Mainos

Keskusta vaatii kauppoja vastuuseen "halpuuttamisessa"

Keskusta toivoo, että maatalouden kriisipaketista voitaisiin päättää mahdollisesti jo hallituksen budjettineuvotteluiden yhteydessä ensi viikolla. Ouluun eilen kokoontunut keskustan eduskuntaryhmä painotti, että elintarvikeketjussa tuottajahinnan on kasvettava.

Viljelijöiden traktorimarssi viime keväänä tuotti tulosta ja hallitus on luvannut helpottaa maatilojen arkea.

1:25

Keskustan eduskuntaryhmä vaatii, että syksyn lisätalousarviossa päätetään riittävästä maatalouden kriisituesta lupausten mukaisesti. 

– Meillä on iso huoli maatalouden tilanteesta ja on tärkeää, että hallitus sopii pian ratkaisuista, joilla helpotetaan maatalouden ahdinkoa, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo.

Keskusta vaatii, että kriisitoimet pitää ohjata kustannusten alentamiseen ja tilojen toimintaedellytysten turvaamiseen. 

Eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Elsi Katainen valotti valmistelussa olevia asioita. Kokonaisuus hiotaan hallituspuolueiden kesken. 

– Esimerkiksi tukipaketin etupainotteisuutta edistetään sillä tavalla, että joulukuulla maksuun tulevat aikaistuvat. Katsellaan myöskin korkotukia valtionlainojen suhteen, onko siellä mitään helpotuksia saatavana ja lomitusmaksujen alennuksia myöskin pohditaan, Katainen sanoi.

"Elintarvikeketjussa tarvitaan vastuullista yhteistyötä"

Viljelijät ovat kritisoineet, että "halpuuttamisen" eli ruoan hinnan alennuksen maksavat tuottajat. 

Keskusta vaatii elintarvikeketjuun vastuullista yhteistyötä eli käytännössä myös kauppoja vastuuseen "halpuuttamisesta".

Keskusta toivoo kiinteää vuoropuhelua kaupan kanssa.

– Koko elintarvikeketjussa viljelijän saaman tuottajahinnan osuuden on kasvettava ihan ehdottamasti, Katainen sanoi.

Puolueen mukaan katteenjaossa tarvitaan oikeudenmukaisuutta kaikkien elintarvikeketjun toimijoiden kesken. 

– On tärkeää, että kaupan kanssa neuvotellaan pelisäännöistä ja myös kaupan kanssa pohditaan, miten tätä maatalouden ahdinkoa ja tuottajien tilannetta voidaan helpottaa. Meille tietysti oleellista on se, että tuottajat saavat reilun hinnan tuotteistaan, Kaikkonen totesi. 

Keskustan eduskuntaryhmän julkaisemassa kannanotossa todetaan, että elintarvikekaupan puheet kotimaisen ruoantuotannon edistämisestä on saatava käytännön toiminnaksi kaupoissa niin, että teollisuus pystyy maksamaan kohtuullista tuottajahintaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.