Kansanedustaja valmistelee lakialoitetta: Lapsilisät pois vanhemmilta, jotka eivät rokota lapsiaan

Keskustan kansanedustajalla on valmistelussa lakialoite, jonka mukaan lapsilisän nostamisen edellytykseksi asetettaisiin sitoutuminen kansalliseen rokotusohjelmaan sekä säännöllisiin neuvolakäynteihin lapsen kouluikään saakka.

Kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo tiedotteessaan valmistelevansa aloitetta, koska on huolestunut rokottamattomuuden yleistymisestä Suomessa.

– Rokottamaton lapsi ei ole ainoastaan itse vaarassa, vaan vaarantaa myös kaikki muut, koska mikään rokote ei anna sataprosenttista suojaa taudinaiheuttajia vastaan.

Lakialoite koskisi vain kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita, ei esimerkiksi uusia tai kokeilullisia rokotteita.

Kärnän mukaan rokottamatta jättämistä voi verrata pahoinpitelyn tai kuolemantuottamuksen yritykseen.

Aloitteen toinen osa koskee rikoslain muuttamista siten, että lapsen rokottamattomuudesta voidaan tuomita rangaistus lapsen huoltajille, mikäli lapsi itse tai joku muu kuolee, vammautuu tai sairastuu vakavasti rokottamattomuuden seurauksena.

Kärnä aikoo tuoda aloitteensa käsiteltäväksi ensi syksynä ja pyrkii keräämään siihen mahdollisimman monen kansanedustajan allekirjoituksen.

Kärnä kertoo puhelimitse MTV Uutisille, että lakialoite ei sinänsä rajaa vanhempien päätösvaltaa.

– Vanhempi voisi vielä päättää olla rokottamatta lastaan, muttei sitten nosta lapsilisää. Tässä yhteiskunta antaa vahvan signaalin.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja