Keskustelu koronarokotejärjestyksen muuttamisesta kuumenee: "Helsinki pumppaa kuitenkin tätä tautia ympäri Suomea koko ajan"

6:09
Katso kansanedustajien rokotejärjestyskeskustelu Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa videolta!

Pääkaupunkiseudun ja Turun asukkaille kaavaillaan etuajo-oikeutta rokotejonossa. Kannattaisiko myös muita ryhmiä suosia toisten kustannuksella? Miten rokotusjärjestystä pitäisi muuttaa?

Kansanedustajat Arja Juvonen (ps.), Jukka Kopra (kok.) ja Antti Lindtman (sd.) keskustelivat koronarokotteiden antamisjärjestyksen muuttamisesta Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ajankohtaisohjelmassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän mukaan koronarokotusten painottaminen pahimmille tautialueille Suomessa vähentäisi sairaalahoidon tarvetta selkeästi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus keskustelee rokotejärjestyksen muuttamisesta huomenna keskiviikkona.

– On selvää, että rokotteita ei voi lähteä siirtelemään maakuntien välillä. Kaikissa malleissa keskeinen reunaehto on se, että rokotukset saadaan vietyä mahdollisimman nopeasti läpi. Viiveitä ei saa tulla, sanoo Antti Lindtman.

"Jos tämä ilmiö saadaan pysäytettyä..."

Juontaja Jaakko Loikkanen kysyi oppositiopuolue kokoomuksen Jukka Kopralta, miten tämä perustelee oman vaalipiirinsä äänestäjille Etelä-Karjalassa sen, että odotetun rokotteen saaminen saattaa viivästyä, jotta pääkaupunkiseudun asukkaat saavat oman rokotteensa ensin.

– Tämä on asia, jolla ei pidä politikoida. Asiantuntijoiden näkemystä pitää noudattaa tässä. Kunhan lopullinen asiantuntijaesitys tulee, sen mukaan pitää meidän mielestämme toimia, Kopra sanoo.

– Helsinki pumppaa kuitenkin tätä tautia ympäri Suomea koko ajan. Niin on käynyt alusta alkaen. Jos tämä ilmiö saadaan pysäytettyä, koko Suomi pääsee tästä koronakurimuksesta nopeammin eroon.

Kopran mielestä koronarokotteita ei pidä kuitenkaan alkaa kuskata ristiin rastiin ympäri Suomea. 

– Sitä mukaa, kun rokotteita tulee maahan, terveysviranomaisten suunnitelman mukaan ne ohjataan suoraan sinne, missä niitä kipeimmin tarvitaan ja näin tapetaan tauti (korona) pois.

Arja Juvosen mukaan perussuomalaisilla ei ole vielä selkeää kantaa rokotejärjestyksen muuttamiseen.

– Toki ensin odotetaan asiantuntijoiden kannanotot. Kaikista tärkeintä on, että tartunnat saadaan painettua alas eivätkä ihmiset joudu sairaalaan. Meidän täytyy pystyä torppaamaan tämä epidemia. Paine siihen, että Suomeen saadaan rokotteita, se on suurin kysymys, joka tulee ratkaista, Juvonen sanoo.

– Tämä on myös yhdenvertaisuuskysymys. Yhtä arvokas on se mökin mummo, jonka tulee saada rokote, kuin myös toki pääkaupunkiseudun tiiviit asuinalueet. Tämä on vaikea kysymys.

Katso kansanedustajien rokotejärjestyskeskustelu Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja