Kesätyöaika 30 tuntia viikossa – Sanna Marinin avaus 6 tunnin työpäivästä on jo totta demareiden keskuudessa

SDP:n liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin avaus työpäivän lyhentämisestä on jo käytössä demareiden puoluetoimistossa, jossa kesätyöaika on 30 tuntia viikossa.

Ministeri Sanna Marin pohti SDP:n 120-vuotisjuhlissa Turussa, voisiko työviikko tulevaisuudessa olla nelipäiväinen tai työpäivä kuusituntinen.

Marin toivoi, että puolue ottaisi agendalleen työajan lyhentämisen ja esimerkki löytyy siitä lähempää kuin luulisikaan.

SDP:n puoluetoimiston hallintopäällikkö Ville Wallin vahvistaa, että puoluetoimistolla noudatetaan kesätyöaikaa. Kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin työskennellään 30 tuntia viikossa, kun talviaikaan viikkotyöaika on 35 tuntia. Palkka säilyy samana kesän lyhyemmästä työajasta huolimatta.

Saman tyyppinen järjestely oli valtion ja kuntien työntekijöillä, kunnes se poistui vuonna 1994 laman aikana. Valtionyhtiö Veikkaus noudatti käytäntöä vielä äskettäin.

Järjestely on toimiva

Wallin kertoo, ettei aihe juuri ole herättänyt keskustelua. Wallinin mukaan ei ole ollut vääntöä siitä, että kesäajasta tulisi päästä eroon. Toisaalta aihe ei ole kirvoittanut erityisiä kiitoksiakaan työntekijöiden keskuudessa.

– Eipä siitä yleisesti kommenttia kuule, että se olisi jotenkin erityisen hieno tai hyvä juttu, vastaantulo työnantajalta, Wallin pohtii.

Järjestely on Wallinin mukaan toimiva. Hän huomauttaa, että politiikka hiljenee muutenkin kesäksi, eikä silloin ole niin kovaa tarvetta tehdä täyttä työpäivää.

Uusi työehtosopimus tuli voimaan toukokuun alusta ja siinä kesätyöaika on edelleen mukana.

– Ei siinä mitään sen ihmeellisempää.

Wallin ei osaa kertoa kesätyöajan historiasta sen tarkemmin, mutta ainakin sitä on noudatettu niin pitkään kuin hän on ollut talossa, eli vuodesta 2013.

– En osaa sanoa, kuinka pitkään, mutta tosi pitkään se on ollut, hän sanoo kesätyöajasta.

Marinin avaus oli hänen mielestään paikallaan.

– 120-vuotisjuhlissa pitääkin visioida tulevaisuutta. Pitää heittää jotain sellaisia ajatuksia, jotka voivat muotoutua todellisuudeksi jossain vaiheessa.

Tehdään lyhyempää työpäivää – ei nelipäiväistä viikkoa 

Muiden puoluetoimistojen työaikajärjestelyistä Wallin ei osaa sanoa yhtään mitään. SDP:n järjestöpäällikkö Jenny Suominen kuitenkin arvelee, että muut puolueet tuskin noudattavat samaa työehtosopimusta kuin SDP, jolla on käytössään Järjestötoimitsijain Liiton (JTL) työehtosopimus.

– Se on puolueen sisarjärjestöjen, SDP:n puoluetoimiston ja piirijärjestöjen työntekijöiden käytössä erityisesti, Suominen kertoo sopimuksesta.

JTL on Palvelualojen ammattiliiton (PAM) ammattiosasto. Suominen ei tiedä tarkemmin historiallisia syitä sille, että puolue noudattaa juuri JTL:n sopimusta.

Suominenkaan ei muista, että kesätyöajasta olisi erityisemmin keskusteltu.

– On se mukava, että työnantajankin puolelta on tavallaan se ajatus, että silloin kun on hiljaisempaa kesäaikaa, ihmiset silloin myös tekevät vähän lyhyempää työpäivää, koska meillä pakkautuu töitä syksyyn järjestötoiminnan aktiivisille kuukausille paljon, hän kuitenkin sanoo.

Suomisen mukaan työntekijöillä on käytössään työaikaliukuma. Hän uskoo, että lyhyempi 30 tunnin viikkotyöaika jakautuu käytännössä kaikilla niin, että tehdään lyhyempää työpäivää – ei nelipäiväistä viikkoa.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja