Mainos

Keskusta-vasemmistolainen Alberto Fernandez on voittanut Argentiinan presidentinvaalit – lupaa yhdistää kansan synkässä taloustilanteessa: "Kaikkien täytyy ottaa vastuuta siitä, mitä on edessä"

Argentiinassa keskusta-vasemmistolainen peronisti Alberto Fernandez on voittanut maan presidentinvaalit suoraan ensimmäisellä kierroksella, kertovat viralliset tulokset.

Äänistä on laskettu 94 prosenttia.

Ääntenlaskennan ollessa loppusuoralla Fernandez on kerännyt lähes 48 prosenttia äänistä. Hänen vastaehdokkaansa, istuva presidentti Mauricio Macri on saanut 40,5 prosenttia äänistä.

Vaaleja edeltävät mielipidemittaukset povasivat Fernandezille selvää voittoa.

Jotta jompikumpi ehdokas voi voittaa vaalit jo ensimmäisellä kierroksella, on tämän saatava 45 prosenttia äänistä tai 40 prosenttia äänistä niin, että ehdokkaan ero lähimpään kilpailijaan on 10 prosenttiyksikköä.

Äänestäjät valitsivat sunnuntaina myös puolet edustajainhuoneen jäsenistä, kolmanneksen senaatin jäsenistä sekä muun muassa Buenos Airesin pormestarin.

Hurmioituneet kannattajat tanssivat kaduilla

– Tämä on upea päivä Argentiinalle, hymyilevä Fernandez, 60, totesi toimittajille ensimmäisten voittouutisten jälkeen.

Tulevan presidentin tuhannet hurmioituneet kannattajat kokoontuivat hurraamaan ja tanssimaan Fernandezin puolueen päämajan edustalle Buenos Airesissa.

Oikeusprofessorina toimineen Fernandezin varapresidentiksi nousee entinen presidentti Cristina Kirchner, jota vastaan on nostettu korruptiosyytteet. Kirchnerin epäillään suosineen useissa korruptioskandaaleissa ryvettyneen miehen yrityksiä julkisissa urakoissa. Oikeudenkäynti alkoi toukokuussa.

Kirchner on edelleen suosittu erityisesti köyhimpien argentiinalaisten keskuudessa.

Macri on myöntänyt häviönsä ja kertoi soittaneensa Fernandezille ja kutsuneensa tämän maanantaina aamiaiselle keskustelemaan vallansiirrosta. Fernandezin on määrä nousta valtaan joulukuun 10. päivä.

Taloushuolet painavat Argentiinaa

Argentiinalaiset kerääntyivät vaaliuurnille syvien taloushuolien keskellä. Taloustaantuman takia puutteenalaisten argentiinalaisten osuus on noussut yli 38 prosentin ja maan valuutan peson arvo on laskenut 70 prosenttia tammikuusta 2018.

Talouden kylmät näkymät sekä keskusta-oikeistolaisen Macrin ilmoittamat säästötoimet ovat laskeneet hänen kannatustaan maassa, jossa tavallisten argentiinalaisten ostovoima on pudonnut dramaattisesti.

Peronistina tunnettu Fernandez taas on luvannut lopettaa jaon peronistien ja Macrin kannattajien välillä Argentiinan yrittäessä selviytyä lamauttavasta talouskriisistä.

– "Meidän" ja "heidän" päivät ovat ohi. Me olemme suunnattomassa kriisissä, kaikkien täytyy ottaa vastuuta siitä, mitä on edessä, Fernandez sanoi pudotettuaan äänestyslippunsa Buenos Airesissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja