8,1 prosenttia), kuudenneksi eniten vihreät (7,1 prosenttia), seitsemänneksi eniten RKP (5 prosenttia), kahdeksanneksi eniten kristillisdemokraatit (4,3 prosenttia) ja yhdeksänneksi eniten Liike Nyt (1,8 prosenttia).

22.32: Kolme vanhaa suurta puoluetta erottuivat muista Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa. Riemua kuitenkin varjosti se, että alle puolet äänioikeutetuista kävi uurnilla.

Viime vuonna kuntavaaleissa voiton vienyt kokoomus juhli voittoa myös aluevaaleissa. Kokoomuksen takana SDP ja keskusta kisasivat toiseksi suurimman puolueen paikasta. Kärkikolmikolla oli tukeva välimatka muihin puolueisiin.

Vaali-ilta merkitsi parannusta kuntavaaleista SDP:lle ja keskustalle. Vaalit olivat erityisen odotettu keskustalle, joka on ajanut maakuntahallintoa jo kauan. Harvaan asutun Suomen vahva puolue lähtikin vaaleihin innolla ja julkaisi ensimmäisenä vaaliohjelman, jossa se lupaili sote-keskuksen säilyttämistä joka kunnassa.

Haastattelussa kärkikolmikon puheenjohtajat –"Näyttää siltä, että tämä oli kolmen suuren paluu" 5:00
Haastattelussa aluevaalien kärkikolmikon puheenjohtajat: "Näyttää siltä, että tämä oli kolmen suuren paluu."

22.26: Matti Vanhanen, Sari Essayah ja Juha Sipilä olivat aluevaaleissa omien alueidensa ääniharavia. Suurimmat ääniharavat alueilla kello 21.50 mennessä laskettujen äänien perusteella:

  • Itä-Uusimaa: Mikaela Nylander (r.)
  • Keski-Uusimaa: Matti Vanhanen (kesk.)
  • Länsi-Uusimaa: Henrik Wickström (r.)
  • Vantaa ja Kerava: Sirkka-Liisa Kähärä (sd.)
  • Varsinais-Suomi: Aki Lindén (sd.)
  • Satakunta: Kristiina Salonen (sd.)
  • Kanta-Häme: Kaisa Lepola (sd.)
  • Pirkanmaa: Lauri Lyly (sd.)
  • Päijät-Häme: Martti Talja (kesk.)
  • Kymenlaakso: Paula Werning (sd.)
  • Etelä-Karjala: Marja Estola (vihr.)
  • Etelä-Savo: Panu Peitsaro (liik.)
  • Pohjois-Savo: Sari Essayah (kd.)
  • Pohjois-Karjala: Hilkka Tirkkonen (kesk.)
  • Keski-Suomi: Ville Väyrynen (kok.)
  • Etelä-Pohjanmaa: Paula Risikko (kok.)
  • Pohjanmaa: Joakim Strand (r.)
  • Keski-Pohjanmaa: Sari Innanen (kesk.)
  • Pohjois-Pohjanmaa: Juha Sipilä (kesk.)
  • Kainuu: Merja Kyllönen (vas.)
  • Lappi: Katri Kulmuni (kesk.)

Kristillisdemokraattien kannatus nousi odotuksia korkeammaksi – puheenjohtaja Sari Essayah on mielissään äänimäärästä 0:45
Kristillisdemokraattien kannatus aluevaaleissa nousi ennakko-odotuksia korkeammaksi. Puheenjohtaja Sari Essayah on mielissään puolueensa äänimäärästä.

22.21: Kokoomuksen Antti Häkkänen keräsi ison äänisaaliin Etelä-Savon vaalipiirissä.

Kokoomuksen Antti Häkkänen hehkuttaa omaa ja puolueensa komeaa äänisaalista – näihin asioihin hän aikoo vaikuttaa valtuustossa 5:54
Antti Häkkänen hehkuttaa omaa ja puolueensa komeaa äänisaalista – näihin asioihin hän aikoo vaikuttaa valtuustossa.

22.14: SDP:n Ilmari Nurminen on yksi aluevaalien ääniharavista. Näin Nurminen kommentoi menestystään MTV Uutiset Livelle.

SDP:n Ilmari Nurminen on yksi illan ääniharavista – näin hän kuvailee tunnelmiaan:"Kyllähän tämä tuntuu hyvältä" 1:33
Ilmari Nurminen on yksi aluevaali-illan ääniharavista – "Kyllähän tämä tuntuu hyvältä".

22.05: Petteri Orpo kommentoi aluevaalien tulosta MTV:n Kymmenen uutisissa.

– Uskallan huokaista helpotuksesta. Yleensä nämä ennusteet ovat pitäneet hyvin paikkansa. Onhan tämä hieno tulos. Kiitos äänestäjille luottamuksesta, kiitos äänestyksestä. Täytyy olla todella tyytyväinen, Orpo kommentoi selkeästi liikuttuneena.

Petteri Orpo julisti kokoomuksen vaalien voittajaksi – katso tunteikas hetki suorassa lähetyksessä 0:39
Petteri Orpo julisti kokoomuksen vaalien voittajaksi – katso tunteikas hetki suorassa lähetyksessä.

22.00: Aluevaalien ääntenlaskentaa johtavan kokoomuksen puheenjohtaja Orpon mukaan kokoomus haluaa aitoja uudistuksia, kun sote-alueita aletaan rakentamaan. Samalla hän painotti STT:lle yhteistyön tärkeyttä puolueiden välillä, tai edessä voi olla "valtava sotku".

Hänen mukaansa kokoomus tulee olemaan yhteistyöhaluinen, mutta haluaa myös aitoja uudistuksia. Orpon mukaan puolueen asema vaaleissa on myös äänestäjien vahva viesti uudistuksien toiveista.

Orpo pitää vaalien äänestysprosenttia huolestuttavana. Hänen mukaansa se kertoo siitä, että kansalaiset eivät riittävästi luota nyt luotuun sote-malliin.

21.56: Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo julisti puolueensa voittajaksi Iltalehden haastattelussa.

– Kyllä minä nyt uskallan sanoa, että kokoomus on voittanut nämä vaalit.

Orpon mukaan kyseessä on yksi kokoomuksen 2000-luvun kovimmista vaalituloksista.

21.48: – Voin vähän tuulettaa, koska tämä on kova tulos. Viestimme on saavuttanut ihmiset, kokoomuksen Petteri Orpo kommentoi Ylen vaaliennusteen povaamaa vaalivoittoa STT:lle.

SDP:n Sanna Marin pitää lukuja puolueensa kannalta erittäin hyvinä.

– Voitamme gallupit ja olemme kuntavaaleja korkeammalla tasolla. Vaali oli kolmen suuren paluu, ehkä perinteisemmän politiikan paluu.

Keskustan Annika Saarikko on Ylen ennusteeseen valtavan tyytyväinen.

– Rohkenen toivoa, että keskustan kannatuskaamos olisi nyt selätetty.

21.39: Ylen vaalitulosennusteen mukaan kokoomus marssii aluevaalivoittoon 21,7 prosentin osuudella annetuista äänistä. SDP ja keskusta kamppailevat tiukasti kakkossijasta, molempien tulos ennusteessa on 19,6 prosenttia. Perussuomalaisten äänisaalis on ennusteessa 11 prosenttia, vasemmistoliiton 8,1, vihreiden 7,1 RKP:n 5,1, kristillisdemokraattien 4,2, Liike Nytin 1,9 ja loppujen puolueiden kaikkiaan 1,8 prosenttia.

21.35: Aluevaaleissa hyvinvointialueiden valtuustoihin sosiaali- ja terveysasioista päättämään on nousemassa myös julkisuuden henkilöitä eri puolilla maata. Osalla heistä ei ole juuri aiempaa poliittista kokemusta.

Ääntenlaskun tässä vaiheessa valtuustoihin ovat nousemassa esimerkiksi Varsinais-Suomessa yrittäjä ja tv-kasvo Jethro Rostedt (liik.) sekä jalkapallouransa hiljattain päättänyt Timo Furuholm (vas.). Kanta-Hämeessä läpi on menossa ex-jääkiekkoilija Mika Lartama (ps.).

Valitsematta sen sijaan ovat jäämättä esimerkiksi jääkiekkolegenda Sami Kapanen (kok.) Pohjois-Savossa ja Egotrippi-muusikko Mikki Kauste (vihr.), entinen Miss Suomi Vanessa Kurri (kok.) sekä ex-pikaluistelija Mika Poutala (kd.) Länsi-Uudellamaalla.

21.29: Nämä aluevaalit ovat näillä näkymin ainoat, jotka järjestetään erillisinä vaaleina. Seuraavat aluevaalit vuonna 2025 pidetään kuntavaalien yhteydessä.

21.27: Kun kaikista annetuista äänistä on laskettu noin 62 prosenttia, suurimman äänisaaliin koko maassa on kerännyt keskusta (21 prosenttia). Toiseksi eniten ääniä on saanut kokoomus (20,7 prosenttia) ja kolmanneksi eniten SDP (20,1 prosenttia). Perussuomalaisten äänisaalis on 10,2 prosenttia, vasemmistoliiton 8,4, vihreiden 6,6, RKP:n 5,5, kristillisdemokraattien 4,3 ja Liike Nytin 1,6 prosenttia.

21.25: Keski-Suomessa keskusta johtaa kisaa suurimman puolueen paikasta. Hieman iltayhdeksän jälkeen oli puolueen ääniosuus 27,6 prosenttia, kun kakkosena olevan SDP:n osuus oli 23,5 prosenttia.

Kokoomukselle lasketut äänet lupasivat 15,2 prosentin äänisaalista. Vasemmistoliiton osuus oli 8,9 prosenttia, perussuomalaisten 9,1, vihreiden 8,4 ja kristillisdemokraattien 5,3.

Keski-Suomessa suurin ääniharava on laskettujen äänten perusteella Muuramen valtuuston puheenjohtaja, kirurgi Ville Väyrynen (kok.). Toiseksi eniten ääniä on luvassa entiselle kansanedustajalle, nykyiselle Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Aila Paloniemelle (kesk.). Kolmanneksi suurin äänisaalis on luvassa niin ikään Jyväskylän kaupunginvaltuutettuihin lukeutuvalle sairaanhoitajalle ja terveydenhoitajalle Mervi Hovikoskelle (sd.).

Ääniä ovat keränneet mukavasti myös Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n puheenjohtaja Jani Ylälehto (kesk.) Pihtiputaalta sekä valtiosihteeri Maria Kaisa-Aula (kesk.) Viitasaarelta.

21.18: Suomen historian ensimmäisten aluevaalien äänestysprosentiksi on varmistunut 47,5. Vuoden 2021 kuntavaaleissa vaaliuurnilla kävi 55,1 äänioikeutetuista.

21.10: Keskusta on siirtynyt aluevaalien ääntenlaskennan kärkipaikalle 21 prosentin äänisaaliilla. Kokoomus on kakkossijalla 20,8 prosentilla ja SDP kolmantena 20,3 prosentilla.

Perussuomalaiset on kerännyt koko maassa neljänneksi eniten ääniä, 9,9 prosenttia. Vasemmistoliiton tulos on tällä hetkellä 8,5 ja vihreiden 6,6 prosenttia. RKP on saanut äänistä 5,4 prosenttia, kristillisdemokraatit 4,3 ja Liike Nyt 1,6 prosenttia.

Äänistä on laskettu lähes 60 prosenttia.

21.03 MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund arvioi, että äänestysprosentti jää alhaiseksi.

– Varmasti pääsemme koko maan osalta johonkin 45 prosentin paremmalle puolelle äänestysprosentin osalta, mutta 50 prosenttia tulee jäämään haaveeksi.

20.59: Varsinais-Suomen hyvinvointialueella kokoomus on ennakkoäänissä aluevaalien suurin puolue. Noin kello 20.30 mennessä lasketuista ennakkoäänistä kokoomus on kerännyt 23,9 prosenttia ja SDP 20,5 prosenttia.

Seuraavina tulevat keskusta 14,3 prosentin ja vasemmistoliitto 13,5 prosentin ääniosuuksilla. Vihreät on saanut lasketuista äänistä 8,9 prosenttia ja perussuomalaiset 8,6 prosenttia.

RKP:n lukema on 5,4 prosenttia, kristillisdemokraattien 2,5 prosenttia ja Liike Nytin 1,6 prosenttia.

Perussuomalaisten tulos on tähän mennessä laskettujen äänten perusteella jäämässä selvästi viime kesän kuntavaalien tuloksesta. Vastaavasti vasemmistoliitto, SDP ja keskusta olisivat nostamassa kannatustaan.

Varsinais-Suomessa suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin ovat tässä vaiheessa ääntenlaskentaa keränneet SDP:n kansanedustaja Aki Lindén sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson. Demarien Lindén tunnetaan muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin entisenä toimitusjohtajana.

Li Andersson on tyytyväinen vasemmistoliiton ennakkoäänitulokseen:"Näyttää siltä, että olemme menossa eteenpäin" 0:51
Li Andersson on tyytyväinen vasemmistoliiton ennakkoäänitulokseen: "Näyttää siltä, että olemme menossa eteenpäin"

Läpi ovat menossa myös muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.), keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saariko sekä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Ääntenlaskennan tilanteen perusteella kokoomus olisi saamassa Varsinais-Suomen aluevaltuustoon 18 ja SDP 17 paikkaa. Keskustalle ja vasemmistoliitolle heltiäisi 11 paikkaa kummallekin. Vihreät ja perussuomalaiset saisivat kumpikin seitsemän paikkaa ja RKP kuusi paikkaa. Kokomus ja RKP ovat Varsinais-Suomessa vaaliliitossa.

Liike Nytin yhden valtuustopaikan saisi yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt.

20.54: Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra luonnehti vaaleja erittäin vaikeiksi. Hän sanoi, ettei tietenkään voi olla tyytyväinen perussuomalaisten tulokseen kello 20:een mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella. Perussuomalaisten äänimäärä oli neljänneksi suurin 9,8 prosentilla.

– Se, että olemme näin kaukana meidän valtakunnallisesta kannatuksesta ei tietenkään ole hyvä asia. Toisaalta se ei ole valtava yllätys. Nämä vaalit ja tämä uudistus eivät ole olleet helppoja. Me olemme vastustaneet tätä uudistusta ja ylipäätänsä tähän vaaliinkin monien perussuomalaisia kannattavien ote on jäänyt varsin kaukaiseksi, Purra analysoi heikkoa alkua.

Purra harmitteli sitä, että äänestysaktiivisuus todennäköisesti jää hyvin alhaiseksi, eivätkä vaalit ja uudistus ole kiinnostaneet kovin monia.

– Näen tämän hyvin suurena ongelmana, ylipäätänsä uusien aluevaltuustojen, mutta myös meidän koko demokraattisen järjestelmämme (ongelmana), Purra sanoi heti ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

Aluevaalit ovat Purran ensimmäiset vaalit perussuomalaisten puheenjohtajana ja hän myönsi, että itsetutkiskeluakin on ennakkoäänten perusteella tehtävä.

Purra sanoi, että hänellä ei ole tiedossa, mitä hän tai muu puoluejohto tai kenttäväki olisi voinut tehdä toisin. Hän kertoi, että puolueen jälkipuinti käydään ensi viikolla, jolloin mietitään myös strategiaa seuraaviin vaaleihin.

20.48: Kokoomus johtaa odotetusti aluevaalien ääntenlaskua Länsi-Uudellamaalla, kun äänistä on laskettu reilu kolmannes. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen suurin kaupunki on Espoo, joka on perinteisesti ollut kokoomuksen vahvimpia linnakkeita Suomessa.

Kokoomus on kerännyt tähän mennessä lasketuista äänistä reilut 32 prosenttia. Kakkossijalla on SDP vajaalla 18 prosentilla ja kolmantena RKP runsaalla 16 prosentilla.

Neljäntenä alueen ääntenlaskussa on vihreät reilulla kymmenellä prosentilla ja viidentenä perussuomalaiset seitsemällä ja puolella prosentilla. Näillä näkymin alueen valtuustoon on nousemassa myös vasemmistoliiton, keskustan, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin edustajia.

Alueen ääniharaviksi näyttävät tässä vaiheessa ääntenlaskentaa nousevan ainakin RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström, kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho sekä niin ikään kokoomuslainen kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll. Myös kokoomuksen Kai Mykkänen ja SDP:n Maria Guzenina ovat saamassa reilun äänipotin.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua.

20.45: MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund antoi selvän arvion ennakkoäänituloksesta. Kokoomus johti 21,5 prosentin kannatuksella, mutta SDP ja keskusta olivat aivan kintereillä. Grönlund uskoo silti, että kokoomus voittaa vaalipäivän äänillä.

– Yllättävän tasaväkinen tulos. Näiden lukemien valossa uskaltaa melkein sanoa, että kokoomus tulee voittamaan vaalit.

– Toisesta sijasta käydään sen sijaan oikein kova kisa, koska molemmilla näillä puolueilla on tapana vaalipäivänä menettää ääniä.

Grönlundin mukaan nyt onkin kyse siitä, että menettääkö keskusta vai SDP enemmän ääniä.

20.39: Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin saapuivat yhdessä hymyilevästi median eteen, kun äänistä oli laskettu noin puolet.

– Me tulimme punamulta-hengessä yhdessä, totesi pääministeri Marin.

Marinin mukaan lopullista äänitulosta ja vaalien äänestysprosenttia odotetaan vielä jännityksellä tässä vaiheessa iltaa.

Tässä kohtaa iltaa kärkipaikkaa pitää kokoomus 21,4 prosentin äänituloksella, toisena kirittää SDP 20,9 prosentin äänisaaliilla ja kolmossijalla keskusta 20,5 prosentin tuloksella.

"Tulimme punamulta-hengessä yhdessä"– Marin ja Saarikko saapuivat iloisina median haastatteluun 1:54
"Tulimme punamulta-hengessä yhdessä" – Marin ja Saarikko saapuivat iloisina median haastatteluun.

20.31: Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo olevansa hämmentyneen iloinen ja valtavan tyytyväinen keskustan tulokseen aluevaalien ennakkoäänien osalta. Saarikon mukaan nyt kärjessä on tasaväkisesti kolme puoluetta, ja mitä tahansa voi tapahtua.

Saarikon mukaan nyt kerrottujen lukujen pohjalta ei voi ennustaa keskustan ääniosuuden kehitystä, sillä keskustan ennakkoäänten ja varsinaisena vaalipäivänä annettujen äänten osuudet ovat vaihdelleet eri vaaleissa.

Annika Saarikko on tyytyväinen keskustan ennakkoäänitulokseen:"Olen tästä hämmentyneen iloinen" 1:32
Annika Saarikko on tyytyväinen keskustan ennakkoäänitulokseen: "Olen tästä hämmentyneen iloinen"

20.26: Ennakkoäänissä suurimman äänisaaliin (21,5 prosenttia) saaneen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo olevansa tyytyväinen kampanjaan ja ennakkoäänten tulokseen.

Hän ei kuitenkaan vielä halua juhlistaa liikaa.

– En uskalla ennakoida mitään, nämä ovat ensimmäiset vaalit laatuaan ja tässä on niin paljon kysymysmerkkejä, Orpo toteaa.

Petteri Orpo iloitsee kokoomuksen johtoa ennakkoäänien paljastuttua:"Olemme tehneet nousujohteisen ja positiivisen kampanjan" 1:25
Näin kokoomuksen puheenjohtaja iloitsi puolueensa johtoa ennakkoäänien jälkeen.

20.23: Perussuomalaiset on ennakkoäänten laskennan jälkeen neljäntenä 9,8 prosentin äänisaaliilla.

Perussuomalaiset ennakkoäänten jälkeen neljäntenä – puheenjohtaja Riikka Purra, onko tulos pettymys? 2:03
Perussuomalaiset ennakkoäänten jälkeen neljäntenä – puheenjohtaja Riikka Purra, onko tulos pettymys?

20.21: Aluevaalien ennakkoäänistä toiseksi suurimman potin keränneen SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin kommentoi ääntenlaskentatilannetta aluevaaleissa puolueen vaalivalvojaisissa, jossa kuultiin muun muassa riemunkiljahduksia.

Riemunkiljahduksia vaalivalvojaisissa: SDP ennakkoäänissä toisena aluevaaleissa – näin puheenjohtaja Sanna Marin kommentoi tilannetta 1:25
SDP ennakkoäänissä toisena aluevaaleissa – näin puheenjohtaja Sanna Marin kommentoi tilannetta.

Vihreiden varapuheenjohtaja Hanna Holopainen kommentoi vihreiden ennakkoäänitulosta, joka jäi alhaiseksi.

Vihreiden ennakkoäänitulos jäi jopa vasemmistoliitoa alhaisemmaksi – varapuheenjohtaja Hanna Holopainen:"Onhan tämä pettymys" 1:36
Varapuheenjotaja Hanna Holopainen: "Onhan tämä pettymys."

20.03: Suomen historian ensimmäisten aluevaalien ensimmäiset ennakkoäänestystulokset on julkaistu. Kokoomus oli suurin puolue ennakkoäänten julkistamisen jälkeen (21,5 prosenttia). SDP oli toiseksi suurin (21 prosenttia) ja keskusta kolmas (20,1 prosenttia).

Perussuomalaisten äänisaalis on tällä hetkellä 9,8 prosenttia, vasemmistoliiton 8,8 ja vihreiden 7,0 prosenttia. RKP:n ääniosuus on tällä hetkellä 4,5 prosenttia, kristillisdemokraattien 4,3 ja Liike Nytin 1,6 prosenttia.

Tässä ovat aluevaalien ennakkoäänet! Katso puolejohtajien reaktiot 2:54
Katso tästä puoluejohtajien reaktiot ensimmäisiin ennakkoäänituloksiin!

19.58: MTV Uutiset on paikalla kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten, SDP:n ja vihreiden vaalivalvojaisissa. Gallupeissa johtaneen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo MTV:lle odottavansa yli 20 prosentin saalista ennakkoäänissä.

– Kakkosella kun lähtee ilta liikkeelle, niin ollaan tyytyväisiä, Orpo sanoo.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan tuloksen ennustaminen on todella vaikeaa.

– Kun kuntavaaleissa tuli eduskuntavaaleja parempi tulos, olisi erinomaista jos tuloksemme ylittäisi sen.

Ennakkoäänet julkistetaan kello 20.

19.27: MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlundin mukaan kello 20 julkistettavat ennakkoäänien tulokset ovat aluevaali-illan ensimmäinen jännityksen paikka.

– Ennakkoäänet kertovat usein aika paljon. Tietysti nyt on vaikea sanoa, kun emme tiedä, miten koronaepidemia ja tammikuun äänestäminen vaikuttavat. Mutta mikäli viime vuoden kuntavaaleista voidaan tehdä johtopäätöksiä, uskoisin, että suurin osa äänistä on annettu ennakkoon. Eli saamme silloin tietää jo puolet äänistä, Grönlund totesi MTV Uutisten tulosillassa.

– Ennakkoon äänesti 26,5 prosenttia äänioikeutetuista. Naisista lähes 29 prosenttia, miehistä 24 prosenttia. Siinä on aika suuri ero. Naisilla on ollut siis nyt enemmän sananvaltaa ainakin ennakkoäänissä. Se voi tarkoittaa tietyille puolueille hyvää.

Mitä ennakkoäänet kertovat lopputuloksesta? MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund vastaa 3:20
Mitä ennakkoäänet kertovat lopputuloksesta? MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund kertoo, mitkä puolueet ovat yleensä vahvoilla ennakkoon.

Grönlund kertoo tällä viikolla tehdystä kansalaismielipidetutkimusta äänestyskäyttäytymisestä.

– Siinä tuli esiin selvästi ero siinä, että naiset suosivat karkeasti ottaen enemmän SDP:tä ja Vihreitä, miehet taas Perussuomalaisia ja jonkin verran Kokoomusta. On kuitenkin paljon puolueita, joiden kohdalla tällä ei ole merkitystä, Grönlund sanoo.

– Perinteisesti SDP ja Keskusta ovat niitä puolueita, jotka eivät saa yhtä paljon vaalipäivän ääniä kuin ennakkoääniä, kun taas Kokoomus, Vihreät ja RKP ovat taas nousseet vaalipäivänä. Aika paljon riippuu siis siitä, että miten vilkkaasti tänään on äänestetty.

19.03: MTV Uutisten aluevaalien tulosilta on alkanut MTV Uutiset Livessä.

18.59: Myös kokoomuksen Tere Sammallahti tunnelmoi vaalipäivänä Twitterissä.

– Käytiin poitsun kanssa luistelemassa ja äänestämässä. 5-vuotias kiinnostui kyselemään, että miksi äänestetään? Monologini yhteisten asioiden hoitamisesta päättyi kuin varkain lausahdukseen "Kaikki hyvinvointi syntyy työstä". Ylitsepääsemätön fakta, Sammallahti kirjoittaa.

18.43: Eri puolueiden edustajat ovat nostattaneet vaaliviikonloppuna aluevaalitunnelmaa sosiaalisen median tileillään.

– Jos on äänioikeus aluevaaleissa, se kannattaa käyttää. Joku muu kyllä äänestää sunkin puolesta. Eikä sillä välttämättä ole sun kannalta hyvät aikeet, muistutti europarlamentaarikko ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä (vihr.) Instagramissa.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) kampanjoi lauantaina Joensuussa.

– Harras toiveeni on, että rakkaat kansalaiset lähtisitte äänestämään samalla päättäväisyydellä kuin millä tulette teltoille tsemppaamaan perussuomalaisia. Teidän ja vain teidän käsissä vaalitulos on, Tynkkynen tviittasi.

SDP:n Tytti Tuppurainen teki kampanjatyötä lauantaina Oulussa.

– Täällä ymmärretään mistä vaaleissa on kyse: meille kaikkein arvokkaimmasta eli hyvinvoinnista, Tuppurainen tviittasi.

17.57: Aluevaaleja ei ole otettu sosiaalisessa mediassa haudanvakavasti vaalipäivänä. MTV:n Uutisaamun Pöllöraadissa usein nähty politiikan toimittaja Jari Korkki näyttää mallia.

– Jos äänestyskattavuus jää alle 50 prosentin, emme ehkä saavuta laumasuojaa ja sotesta tulee taas uusi variantti.

17.51: Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen viestintäpäällikkö, Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Ville Pernaa arvioi, että parhaillaan on menossa "paikallisen demokratian happotesti".

– Korona ihan yleensä, ensin kuntavaalit kesällä ja näiden aluevaalien sysihuono ajoitus. Siihen päälle aluevaalien luonteen teknokraattisuus, mitä (Helsingin yliopiston politiikan tutkija) Johanna Vuorelma on tuonut esille. Demokratian kyyti testissä: onko tulijoita? Pernaa kirjoittaa Twitterissä.

17.35: Kuopion keskustassa näytti aluevaalipäivänä tältä.

17.16: MTV Uutiset Live vieraili tänään Espoon Jupperin koulun äänestyspaikalla seuraamassa, miten äänestäminen onnistuu karanteenissa. Vaalilain mukaan kaikille äänioikeutetuille, myös karanteeniin määrätyille ja omaehtoisessa karanteenissa oleville, on järjestettävä mahdollisuus äänestää.

– Heidän kanssaan sovitaan aika ja äänestyskoppina toimii äänestäjän oma auto. Äänestämistä valvoo kolme vaalivirkailijaa ja autossa saa olla vain yksi äänestäjä kerrallaan, aivan kuin normaalissakin äänestyskopissa, kertoo vaalialueen puheenjohtaja Reijo Stedt.

