Huipputärkeä EU-vaali-ilta on takana! Eero Heinäluoma nousi äänikuninkaaksi, kokoomus keräsi 3 paikkaa – näin ilta eteni

11:28
Katso videolta ennakkoäänten selvittyä lähetetty EU-vaalilähetys!

Eurovaalit 2019 on täällä! MTV Uutiset seuraa tapahtumia koko jännittävän vaali-illan ajan.

Suomelle valitaan tänään yhteensä 13 meppiä eli europarlamenttiedustajaa.

Suomelle vapautuu Britannian EU-eron toteutuessa mahdollisesti syksyllä myös 14. paikka, jonka saaja ratkeaa tänään.

23.31: Suomalaisten äänistä on laskettu 100 prosenttia. Lopetamme seurannan tässä artikkelissa. Kiitos mukana olleille!

Tulevat europarlamenttiedustajamme ovat äänipottijärjestyksessä Eero Heinäluoma (sd.), Ville Niinistö (vihr.), Laura Huhtasaari (ps.), Heidi Hautala (vihr.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Henna Virkkunen (kok.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Mauri Pekkarinen (kesk.), Petri Sarvamaa (kok.), Elsi Katainen (kesk.), Silvia Modig (vas.), Nils Torvalds (RKP) ja Teuvo Hakkarainen (ps.).

22.50: Äänistä on laskettu nyt 99,8 prosenttia. Kokoomus on saamassa kolme paikkaa, ja SDP, perussuomalaiset, vihreät sekä keskusta kaksi. Vasemmistoliitto ja RKP ovat saamassa yhden edustajan läpi.

22.23: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholta pyydettiin Ylen EU-vaalivalvojaisissa kommenttia vihreiden puheenjohtaja Pekka Haaviston sanomisiin. Lopputulos herätti huvitusta monessa suunnassa.

22.00: 26-vuotias Alviina Alametsä (vihr.) on vankasti kiinni paikassa, jonka nappaaja nousee parlamenttiin brexitin toteutuessa. Äänistä on laskematta enää noin kuusi prosenttia.

21.54: Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen on menossa läpi europarlamenttiin. Hakkarainen kertoo STT:lle olevansa tyytyväinen omaan saldoonsa, muttei puolueen äänipottiin.

– Totta kai otan sen paikan vastaan. Näitä tarjouksia harvemmin tulee, Hakkarainen kommentoi.

21.44: Noin 87 prosenttia äänistä on laskettu, ja Suomen läpipääsijät alkavat olla selvillä. 14. paikasta käydään kuitenkin yhä kovaa kilpaa – kristillisdemokraattien Sari Essayahin, vihreiden Alviina Alametsän, SDP:n Satu Taavitsaisen ja kokoomuksen Eija-Riitta Korholan vertailulukujen ero on vain muutama sata ääntä.

21.25: Äänistä on laskettu 76,7 prosenttia, ja Eero Heinäluoma (sd.) on Ylen mukaan ylittänyt 100 000 äänen rajan!

21.20: SDP:n Eero Heinäluoma on ylittämässä 100 000 äänen rajan, kun äänistä on laskettu noin 70 prosenttia. Seuraavilla sijoilla ääniharavatilastoissa ovat Ville Niinistö (vihr.), Laura Huhtasaari (ps.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.).

21.12: Äänistä on laskettu kaksi kolmasosaa. Kristillisdemokraattien Sari Essayah on Ylen mukaan noussut SDP:n Satu Taavitsaisen ohi ja on kiinni ensimmäisessä varapaikassa, jonka kantaja nousee europarlamenttiin brexitin toteutuessa.

21.01: Satu Taavitsainen ohitti Ylen mukaan Mikkel Näkkäläjärven SDP:n sisäisessä kilpailussa.

20.58: Äänistä on laskettu tällä hetkellä hieman yli puolet. Äänestysprosentti Suomessaon tämänhetkisten tietojen mukaan 42,7 prosenttia. Lukema on hienoista nousua vuoteen 2014 nähden.

20.38: Kisa viimeisistä sijoista on todella tiukkaa! SDP:n Mikkel Näkkäläjärvi oli Ylen mukaan aluksi kiinni viimeisessä varsinaisessa paikassa, mutta tällä hetkellä RKP:n Nils Torvalds ottaisi 13. sijan. Aivan iskuetäisyydellä ovat myös kristillisdemokraattien Sari Essayah ja kokoomuksen Eija-Riitta Korhola.

20.34: Europarlamentin ulkopuolelle on jäämässä tällä hetkellä useita pitkän linjan poliitikoita. Joukkoon lukeutuvat esimerkiksi kristillisdemokraattien Sari Essayah, kokoomuksen Kimmo Sasi ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Pitkäaikainen ulkoministeri ja puoluejohtaja Paavo Väyrynen (tl.) on jäämässä ulos. Toistaiseksi Väyryselle on laskettu reilut 7 000 ääntä.

20.23: SDP olisi ennakkoäänien perusteella toiseksi suurin puolue ja saisi yhteensä kolme edustajanpaikkaa. Ennakkoäänten ääniharava oli Ylen mukaan konkaripoliitikko Eero Heinäluoma.

– Tässä vaiheessa näyttää hyvältä, olen erittäin otettu ja liikuttunutkin, Heinäluoma kommentoi MTV Uutisille.

20.16: Kokoomuksen vaalivalvojaisissa repesi riemu ennakkoäänten tulosten selvitettyä. Henna Virkkunen näyttäisi olevan uusimassa paikkansa.

– Jännittävää riittää koko illaksi!, Virkkunen kommentoi MTV Uutisille.

– Kolme paikkaa oli se, mitä kokoomus tavoitteli, ja suurimman EU-puolueen paikkaa, Virkkunen jatkoi.

20.14: "Viimeisessä" 13. paikassa on tällä hetkellä kiinni SDP:n Mikkel Näkkäläjärvi. Ensimmäisinä viivan alapuolella ovat RKP:n Nils Torvalds ja kristillisdemokraattien Sari Essayah.

20.08: Ääniharavan paikassa on Ylen mukaan tällä hetkellä kiinni SDP:n Eero Heinäluoma 71 442 äänen potilla. Seuraavana listalla ovat Ville Niinistö (vihr.), Laura Huhtasaari (ps.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.)

20.02: Ennakkoäänet ovat julki!

Suurin puolue on ennakkoäänien perusteella kokoomus, joka keräisi 20,9 prosenttia äänistä ja täten kolme paikkaa. 

Myös SDP saisi kolme paikkaa. Kaksi paikkaa tulisi perussuomalaisille, vihreille ja keskustalle.

Yksi paikka menisi vasemmistoliitolle ja RKP jäisi kokonaan ilman paikkoja.

19.56: Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo STT:lle olevansa varautunut siihen, että puolueen paikkamäärä laskee kolmesta kahteen.

SDP:n Antti Rinne sanoo STT:lle kolmen paikan olevan puolueen tavoite, mutta erityisen vakuuttunut tavoitteen toteutumisesta Rinne ei ole.

19.50 Enää 10 minuuttia! Viimeisestä 13. paikasta on ennustettu käytävätän tiukka kamppailu perussuomalaisten, vihreiden ja RKP:n välillä. Näiden puolueiden kannatusta kannattaa kenties tiirailla ennakkoäänien tullessa julki.

19.43: Puolueiden vaalivalvojaiset ovat parhaillaan käynnissä. Illan kenties jännittävimpään hetkeen, ennakkoäänien julkistukseen, on jäljellä enää alle 20 minuuttia.

19.20 Polkaistaan seuranta käyntiin! 

Ilta tulee antamaan vastauksen lukuisiin suuriin kysymyksiin. Gallupit ovat povanneet kokoomukselle ykköstilaa ja kolmea edustajanpaikkaa, mutta perussuomalaisten ja vihreiden on arvioitu pääsevän lähelle kokoomusta.

Henkilökohtaisten äänien osalta ääniharavan titteliä on soviteltu esimerkiksi Ville Niinistölle (vihr.) ja Laura Huhtasaarelle (ps.), mutta myös SDP:n Eero Heinäluoma sekä kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen kerännevät reilun äänipotin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja