Keskusta ja kokoomus ilmiriidassa Vaasan keskussairaalasta – kokous keskeytettiin: "En halua olla takinkääntäjä"

Kaikkonen optomistinen soten valimistumisen suhteen 2:23

Keskustan jäsenet sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Pekka Puska ja Martti Talja, ovat valmiita antamaan Vaasan keskussairaalalle laajan päivystyksen. Hallituskumppani kokoomus vastustaa asian uudelleenavaamista.

Hallitus on jo kertaalleen päättänyt, että Suomessa on 12 ympärivuorokautisen laajan päivystyksen yksikköä, eikä Vaasan keskussairaala kuulu näihin.

Vaasan keskussairaalan status nousi jälleen esille sote- ja maakuntalakien käsittelyn yhteydessä, koska laajan päivystyksen sairaalat luetellaan myös näiden lakien pykälissä.

Tehty myös kansalaisaloite

Vaasan keskussairaalasta on myös tehty kansalaisaloite, jota valiokunta käsittelee, sekä kaksi RKP:n lakialoitetta asiasta.

Tämän asian takia sote- ja maakuntalakien käsittely viivästyy jälleen kerran. Valiokunta ei ole pystynyt etenemään työssään eilisen aamupäivän jälkeen.

Tänään sosiaali- ja terveysvaliokunta keskeytti kokouksensa aamupäivällä sekä perui iltapäivälle suunniteltua kokoustaan.

Pekka Puska: En aio olla läsnä

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (spd) vahvisti medialle, että kysymys Vaasan keskussairaalasta on hidastanut valiokuntatyötä.

– Eilisestä lähtien on käyty keskustelua tästä yhden pykälän varsinaisesta muotoilusta, Kiuru sanoi.

Keskustan Pekka Puska totesi MTV Uutisille, että hän ei aio olla läsnä kokouksessa missä päätetään, että Vaasan keskussairaala ei saa laajaa päivystystä, vaan silloin keskustalainen varajäsen saa hoitaa tehtävän.

– En halua olla mikään takinkääntäjä, Puska purskahti. 

"Puhumalla nämä asiat ratkeavat"

Sekä Puska, että Talja korostavat, että he haluavat sote- ja maakuntauudistuksen etenevän ajallaan. 

Puska muistuttaa että keskustan ryhmä seisoo hallituksen esitytksen takana, vaika Puska ei itse olisikaan kokouksessa läsnsä, kun Vaasan sairaalan statusta käsitellään. 

Kokoomuksen valiokuntajäsen Sari Raassina kuitenkin ihmetteli keskustaedustajien käyttäytymistä.

– Totta kai tuli yllätyksenä, että keskustan riveissä ei sitoutumista yhteisesti sovittuihin linjauksiin sitten loppujen lopuksi enää ollutkaan, Raassina totesi MTV Uutisille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustan Hannakaisa Heikkinen antoi ymmärtää, että tilanne on hallinnassa.

– Näitä kipukohtia meillä kaikilla on, mutta minä luotan siihen, että puhumalla nämä asiat ratkeavat, Heikkinen sanoi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa työtään ensi tiistaina. Tänään valiokunnassa äänestettiin, että tiistaina jatketaan ensin valinnanvapausmietinnön käsittelyllä, ja vasta sen jälkeen järjestäytymislain pykälien käsittelyä, mihin laajan päivystyksen yksiköt kuuluvat.

Lisätty klo 15:13: Sekä Puska, että Talja korostavat, että he haluavat sote- ja maakuntauudistuksen etenevän ajallaan. 

Lue myös:

    Uusimmat