17.06: MTV Uutisten toimittaja Jarno Miettinen on paikalla Vantaan Länsimäessä aluevaalien äänestyspaikalla. Katso alla videolta, millainen kuhina vaalihuoneistolla kävi iltapäivällä historiallisena vaalipäivänä.

Onko uurnilla käynyt kuhina varsinaisena äänestyspäivänä? MTV Uutiset aluevaalien äänestyspaikalla 4:40

16.59: Helsingin yliopiston dosentti ja Julkisen sanan neuvoston jäsen Henrik Rydenfelt ennakoi historiallista aluevaali-iltaa Twitterissä.

– Illan tärkein ja pelätyin vaalitulos taitaa olla äänestysprosentti. Yksi aluevaltuustojen tehtävä on osallistumisen ja vaikuttamisen edistäminen. Tähän tehtävään olisi tartuttava tosissaan, ja hyvät ideat ovat takuulla tarpeen, Rydenfelt tviittaa.

15.48: MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund vinkkaa tulosiltaa seuraaville kolme asiaa, joita kannattaa tarkkailla. Näissä vaaleissa ennakkoäänten tulos paljastaa erityisen paljon. Katso tärpit täältä tai alla olevalta videolta.

Seuraa näitä kolmea asiaa illan aluevaaleissa 1:45

13.16: Kaikki suomalaiset eivät saa tänään äänestää, mikä on nostattanut sosiaalisessa mediassa riehakasta ja haikeaakin sananvaihtoa. Esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuutettu ja legendaarista Yölinjaa juontanut radiojuontaja Pekka Sauri (vihr.) kuvailee oloaan "toistaitoiseksi."

Helsingissä ja Ahvenanmaalla ei äänestetä tänään aluevaaleissa, sillä Helsingin kaupunki ja Ahvenanmaa järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelunsa jatkossakin itse.

10.22: Aluevaalien ennakkoäänten laskeminen on aloitettu. Tuloksia aletaan julkistaa iltakahdeksalta, kun äänestyspaikat ovat sulkeutuneet. Tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä äänensä antoi 26,5 prosenttia äänioikeutetuista.

7.10: Vaaliuurnille on syytä kulkea tänään varovasti liukkaan kelin takia niin autolla kuin kävellenkin. 

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen kehnosta ajokelistä lähes koko maahan pohjoista Suomea lukuun ottamatta. Varoitus liukkaasta kelistä on voimassa koko Etelä- ja Keski-Suomen alueella. Lisäksi Pohjanmaalla, Kainuussa ja Sodankylässä varoitetaan liukkaasta ajokelistä.

Pitävät jalkineet, kuten nastakengät, ovat kävellen äänestämään meneville viisas valinta. Jalankulkukelin varoituksia ei tosin ole annettu, mutta päivystävän meteorologin Ari Mustalan mukaan liukkautta riittää myös jalkakäytävien pinnalla.

Maahan saapuu tänään lännestä sateita, jotka voivat tulla lauhtuvassa kelissä osin jäätävänä tihkuna.

Miltä näyttää huomisen vaalisää? Pekka Pouta kertoo suorassa lähetyksessä 0:43
Katso tältä videolta, miltä näyttää vaalisää. Meteorologi Pekka Pouta kertoo.

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan päättäjät 21 hyvinvointialueelle linjaamaan siitä, miten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut alueilla kannattaa järjestää. Tähän asti sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestäminen on ollut kuntien vastuulla.

Vaalien ennakkoäänestys järjestettiin kotimaassa 12.–18.1. ja ulkomailla 12.–15.1. Äänensä antoi ennakkoon hieman yli miljoona ihmistä. Varsinaisena vaalipäivänä eli sunnuntaina 23.1. voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka mainitaan aiemmin lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa.

Vaalipäivän tapahtumia seurattiin tästä artikkelissa. Vaalien tuloksia seurattiin tulosilta-lähetyksessä. Lähetystä voi seurata mtv-palvelusta.

Klikkaa itsesi vaalien tulospalveluun tästä!


Lue myös:

    Uusimmat