Mainos

Kesätyöntekijöiden määrään ei odoteta suuria muutoksia

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n alueasiantuntija Jenni Ruokonen kertoo, ettei EK:n jäsenyrityksissä kesätyöntekijöiden määrässä ole tapahtunut suuria muutoksia viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana.  
– Se on EK:n jäsenyrityksissä 100 000:n pinnassa, Ruokonen sanoo.  
Hänen mukaansa heilahtelut ovat puoleen tai toiseen 5 000 tai 10 000 kesätyöpaikkaa. Hän arvioi, että työllisyys heilahtelee yleisesti enemmän kuin kesätyöntekijöiden määrä.  

– Kesätyöpaikat ovat siinä mielessä vakaampia.  

Ruokonen pitää mahdollisena, että kesätyöpaikkojen määrä voi olla ensi kesänä vähän enemmän kuin viime kesänä. Hän huomauttaa, ettei kesätyöntekijöiden määrä myöskään laskenut pahasti viime vuosien talousahdingosta huolimatta.  

EK:n luvut tämän vuoden kesätyöntekijöistä valmistuvat vasta parin viikon kuluttua, joten tässä vaiheessa tiedot perustuvat näppituntumaan.  

Ruokonen kertoo, että kesätyöntekijöiden jakauma eri aloille noudattaa yleistä työpaikkojen jakaumaa. Kaupan ala on yksittäisistä toimialoista Suomen suurin yksityinen työllistäjä. Teollisuus työllistää paljon. Myös nousevia aloja on.  

– Kiinteistöpalveluiden puolella avointen kesätyöpaikkojen määrä on kasvanut joka vuosi, Ruokonen sanoo.

Kaupan alalla runsaasti kesätöitä  

Kaupan liiton tiedottaja Meri Karppanen kertoo, että kaupat työllistävät ensi kesänä arviolta 25000 työntekijää. Osa heistä on koululaisharjoittelijoita.  

– Tätä lukua on käytetty yleisesti viime vuosina, kun ei ole olemassa tilastotietoa asiasta, Karppanen sanoo.       

Kaupan alan yrityksistä S-ryhmä kertoi kuitenkin perjantaina tarjoavansa ensi kesänä töitä yli 10 000 nuorelle. K-kauppiaat ja Kesko palkkaavat puolestaan noin 5 000 kesätyöntekijää.  

– Meillä S-ryhmässä on tuhansia työntekijöitä, jotka aikoinaan tulivat meille kesätöihin, ja ovat sillä tiellä edelleen, sanoo SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula tiedotteessa.  

S-ryhmän mukaan monet kesätyöntekijät jatkavat syksyllä töitä esimerkiksi osa-aikaisina opiskeluiden ohella. Useat myös jäävät alalle.

Määrä voi nousta vielä  

S-ryhmän mukaan kesätyöntekijöiden määrä nousee vielä muutamalla tuhannella, jos työmarkkinaliittojen välillä saadaan solmittua Tutustu ja tienaa -sopimus  

Tutustu ja tienaa -sopimus on Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin tukema kahden viikon kesäharjoittelujakso, jonka aikana työntekijä ansaitsee 350 euron kokonaispalkkion.  

Harjoittelu on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, ammattistarttilaisille ja lukiolaisille, jotka eivät aikaisemmin ole olleet työssä kaupan alalla lukuun ottamatta mahdollisia aikaisempia tutustumisjaksoja. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.