Kokoomus vaati selkeyttä hallituksen koronatavoitteesta – Mykkänen: Yritetäänkö tartuntoja lisätä vai vähentää?

Suomessa on todettu 166 uutta koronatartuntaa – HUS kertoo tämän hetkisestä koronatilanteesta 10:56
Avataanko koulujen ovet jo toukokuussa?

Sanna Marinin mukaan hallituksen tavoite ei ole ollut, että mahdollisimman moni sairastuisi.

Oppositiopuolue kokoomus vaati hallitukselta selkeyttä Suomen päätavoitteesta koronakriisissä. Kokoomuksen puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoi pääministeri Sanna Marinin (sd.) eduskunnalle antamaa ilmoitusta seuranneessa keskustelussa, että eduskunnalla ja hallituksella olisi yhteinen käsitys tavoitteesta.

– Kymmenvuotias poikani kysyi eilen ruokapöydässä, yritetäänkö seuraavaksi vähentää vai lisätä tartuntoja. Puhemies, sen minäkin haluaisin oikeastaan tietää. Jos me emme sitä täällä tiedä, emme voi tehdä oikeita päätöksiä siitä, miten meidän pitäisi kevät ja kesä elää, hän sanoi.

Mykkänen viittasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajan Mika Salmisen kommenttiin Helsingin Sanomissa, jossa tämä sanoo, että epidemian nykyisen pysähtymisen jatkuminen on "erittäin huono vaihtoehto".

– Pääministeri Marin, Te olette toistanut, että strategia on päinvastoin minimoida tartunnat. Salminen puhuu käytännössä niiden lisäämisestä. Vain toinen totuus strategian ytimestä voi olla voimassa kerralla, sanoi Mykkänen.

Marin vastasi, että hallitus ei ole missään vaiheessa tavoitellut sitä, että mahdollisimman moni suomalainen sairastaisi tämän taudin.

– Olemme pyrkineet siihen, että estämme taudin etenemistä, turvaamme terveydenhoidon kantokyvyn ja suojelemme riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, hän sanoi.

Perussuomalaiset toivovat tuotannon siirtämistä Suomeen

Perussuomalaiset huomauttivat, että kriisi on paljastanut haavoittuvuuksia, joista pitää ottaa opiksi. Esimerkkinä puheenjohtaja Jussi Halla-aho mainitsi vapaakaupan mahdollistamat pitkät hankinta- ja tuotantoketjut sekä maatalouden riippuvuuden vierastyövoimasta.

Puolueesta toivottiinkin, että hallitus tekisi päätöksiä, joilla sekä tuotantoa että päätösvaltaa siirretään takaisin Suomeen, jotta seuraavan kriisin iskiessä oltaisiin paremmin varautuneita.

Marin myönsi, että kotimaista tuotantoa tarvitaan suojavarusteiden hankinnassa, mutta tuotannon aloittamiseen liittyy haasteita, kuten tuotantolinjojen saaminen maahan sekä se, että suojavälineille saataisiin EU:n sertifiointi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah moittivat hallitusta myös yksityisten tahojen unohtamisesta suojavarusteiden hankinnassa.

Marin: Kriisiajan välineitä puuttunut

Marin totesi ilmoituksessaan eduskunnalle, että hallitukselta on puuttunut kriisiajan välineitä.

– Meiltä on puuttunut kriisiajan välineitä, joita olemme joutuneet matkan varrella luomaan aivan liian kiireisellä valmisteluaikataululla.

Hänen mukaansa akuutin tilanteen väistyttyä valtionhallinnon toimivuutta, eri viranomaisten yhteistyötä sekä kansallista varautumista poikkeustilanteisiin on syytä arvioida.

Orpo oli pyytänyt pääministerin ilmoitusta koronakriisin hoidosta sekä sosiaali- ja terveysministeriön poliittisessa johtamisessa tehdyistä virheistä.

Marin myönsi, että hallitus on tehnyt virheitä kriisin keskellä, ja niitä tullaan myös tulevaisuudessa tekemään.

– Tämä johtuu siitä, ettei kaikkea tiedetä ja pystytä tai osata ennakoida. Ihmiset myös epäonnistuvat ja tekevät virheitä inhimillisistä syistä.

Lue myös:

    Uusimmat