Saarikko vaati kaupan alalta toimia maatalouden ahdinkoon – SOK ja Kesko neuvottelevat hintojen nostosta

Hallitus tukee ruoantuottajia hätäapupaketilla 4:17
Hallitus tukee ruoantuottajia hätäapupaketilla

Päivittäistavarakauppayritykset SOK ja Kesko käyvät elintarviketeollisuusyritysten kanssa ylimääräisiä hintaneuvotteluja. Tavoitteena on, että maataloustuottajille maksettaisiin nykyistä enemmän.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vaati tänään suomalaisyrityksiltä ja kauppaketjuilta toimenpiteitä, joilla suomalainen ruoantuotanto saataisiin kannattavammaksi.

– Sitähän se tarkoittaa, että kauppa ja teollisuus neuvottelevat ratkaisut kohdilleen ja tuottajat saavat sen osan, joka tuottajille kuuluu, Saarikko sanoi varautumisen ministerityöryhmän kokouksen jälkeen Säätytalolla.

Samalla Saarikko kertoi 300 miljoonan euron tukipaketista maataloustuottajille.

Ylimääräiset neuvottelut käynnissä

Esimerkiksi päivittäistavarakauppayritykset SOK ja Kesko ostavat vain murto-osan kaupassa myytävistä elintarvikkeista suoraan maataloustuottajilta. Suurin osa ostoista tehdään elintarviketeollisuusyritysten kautta.

SOK ja Kesko käyvätkin parhaillaan elintarviketeollisuusyritysten kanssa ylimääräisiä neuvotteluja, joiden tavoitteena on, että maatalouden alkutuottajat, kuten maanviljelijät saisivat nykyistä suuremman korvauksen.

– Siitähän me käytännössä nyt keskustelemme, että miten hinnat nousevat tällaisessa poikkeustilanteessa. Käymme elintarviketeollisuuden kanssa ylimääräisiä neuvotteluja hinnoista, ja toivomme, että ne sitä kautta välittyvät tuottajille, sanoo SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine.

– Olemme tietoisia tuottajien vakavasta tilanteesta ja kustannusten noususta. Olemme tulleet sillä tavalla vastaan, että neuvottelemme valmistavan teollisuuden kanssa poikkeavalla rytmillä muutoksista, joiden perusteena ovat tuottajille menevät korotuspaineet, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli.

"Tuottajahintoja on jo nostettu"

SOK ja Kesko siis neuvottelevat hinnoista elintarviketeollisuusyritysten kanssa, jotka puolestaan tekevät sopimukset maataloustuottajien, kuten maanviljelijöiden kanssa. 

SOK tai Kesko eivät kuitenkaan voi edellyttää elintarviketeollisuuden yrityksiltä, että ne siirtävät hintojen nousun maataloustuottajille maksettaviin korvauksiin.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Mikko Käkelän mukaan tilanne on vaikea myös elintarviketeollisuudelle. 

Onko elintarviketeollisuus valmis maksamaan enemmän alkutuottajille?

– Teollisuus on jo nostanut tuottajahintoja syksyn ja talven aikana. Sen vuoksi elintarviketeollisuus on myös kokenut kustannuskriisin, mikä on kohdistunut raaka-aineisiin, energiaan ja pakkausmateriaaliin.

– Kyllä me olemme olleet valmiina koko matkan ajan, mutta täytyy varmistaa, että myös elintarviketeollisuus pysyy elinvoimaisena ja maksukykyisenä, Käkelä sanoo.

Näkyy myös kuluttajille

SOK:n Laineen mukaan hintojen nousu näkyy väistämättä myös kuluttajille esimerkiksi lihatuotteissa.

– Yritämme toimia niin, että vaikutus kuluttajahintoihin olisi mahdollisimman pieni, mutta väistämättä hintojen noususuunta jatkuu.

Keskon Akseli ei ota kantaa siihen, kuinka paljon nykyistä enemmän alkutuottajille voitaisiin maksaa.

 – Valitettavasti en voi kertoa, koska meidät on määritelty määräävään markkina-asemaan. Tarkemmin ne täsmentyvät neuvotteluissa elintarviketeollisuuden kanssa.





Lue myös:

    Uusimmat