Ministeri Saarikko: Maataloudelle 300 miljoonan tukipaketti

Saarikko: Hallitus valmistelee pikaisesti 300 miljoonan tukipaketin maataloudelle 1:37
Saarikko: Hallitus valmistelee pikaisesti 300 miljoonan tukipaketin maataloudelle

Ukrainan sodan vuoksi asetettu varautumisen ministerityöryhmä linjasi tukipaketista kotimaiselle maataloudelle.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Varautumisen ministerityöryhmä kokoontui tänään ensimmäiseen viralliseen kokoukseensa Säätytalolle.

Ryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi kokouksen jälkeen Säätytalon edustalla, että ministerityöryhmä linjasi noin 300 miljoonan euron tukipaketista maataloudelle.

– Olemme nyt tehneet linjauksen siitä, että hallitus valmistelee kiireellisellä aikataululla – Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi, kustannuskriisin helpottamiseksi maataloudessa ja huoltovarmuuden turvaamiseksi – toimia, jotka lisäävät tukia kotimaiselle ruoantuotannolle arviolta noin 300 miljoonalla eurolla, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan tukipaketti tarvitaan, koska suomalainen maatalous kärsii kustannuskriisistä ja kannattavuusongelmista, joita Ukrainan sota on pahentanut.

– Suomalainen maatalous ja maanviljelijät kohtaisivat Venäjän hyökkäyssodan tilanteessa, jossa viljelijöillä oli takanaan noin 30 vuoteen huonoin sadon kasvukausi. Samalla energian hinnannousu, joka on jatkunut pitkään, paheni merkittävästi muutama viikko sitten. 

Saarikon mukaan varautumisen ministerityöryhmä päätti tukipaketista maa- ja metsätalousministeriön esityksen perusteella.

Vielä ei tiedetä, missä muodossa tukipaketti tullaan myöntämään. Koko maatalouden tukijärjestelmä pohjautuu EU-säädöksiin.

– Suomi tekee töitä sen eteen, että EU:n valtiontukisäännöissä olisi joustoa Venäjän hyökkäyssodan jälkeen myös maataloudelle. Jos saamme joustoja EU:sta ensi viikon alussa, päätökset syntyvät nopeasti. Jos joustoa ei tule, on edettävä kansallisissa käsissä olevilla toimilla.

Saarikon mukaan tuki voitaisiin myöntää esimerkiksi maaloustukina tai verohelpotusten muodossa.

"Valtio hoitaa osansa"

Saarikon mukaan valtion 300 miljoonan euron hätäapu ei riitä ratkaisemaan maatalouden kustannuskriisiä.

– Valtio hoitaa osansa, mutta kannattavuudesta vastaavat markkinat, Saarikko sanoi.

Saarikko toivoi vastuuta myös elintarviketeollisuuden ja kaupan edustajilta.

– Sitähän tarkoittaa, että kauppa ja teollisuus neuvottelevat ratkaisut kohdilleen, ja tuottajat saavat sen osan, joka tuottajille kuuluu.

Varautumisen ministerityöryhmän tehtävänä on arvioida Venäjän hyökkäyksen vaikutuksia talouteen ja huoltovarmuuteen ja linjata tarvittavista toimista.

Lue myös:

    Uusimmat