Keski-Euroopassa uraansa takova suomalaisräppäri View selvisi mielenterveysongelmista ja auttaa musiikillaan nyt muita: "Kesti 28 vuotta löytää itsensä"

Juuso Ruohonen, 29, tunnetaan julkisuudessa artistinimellä View. Hänen äänensä on tuttu myös lukuisista tunnettujen brändien mainoksista, sekä Loop-radiokanavalta. 

Räppäri Juuso Ruohoselta, eli Viewiltä ilmestyy perjantaina 21. toukokuuta toinen albumi, jonka työstäminen on ollut kaiketi työläs, mutta samalla mieltä tasapainottava.

 – Olen päässyt purkamaan levyllä asioita, mistä en päässyt vielä ensimmäisellä levyllä puhumaan. Se on ollut hyvin terapeuttinen kokemus. Siinä puhutaan paljon mielenterveysongelmista, miten se vaikuttaa minuun ihmisenä sekä artistiminääni.

Levyllä ja tuoreella musiikkivideolla puhutaan myös rasismista ja ihmisoikeuksista.

Aihealueet ovat olleet Ruohoselle aina sydämen asia. Rasismin väkevät piirteet hän joutui kohtamaan jo lapsena, kun hän asui kotipaikkakunnallaan Porissa alueella, jossa asui paljon afgaanipakolaisia.

 – Tutustuin lapsuudessani ensimmäisiin afgaanipakolaisiin ja elin heidän kanssaan lapsuuteni. Jouduin kohtaamaan rasismin heidän kauttansa. Se oli tosi väkivaltaista ja raakaa. Muuttaessani Helsinkiin 17-vuotiaana sain huomata, että rasismi vallitsee myös täällä, eikä se kohdistu ainoastaan maahanmuuttajiin vaan esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin, Ruohonen toteaa MTV Uutisille.

Ruohonen tutustui rap-musiikkiin ystäviensä kanssa. Niistä ajoilta on tarttunut mukaan myös hänen rapkielensä englanti. Musiikkia hän alkoi tehdä itse jo 11-vuotiaana.

 – Meidän yhteinen intohimomme oli rap-musiikki ja puhekielenä käytimme luonnollisesti englantia, kun he eivät osanneet suomea.

Muilta piilossa

Perjantaina ilmestyvällä albumilla on hyvin erityinen merkitys Ruohosen elämässä. Hän tuo siinä esiin ensimmäistä kertaa todellisen itsensä.

Ruohonen kertoo olleensa hyvin masentunut, kun aloitti aikoinaan musiikin teon. View-nimeä kantava artistiminä oli helppo tapa piilottaa todellinen minuutensa muilta.

– Olin hyvin epävarma itsestäni ja siitä, mikä olen ja miksi haluan tulla. Nyt, kun olen selvinnyt mielenterveysongelmista ja masennuksesta, olen saanut näyttää uudella levyllä oman itseni. Vaikka nimi on edelleen sama, niin olen itsevarmempi ja voimakkaampi ihminen kuin koskaan aiemmin. Kesti 28 vuotta, että löysin itseni, Ruohonen toteaa rauhallisen itsevarmasti.

Uuden albumin yhteydessä Ruohoselta ilmestyy myös lyhytelokuva, jonka hän on tehnyt yhdessä Sebastian Westerlingin kanssa. Siinä avataan, mitä itse albumi pitää sisällään.

– Siinä käsitellään muun muassa alfan roolia. Siinä on pätkä, jossa mua tatuoidaan ja samalla kynsiä lakataan. Alfa voi olla mielestäni ihan mitä vaan, se on käsitteenä typerä. Alfa voi olla vaikka naapurin Piia, jos siltä tuntuu.

Sen tekeminen ei ollut niin sanotusti mikään helppo nakki, vaan Ruohonen joutui laittamaan itsensä äärirajoille. Sitä kuvattiin niin Etelä-Ranskassa kuin Koto-Suomessa.

– Koin hypotermiaa kolme kertaa Ranskan päädyssä, kerran Suomessa. Siinä on myös kohta, jossa minut oikeasti lyödään kanveesiin.

Tuttu ääni 

Ruohonen on keikkaillut Suomen lisäksi Euroopassa, erityisesti  Saksassa ja Itävallassa, josta löytyy iso fanikunta. Häntä voisi kutsua maassamme harvinaisuudeksi, sillä täältä ei ole liiemmin lähtenyt rap-artisteja ulkomaalaisille markkinoille.

Jesse Markin on varmaan ainoita, hän on mukana levylläni.

Ulkomaisia keikkoja Ruohoselle ei ole tipahtanut itsestään syliin, vaan fanikunnan hankkimiseen on joutunut lähtemään ruohonjuuritasolta.

– Onhan se ollut kova työ. Olemme kulkeneet kaikki pikkukuppilat, jotta olemme päässeet vetämään niitä isompia festarikeikkoja.

Tällä hetkellä keikkakalenteri on kuitenkin tyhjillään pandemian vuoksi.

– Juuri lähti 12 festarikeikkaa alta, meinasi tulla tippa linssiin.

Musiikin lisäksi Ruohonen on työskennellyt ammattispiikkaajana kymmenen vuotta. Hänen äänensä on saattanut kuulla tunnettujen brändien mainoksissa, kuten Huawein, Toyotan, Coca Colan… Ääninäyttelijän töitä on myös pitkä litania, tuoreimpana Disneyn ja Pixarin Soul-elokuvassa. Ääni on tuttu myös radiokanava Loopin kanavaäänenä. 

Ruohonen on kulkenut isänsä jalanjälkiä ammatissaan. Hänen isänsä on ääninäyttelijä Pasi Ruohonen.

– Perin häneltä matalan äänen ja ne ovat hyvin samanlaiset. Kun katsoo televisiota ja spiikkaamamme mainokset tulevat peräkkäin, niin ei siinä kauhea ero ole.

Ruohonen on kulkenut pitkän matkan siihen pisteeseen, missä hän paraikaa seisoo. Se on ollut eittämättä kaiken kokemuksen arvoinen.

 – Elän tällä hetkellä haavettani. Havahduin siihen viime vuonna. Pyrkimyksenäni on ollut löytää sisäinen tasapaino ja nyt se on löytynyt, hän hymähtää tyytyväisenä.

Juuso Ruohonen laittoi itsensä äärirajoilla lyhytelokuvansa kuvauksissa. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja