IL: Vaasan päivystys kaatui Emma Karin virheeseen – kansanedustajan ääni ei rekisteröitynyt: "Tämä on tosi harmillista"

Vihreiden kansanedustajan Emma Kari äänesti Vaasan ympärivuorokautisen päivystyksen puolesta, mutta hänet merkittiin poissa olevaksi. Tapauksesta uutisoi Iltalehti.

Eduskunnan täysistunnossa kohahti kuuluvasti tänään, kun Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä koskevan kansalaisaloitteen äänestystulos oli selvä: aloite hylättiin täpärästi äänin 92–91.

Äänestyksen ratkaisijaksi nousi Iltalehden mukaan vihreiden kansanedustaja Emma Kari, joka sanoo äänestäneensä päivystyksen puolesta, mutta hänet kuitenkin merkittiin äänestyspöytäkirjaan poissa olevaksi.

– Olin salissa, mutta ääneni ei rekisteröitynyt, enkä huomannut, että niin kävi. Äänestyskoneessa on ollut ihan viime päivinäkin ongelmia, ja minun olisi pitänyt olla itse tarkempana, jotta olisin huomannut asian riittävän ajoissa, Kari toteaa Iltalehden haastattelussa.

– Eli mokasin.

Jos Karin ääni olisi rekisteröitynyt, tasatuloksen jälkeen olisi käyty uusi suljettu lippuäänestys.

– Tämä on tosi harmillista, ja harmillista on tietysti myös se, että niin moni oppositiokansanedustaja oli poissa salista kokonaan, Kari sanoo Iltalehdelle.

"Vielä ei ola maalissa"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson harmittelee STT:lle äänestystulosta.

– Ensimmäinen reaktio oli, että voi kun päästiin lähelle, mutta ei kuitenkaan tällä kertaa maaliin. Niukin mahdollinen äänestystulos, Henriksson sanoo.

– Tässä oli paljon dramatiikkaa, mutta kyllähän tämä tarkoittaa, että ollaan lähempänä sitä, että Vaasan keskussairaala saa sen laajan päivystyksen, vaikka ei ihan vielä olla maalissa, hän sanoi lisäten, ettei ole antamassa periksi.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunta hylkäsi kansalaisaloitteen torstaina toistamiseen. Aloite kuitenkin päätyi perjantain istuntoon äänestettäväksi, kun valiokunnan RKP:läinen jäsen Veronica Rehn-Kivi teki asiasta vastalauseen.

Rehn-Kivi harmitteli tänään Henrikssonin tavoin, että puolueen toivoma lopputulos jäi uupumaan pienimmällä mahdollisella äänierolla. Hän kuitenkin sanoi olevansa iloinen, että asia ylipäätänsä tuli vielä käsittelyyn vaalikauden loppumetreillä.

Monipolvinen prosessi

Vaasan keskussairaalan päivystyksestä on nähty eduskunnassa monipolvinen prosessi. Kansalaisaloite äänestettiin nurin sote-valiokunnassa jo viime vuonna. Sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen jälkeen valiokunta kuitenkin otti aloitteen uudelleen käsittelyyn.

Kiista alkoi jo monta vuotta sitten, kun hallitus esitti laajaa päivystysvastuuta 12 sairaalalle. Siinä yhteydessä hallitus kertoi lakkauttavansa Vaasan keskussairaalan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen.

Keskustan riveistä perjantaisessa äänestyksessä lipesi yksi edustaja, sote-valiokunnan jäsen Pekka Puska, joka on aiemminkin tuskaillut hallituksen vastaisen kantansa kanssa, mutta äänestänyt kuitenkin valiokunnassa hallituksen kannan mukaisesti. Laajan päivystyksen kannalla oli myös kolme sinistä sekä kokoomuksen vaasalainen kansanedustaja Susanna Koski.

Perussuomalaiset äänestivät muun opposition rinnalla laajan päivystyksen säilyttämisen puolesta, vaikka olivat itse sitä hallituksessa muutama vuosi sitten lakkauttamassa.

Huolena on ollut ruotsinkielisten palveluiden saatavuus. Vaasan keskussairaala on ainoa aidosti kaksikielinen keskussairaala Suomessa.

–  Alueen palvelutaso romahtaa, mikäli päivystys Vaasassa lakkaa. Ei tämä ole vain kielikysymys, vaikka jopa perustuslakivaliokunta ja presidentti ovat huomauttaneet, että kielelliset oikeudet on turvattava, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen perusteli tiedotteessa puolueen kantaa heti äänestyksen jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja