Keskustan ja SDP:n edustajat avautuvat MTV:lle hallituksen piinaviikosta, joka jätti lommoja: "Minulla oli eilen tunne, että tämä kaatuu nyt"

0:55
Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska kuvailee tuntemuksiaan kehysriihen loppusuoralla: "Oli tunne, että hallitus kaatuu nyt"

Hallitusviisikko löysi reilun viikon sauhuamisen jälkeen vihdoin sovun. Miltä meno tuntui pääriitapukarien, SDP:n ja keskustan edustajien mielestä? Antti Lindtman ja Jouni Ovaska kertoivat näkemyksensä myrskyisestä viikosta.

– Minulla oli eilen ryhmäkokouksen jälkeen tunne, että hallitus kaatuu, tämä homma kaatuu nyt. Itse en sitä kriisin keskellä toivonut, keskustan Ovaska kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Keskustan ja SDP:n välit vaikuttivat vielä keskiviikon vastaiseen yöhön asti lähes mahdottomilta saada kuntoon, mutta niin vain hallituksen viisikko marssi keskiviikkona aamupäivällä kertomaan, että keskeisistä kysymyksistä on päästy sopuun.

Täyskäännös sai median irvileuat jo heittämään ilmoille ajatuksen, että koko viikon vääntö oli pelkkää kesäteatteria.

– Mä luulen, että sellainen analyysi on helppo heittää, mutta ei tällaista voi käsikirjoittaa, Ovaska jatkoi.

– Vasemmistopuolueet ja me, ideologiset erot ovat niin suuria. Kun laitetaan saman pöydän ääreen, siinä kipinöi ja katsotaan tarkkaan. Nyt päästiin maaliin.

Yllättikö kepu demarit täysin?

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman kiistää puolestaan väitteet, ettei SDP olisi valmistautunut kehysriiheen ja etenkin keskustan hyökkäykseen riittävän hyvin. Sovun saaminen oli vain yksinkertaisesti nyt vaikeampaa, Lindtman jatkoi.

– Tähän kehysriiheen valmistauduttiin viikkokaupalla erittäin huolellisesti, oli tärkeä löytää oikea linja taloudessa ja työllisyydessä. Edessä on mutka tiessä, siihen on tärkeä jarruttaa hallitusti, ei liian lujaa, jottei se söisi tulevan kasvun eväitä, Lindtman sanaili.

Mutkana ovat edessä vaanivat sopeutukset, jotka on sekä Lindtmanin että Ovaskan mielestä saatava tehtyä jo tämän hallituskauden aikana.

– Tässä on Suomi koronakriisin pitkittymisen jälkeen tilanteessa, jossa kasvua pitää tukea, mutta seuraavalle hallitukselle on jätettävä puhdas pöytä, Lindtman sanoi.

Lindtman myöntää, että raju kiista jätti hallituksen sisälle kupruja, joiden oikomisen on alettava välittömästi.

– Totta kai tämä jälkiä jättää. Pidän selvänä, että hallituksessa tämän jälkeen rivit tiivistetään, koska edessä olevat haasteet ovat mittavat. Meidän on hallitusti luovuttava koronarajoituksista ja jälleenrakennettava Suomen taloutta. Haasteet ovat niin isoja, että rivit on tiivistettävä. Ensimmäinen askel on kehyksessä.

– Aina kun laitoja käydään ryskyämässä, lommoja jää, mutta nyt luottamusta vahvistetaan. Aina on mahdollista, että tullaan vaikeuksien jälkeen ulos entistä vahvempana.

Mutta miksi keskusta riitautti kehyksen niin voimakkaasti, Jouni Ovaska?

– Me ollaan haluttu, että terve taloudenpito palaa takaisin tähän maahan koronavelkaantumisen jälkeen. Nopea kasvu alkaa nyt, mutta tulee aika, että velat pitää maksaa.

Alun perin hallitusohjelman kehykseen piti mahtua jo vuonna 2023, nyt kehys olisi kuitenkin ylittymässä vielä tuolloin jopa 500 miljoonalla eurolla. Ensi vuonna ylitys on 900 miljoonaa.

– Enemmän painoi se, mihin Suomi menee. Siksi keskusta valmistautui hyvin.

Katso kaksikon koko haastattelu tästä:

10:03

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja