Mainos

Keskustalaiset tyynnyttelevät puheenjohtajakeskustelua

Suomen Keskusta haluaa rauhoittaa keskustelua puolueen puheenjohtajuudesta siihen saakka, kunnes presidentti Halonen tekee päätöksensä Suomen Pankin johtokunnan uusista nimityksistä.

Keskustan johto pyrkii rauhoittamaan julkisuudessa vellovaa puheenjohtajakeskustelua. Sekä puheenjohtaja Esko Aho että varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki haluavat odottaa rauhassa Suomen Pankin johtokuntaa koskevaa presidentin ratkaisua. Illalla Rovaniemellä koolla ollut keskustan puoluehallitus ei käsitellyt puheenjohtajakysymystä. Asia ei myöskään ole huomenna alkavan puoluevaltuuskunnan kaksipäiväisen kokouksen asialistalla.

Aho sanoi jaksavansa odottaa siihen saakka, kun päätös pankista tulee. Hän toivoi kiusallisessa tilanteessa samaa myös muilta. Aho ei myöskään halunnut paljastaa, aikooko hän jatkaa puheenjohtajana siinäkin tilanteessa, ettei pankkivirka aukeaisi. Varapuheenjohtaja Maria Kaisa Aula on asettanut tällaisen mahdollisuuden kyseenalaiseksi. Aulan mielestä Aho on jo henkisesti luopunut puheenjohtajuudesta, vaikka hänellä on puoluekokouksen antama valtakirja ensi kesään saakka.

Varapuheenjohtaja Matti Vanhanen on Aulan kanssa eri linjoilla. Vanhanen korosti tänään, ettei Suomen Pankin johtokunnan ulkopuolelle jääminen ole mikään peruste jättää keskustan puheenjohtajuutta. Puheenjohtaja on valittu kaksivuotiskaudeksi, eikä tehtävästä pääse eroon kuin erittäin hyvillä perusteilla. Suomen Pankkiin nimittäminen olisi sellainen peruste, Vanhanen huomautti.

Alustavien kaavailujen mukaan keskustan puoluehallitus valitsisi siinä tapauksessa Anneli Jäätteenmäen sijaispuheenjohtajaksi 5. joulukuuta. Jäätteenmäki hoiti tehtävää jo Ahon Harvardin-vuoden ajan. Muut varapuheenjohtajat eivät aio nousta haastajiksi.

HS: Jäätteenmäki suosituin puheenjohtajaehdokas


Jäätteenmäellä on hyvät mahdollisuudet nousta myös puolueen varsinaiseksi puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa. Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämän kyselyn mukaan kansanedustaja Jäätteenmäki on ylivoimaisesti suosituin ehdokas keskustan puheenjohtajaksi. Kyselyn mukaan keskustalaisista yli 70 prosenttia kannattaa Jäätteenmäkeä seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Jäätteenmäen lisäksi tehtävästä on kiinnostunut myös puolueen varapuheenjohtaja Vanhanen. Vanhanen toteaa puolueväen tarvitseva kilpailua puheenjohtajan vaalissa.

Myös kabinettipäällikkö Olli Rehn tutkailee ilmapiiriä. Hän ei ole vielä ottanut kantaa osallistumiseensa puheenjohtajakilpaan kesäkuun puolivälissä Hämeenlinnassa pidettävässä puoluekokouksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.