"Ylimielisyys ja uhriutuminen eivät ole pääministerin arvolle sopivia" – tunteet ateriaedusta kuumenivat kyselytunnilla, näin Saarikko puolusti Marinia

Pääministeri Sanna Marin kohuviikon jälkeen: En aio jatkaa verottoman ateriaedun käyttöä 5:08
Pääministeri Sanna Marin kohuviikon jälkeen: En aio jatkaa verottoman ateriaedun käyttöä

Oppositio kohdisti kritiikkiä pääministeri Sanna Mariniin (sd.) torstain kyselytunnilla eduskunnassa. Pääministerin ympärillä pyörinyttä ateriakohua pitivät esillä lähinnä perussuomalaiset.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vaati pääministeriltä, että verovaroin tehtyjen ruokaostosten kuitit julkaistaisiin.

– Jos teillä ei ole mitään salattavaa, niin voitte varmasti nyt ilmoittaa oppositiolle, että avoimuuden nimissä perutte kuittienne salaamispäätöksen. Teettekö näin? Tavio vaati.

Marinin mukaan tietopyyntöihin on vastattu virkamiesten toimesta, eikä niihin ole liittynyt poliittista ohjausta.

Ostosten kuittien katsotaan sisältyvän yksityiselämän suojan piiriin.

– En tiedä palveleeko se julkisuutta sitten kuinka paljon, että kansalaiset voisivat katsoa minkä merkkistä paahtoleipää tai maitoa tai banaaneja meidän perheessä syödään, Marin vastasi Taviolle.

Marinin mukaan hän ei itse pidä hallussa kyseisiä kuitteja, koska ei ole itse tehnyt hankintoja.

Tavio nosti kyselytunnilla esiin myös muun muassa sen, että Paavo Lipponen perheineen maksoi ruokansa itse. Lipposet maksoivat myös vuokraa Kesärannassa asuessaan.

Tavio pyysi varapääministeri Annika Saarikkoa ottamaan kantaa tilanteeseen.

– Hyväksyykö toiseksi suurin hallituspuolue keskusta, että pääministeri on nauttinut yksityisruokailunsa veronmaksajien piikkiin, eikä suostu opposition pyynnöstä avaamaan näitä kuitteja vaikka siten, että arkaluonteisemmaksi katsotut tiedot olisi peitetty?

Saarikko vastasi Taviolle lyhyesti selventämällä, että hänen mukaan on hyvä, että asia selvitetään kaikkien osapuolten näkökulmasta.

Halla-aho ja Meri syyttivät ylimielisyydestä

Keskusteluun Marinin ateriakohusta osallistui myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Halla-aho syytti Marinia muun muassa ylimielisyydestä.

– Toiminnallanne ja (pääministerin) kanslian toiminnalla on myös yleistä merkitystä. Ylimielisyys ja uhriutuminen eivät ole pääministerin arvolle sopivia. Te olette pahoitelleet sitä, että toiminnastanne on tullut jollekin paha mieli, aivan kuin paha mieli olisi tässä oleellista, eikä itse toiminta.

Samankaltaisia syytöksiä kuultiin myös perussuomalaisten kansanedustaja Leena Mereltä.

– Totesitte, että teillä ei ole ollut aikaa käydä Prismassa. Mietikää ihmisiä, jotka tekevät kahta työtä yksinhuoltajana. Oletteko te sitä mieltä, että teillä ei tarvitse olla aikaa hoitaa sellaisia asioita, mitä muillakin ihmisillä täytyy olla?

Marin muistutti omassa vastauksessaan arjestaan Tampereella ja vertasi sitä elämäänsä Helsingissä.

– Tampereella, kun asumme perheeni kanssa, niin käymme itse ruokakaupassa ja hoidamme kaikki muutkin asiat itse. Kun olemme Kesärannassa virka-asunnolla, niin siellä asiat on järjestetty toisin. Kaikissa näissä on noudatettu niitä ohjeistuksia, jotka myös aikaisempien pääministereiden osalta ovat olleet käytössä.

Saarikko ja Lindtman puolustivat

Perussuomalaisten puheenvuorot Marinin ateriakohusta saivat osakseen arvostelua SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanilta.

Lindtmanin mukaan Halla-aho kommentoi aiemmin eilen Iltalehden vaalitentissä, ettei ole varma, kannattaako yhteiskunnan uhrata huomiota ja aikaa pääministerin kohulle.

– Nyt tilanne on se, että oppositiopuolue perussuomalaiset Halla-ahon johdolla käyttää oman, sinänsä heidän oikeuteen kuuluvan, kyselytunnin tämän asian käsittelyyn.

Kyselytunnin alussa hyvin vähäsanaisesti Marinin kohua kommentoinut Saarikko pyysi vielä myöhemmin puheenvuoroa ja otti kantaa pääministerin työnkuvaan.

– Minulla on ollut henkilökohtainen mahdollisuus nyt useammalla eri hallituskaudella seurata vierestä tuota tehtävää. Voin vakuuttaa teille hyvät kollegat samoin kuin suomalaisille, että se on hyvin vaativa tehtävä.

Lue myös:

    Uusimmat