Mainos

Keskisuomalainen: Ministeriö haluaa karsia yliopistojen humanistitutkintoja reippaalla kädellä

Yliopistojen humanististen alojen koulutusta vähennetään. Näin linjaa opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM). Asiasta kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen. 

Maisterintutkintotavoitetta lasketaan vuosina 2017-2020 taiteissa, kulttuurialalla sekä muilla humanistisilla aloilla valtakunnallisesti reilulla kuudella prosentilla, noin 160 tutkinnolla. Ministeriön määrittämä tutkintotavoitekiintiö ohjaa yliopistoja lisäämään tai vähentämään aloituspaikkoja tietyillä aloilla.


– Monilla pienillä humanistisilla aloilla työllistyminen on keskimääräistä heikompaa. Kyse ei ole vain vähennystarpeesta, vaan esimerkiksi kielissä halutaan tehostaa yliopistojen työnjakoa, kommentoi ylijohtaja Tapio Kosunen OKM:stä.

Yhteiskuntatieteissä tutkintotavoite pysyy lähes ennallaan (1870), mutta on selvästi pienempi kuin tutkintojen toteutuneet määrät viime vuosina.

– Yhteiskuntatieteiden koulutusta pitää uudistaa painottaen sosiaalialan osaamista, sanoo Kosunen. 

Ehdotusten taustalla ovat muun muassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen skenaariot työvoiman tarpeesta Suomessa.

Yliopistojen järjestö Unifi ry tekee ylipistojen taideaineiden koulutuksesta parhaillaan selvitystä, jossa katsotaan, onko taidealojen koulutuksessa päällekkäisyyksiä. Yliopistot neuvottelevat tilanteesta ministeriön kanssa syksyllä. 
 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.